Hvide Sande

Jakob, Sofie og Mathias nyder livet i kunstnerbolig

Frem til fredag 26. oktober holder Mathias Sommer Brun (t.v.), Jakob Gjerluff Ager og Sofie Bolette Bjerre primært til i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Sofie Bolette Bjerre, Jakob Gjerluff Ager og Mathias Sommer Brun er for tiden indlogeret i kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande, hvor de præsenterer lædervarer, fotografier og træmøbler.

Hvide Sande: 27-årige Jakob Gjerluff Ager fra Ringkøbing gik en anelse i panik, da det stod klart, at han var blevet udvalgt til et 14-dages, kreativt ophold i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande:

- Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv.

Derfor nyder Jakob Gjerluff Ager nu at have selskab af to jævnaldrende, Mathias Sommer Brun og Sofie Bolette Bjerre, i det omkring 50 kvadratmeter lille træhus ved den idylliske fjordhavn, hvor den vestjyske trio har base frem til sidste fredag i oktober.

Ofte er det kunsten at skabe malerier, der kommer til udtryk i de intime omgivelser. Men lige nu er det helt andre former for værker, der præsenteres for gæster med lyst til at kigge ind.

Jakob Gjerluff Ager har medbragt et udvalg af fotografier med naturen som hovedscene, og Sofie Bolette Bjerre viser et udvalg af håndlavede lædervarer. Og meget praktisk bliver deres produktioner i vid udstrækning fremvist på borde og hylder, der er produceret af Mathias Sommer Brun.

Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv

Jakob Gjerluff Ager, fotograf, Ringkøbing
Som fotograf er Jakob Gjerluff Ager især inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed - som her ved Rubjerg Knude Fyr. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Inspireret af opvæksten

- Vi er inspireret af vores opvækst herude, siger Jakob Gjerluff Ager, der som teenager købte sit første kamera af en kammerat i folkeskolen.

Fra noget nær barnsben har han dyrket en stærk passion for fjorden og havet, og Jakob Gjerluff Agers fotografier er præget og inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed. Han er uddannet i Aarhus og lever i dag af at fotografere.

Det er ofte landskabsmotiver, der er i fokus i Jakob Gjerluff Agers kunstneriske del af sin forretning, men han løser også kommercielle opgaver for blandt andet rejsemagasiner og tøjvirksomheder.

Med sig bærer han en gammel drøm om at levere billeder til BBC og National Geographic, men lige så stor er også drømmen om en skønne dag at åbne eget galleri i Hvide Sande eller hjembyen Ringkøbing.

Sofie Bolette Bjerre deltager ikke i interviewet, da hun er et smut i København for at passe et job hos Magasin. Via sociale medier som Facebook og Instagram har hun gang i sin egen lille biks, Bolette Bjerre Leatherdesign, der sælger eksempelvis håndlavede nøgleringe, punge, bælter og tasker fremstillet af italiensk læder.

Det er for tiden muligt at opleve masser af fint håndværk i Kunstnerboligen ART 56, hvor tre unge vestjyder har base frem til sidste fredag i oktober. Foto: Jakob Gjerluff Ager

De samme værdier

Mathias Sommer Brun er oprindeligt uddannet skibssnedker i Hvide Sande og har sidenhen arbejdet som møbelsnedker hos Onecollection i Ringkøbing. I dag er han ansat som produktionsteknolog hos brilleproducenten Lindberg i Aarhus.

Hjemme i sin lejlighed har Mathias Sommer Brun efterhånden ikke plads til flere møbler, og han er derfor begyndt at sælge ud af sit håndværk:

- Det er sjovt at få lov til at stå som indehaver af sin egen butik i 14 dage. Det er lidt af en drøm, siger den unge snedker, der videre siger om teamworket i Kunstnerboligen, at "vi har den samme tankegang og de samme værdier."

Møbelsiden af sit fag dyrker Mathias Sommer Brun i høj grad hjemme hos sine forældre i Ringkøbing, hvor der er et lille værksted. Det med at arbejde i træ ruller lige som i årerne, da hans far i sin tid designede både på Nordsøværftet.

Tyske udfordringer

De tre, kreative vestjyder slog dørene op på Tyskerhavnen i fredags, og masser af gæster har allerede benyttet sig af muligheden for at kigge på fotografisk kunst, at dufte og føle italiensk læder og måske nyde en kop kaffe ved et bord i massivt træ.

- Det er gået over al forventning siger Mathias Sommer Brun.

På linje med de to andre i det lille hus har han dog et mindre problem, når tyske turister banker på døren ind til Kunstnerboligen ART 56:

- Vi er ikke for stærke til det tyske. Jeg snakkede engelsk til min tyskeksamen.

Mathias Sommer Brun, Sofie Bolette Bjerre og Jakob Gjerluff Ager har midlertidig adresse på Æ Gammelhavn 9 frem til 26.oktober, hvor sæsonen for kreative - og gratis - ophold på den hyggelige beliggenhed rundes af.

0/0
Annonce
Videbæk For abonnenter

Kommende nabo til højhuse klager: Fem grunde til at sagen skal gå om

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Hvide Sande For abonnenter

Se billederne fra indvielsen af Danmarks største vindmøllepark

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce