Annonce
Hvide Sande

Jakob, Sofie og Mathias nyder livet i kunstnerbolig

Frem til fredag 26. oktober holder Mathias Sommer Brun (t.v.), Jakob Gjerluff Ager og Sofie Bolette Bjerre primært til i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Sofie Bolette Bjerre, Jakob Gjerluff Ager og Mathias Sommer Brun er for tiden indlogeret i kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande, hvor de præsenterer lædervarer, fotografier og træmøbler.

Hvide Sande: 27-årige Jakob Gjerluff Ager fra Ringkøbing gik en anelse i panik, da det stod klart, at han var blevet udvalgt til et 14-dages, kreativt ophold i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande:

- Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv.

Derfor nyder Jakob Gjerluff Ager nu at have selskab af to jævnaldrende, Mathias Sommer Brun og Sofie Bolette Bjerre, i det omkring 50 kvadratmeter lille træhus ved den idylliske fjordhavn, hvor den vestjyske trio har base frem til sidste fredag i oktober.

Ofte er det kunsten at skabe malerier, der kommer til udtryk i de intime omgivelser. Men lige nu er det helt andre former for værker, der præsenteres for gæster med lyst til at kigge ind.

Jakob Gjerluff Ager har medbragt et udvalg af fotografier med naturen som hovedscene, og Sofie Bolette Bjerre viser et udvalg af håndlavede lædervarer. Og meget praktisk bliver deres produktioner i vid udstrækning fremvist på borde og hylder, der er produceret af Mathias Sommer Brun.

Annonce

Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv

Jakob Gjerluff Ager, fotograf, Ringkøbing
Som fotograf er Jakob Gjerluff Ager især inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed - som her ved Rubjerg Knude Fyr. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Inspireret af opvæksten

- Vi er inspireret af vores opvækst herude, siger Jakob Gjerluff Ager, der som teenager købte sit første kamera af en kammerat i folkeskolen.

Fra noget nær barnsben har han dyrket en stærk passion for fjorden og havet, og Jakob Gjerluff Agers fotografier er præget og inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed. Han er uddannet i Aarhus og lever i dag af at fotografere.

Det er ofte landskabsmotiver, der er i fokus i Jakob Gjerluff Agers kunstneriske del af sin forretning, men han løser også kommercielle opgaver for blandt andet rejsemagasiner og tøjvirksomheder.

Med sig bærer han en gammel drøm om at levere billeder til BBC og National Geographic, men lige så stor er også drømmen om en skønne dag at åbne eget galleri i Hvide Sande eller hjembyen Ringkøbing.

Sofie Bolette Bjerre deltager ikke i interviewet, da hun er et smut i København for at passe et job hos Magasin. Via sociale medier som Facebook og Instagram har hun gang i sin egen lille biks, Bolette Bjerre Leatherdesign, der sælger eksempelvis håndlavede nøgleringe, punge, bælter og tasker fremstillet af italiensk læder.

Det er for tiden muligt at opleve masser af fint håndværk i Kunstnerboligen ART 56, hvor tre unge vestjyder har base frem til sidste fredag i oktober. Foto: Jakob Gjerluff Ager

De samme værdier

Mathias Sommer Brun er oprindeligt uddannet skibssnedker i Hvide Sande og har sidenhen arbejdet som møbelsnedker hos Onecollection i Ringkøbing. I dag er han ansat som produktionsteknolog hos brilleproducenten Lindberg i Aarhus.

Hjemme i sin lejlighed har Mathias Sommer Brun efterhånden ikke plads til flere møbler, og han er derfor begyndt at sælge ud af sit håndværk:

- Det er sjovt at få lov til at stå som indehaver af sin egen butik i 14 dage. Det er lidt af en drøm, siger den unge snedker, der videre siger om teamworket i Kunstnerboligen, at "vi har den samme tankegang og de samme værdier."

Møbelsiden af sit fag dyrker Mathias Sommer Brun i høj grad hjemme hos sine forældre i Ringkøbing, hvor der er et lille værksted. Det med at arbejde i træ ruller lige som i årerne, da hans far i sin tid designede både på Nordsøværftet.

Tyske udfordringer

De tre, kreative vestjyder slog dørene op på Tyskerhavnen i fredags, og masser af gæster har allerede benyttet sig af muligheden for at kigge på fotografisk kunst, at dufte og føle italiensk læder og måske nyde en kop kaffe ved et bord i massivt træ.

- Det er gået over al forventning siger Mathias Sommer Brun.

På linje med de to andre i det lille hus har han dog et mindre problem, når tyske turister banker på døren ind til Kunstnerboligen ART 56:

- Vi er ikke for stærke til det tyske. Jeg snakkede engelsk til min tyskeksamen.

Mathias Sommer Brun, Sofie Bolette Bjerre og Jakob Gjerluff Ager har midlertidig adresse på Æ Gammelhavn 9 frem til 26.oktober, hvor sæsonen for kreative - og gratis - ophold på den hyggelige beliggenhed rundes af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce