Annonce
Ringkøbing

James får solenergi - i både Jylland og på Jamaica

24-årige James Ellsmoor fra England er direktør i virksomheden Solar Head of State, som han var med til at etablere, mens han gik på universitet i USA. Foto: Jørgen Kirk

Vestjyllands Højskole danner i denne uge rammen om et internationalt topmøde, hvor 100 unge mennesker udtænker løsninger på nogle af de største problemer i verden.

Annonce

Ringkøbing: Det er oplagt at skrive en solstrålehistorie om engelske James Ellsmoor. Han er 24 år og direktør i virksomheden Solar Head of State, som han var med til at etablere, mens hans studerede på universitet i USA.

Syv måneder efter at have bestået sidste eksamen blev han optaget på en eksklusiv top-30 i det amerikanske erhvervsmagasin Forbes, der ved den lejlighed satte navne på skarpe hoveder med speciale i at arbejde med energi.

James Ellsmoors hjerte banker for solen. Gennem Solar Head of State ønsker han at øge verdens bevidsthed omkring solenergi. Det gør han og virksomheden blandt andet ved at tilbyde gratis installation af solfangeranlæg på regeringsbygninger og hjemme hos statsledere.

I denne uge er James Ellsmoor indlogeret på Vestjyllands Højskole ved Velling, hvor han - og 99 andre unge - arbejder med at udvikle forskellige løsninger, der kan gøre fremtiden lysere for klodens befolkning.

- Langt hen ad vejen er det eliten, som er kommet her. Det er helt unikt at kunne samle så mange talenter i Danmark, siger lærer på højskolen, Rane Baadsgaard Lange.

I alt er 1000 unge mennesker lige nu i Danmark, hvor de er fordelt på ti højskoler.

Topmøde

I denne uge er 1000 unge mennesker fra 129 lande samlet i Danmark for at udvikle løsninger på verdens problemer.

Projektet hedder Unleash - oversat til dansk betyder det "at frigøre."

Frem mod 2030 skal der afvikles tilsvarende Unleash-projekter i Silicon Valley, Singapore, Mumbai og New York.

100 af de unge - der alle er i alderen 20 til 35 år - er indlogeret på Vestjyllands Højskole i Velling.

Arbejdet tager afsæt i FN's 17 verdensmål, der blandt andet omhandler fattigdom, sult, sundhed, uddannelse, ligestilling, rent vand og bæredygtig energi.

Som afslutning på ugen bliver der fredag eftermiddag afholdt et folkeråd på Vestjyllands Højskole.

På folkerådet sætter lokale politikere, forretningsfolk, uddannelsesledere og unge sig sammen for at finde ud af, hvordan de i fællesskab kan bidrage til opfyldelse af FN's 17 verdensmål.

På søndag samles de 1000 unge i Aarhus, hvor der 21. august afholdes en stor prisuddeling. Blandt talerne i Musikhuset er arkitekt Bjarke Ingels og kunstner Olafur Eliasson.

Annonce

Solskin og blæsevejr

James Ellsmoor, der taler spansk, fransk og portugisisk, nyder at være havnet i Vestjylland:

- Jeg er så glad for at være kommet herud. Jeg har været i Danmark før, men dette er første gang uden for København. Der er altid mere end hovedstaden i et land, siger den 24-årige brite, der er født og opvokset i landlige omgivelser i nærheden af Manchester.

Nu vi taler om solen, gør jeg James Ellsmoor opmærksom på, at Danmark har haft en sommer, der ikke får mange stjerner fra folket. Det oplagte spørgsmål er derfor, om det dér solenergi egentlig er noget for os?

- Tyskland er verdens hovedstad, når vi snakker om solenergi. Hvis Tyskland kan, så kan Danmark også, understreger James Ellsmoor.

Han fortæller videre om et projekt i det nordlige Sverige, hvor det blev bevist, at sommersolen sagtens kan udnyttes til skabelse af energi - lige som vinden:

- Når solen skinner, så blæser det typisk ikke så meget. Og når det blæser meget, er det sjældent, at solen skinner. De to elementer spiller godt sammen, tilføjer James Ellsmoor.

Personligt fik han vinden at føle, da han tirsdag morgen løb en tur ind omkring Velling. Og solen....ja, den stikker da også snuden frem ind i mellem.

Annonce

Et smut til Samsø

Men der er uden tvivl mere power i solen på Jamaica, som James Ellsmoor sætter kursen mod, når opholdet i Danmark afsluttes i starten af næste uge. Dog skal han lige først et smut forbi Samsø for at se på bæredygtige energiformer dér.

- Mit fokus er meget rettet mod mindre samfund. Vi arbejder specifikt med løsninger på ø-samfund, siger det 24-årige stjernefrø, der betragter hele verden som sin arbejdsplads.

- Jeg er lidt over det hele. Langt hen ad vejen drejer mit arbejdsliv sig om at have adgang til en computer. Men lige nu er jeg en del i Caribien, hvor vi blandt andet arbejder med at udvikle undervisningsprogrammer for på den måde at give folk større viden om solenergi, tilføjer James Ellsmoor.

Da fotografen dukker op, gør solen det også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Dagbladet har fået aktindsigt: Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus

Annonce