Hvide Sande

Jakob, Sofie og Mathias nyder livet i kunstnerbolig

Frem til fredag 26. oktober holder Mathias Sommer Brun (t.v.), Jakob Gjerluff Ager og Sofie Bolette Bjerre primært til i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Sofie Bolette Bjerre, Jakob Gjerluff Ager og Mathias Sommer Brun er for tiden indlogeret i kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande, hvor de præsenterer lædervarer, fotografier og træmøbler.

Hvide Sande: 27-årige Jakob Gjerluff Ager fra Ringkøbing gik en anelse i panik, da det stod klart, at han var blevet udvalgt til et 14-dages, kreativt ophold i Kunstnerboligen ART 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande:

- Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv.

Derfor nyder Jakob Gjerluff Ager nu at have selskab af to jævnaldrende, Mathias Sommer Brun og Sofie Bolette Bjerre, i det omkring 50 kvadratmeter lille træhus ved den idylliske fjordhavn, hvor den vestjyske trio har base frem til sidste fredag i oktober.

Ofte er det kunsten at skabe malerier, der kommer til udtryk i de intime omgivelser. Men lige nu er det helt andre former for værker, der præsenteres for gæster med lyst til at kigge ind.

Jakob Gjerluff Ager har medbragt et udvalg af fotografier med naturen som hovedscene, og Sofie Bolette Bjerre viser et udvalg af håndlavede lædervarer. Og meget praktisk bliver deres produktioner i vid udstrækning fremvist på borde og hylder, der er produceret af Mathias Sommer Brun.

Jeg blev lidt angst over at skulle være her helt for mig selv

Jakob Gjerluff Ager, fotograf, Ringkøbing
Som fotograf er Jakob Gjerluff Ager især inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed - som her ved Rubjerg Knude Fyr. Foto: Jakob Gjerluff Ager

Inspireret af opvæksten

- Vi er inspireret af vores opvækst herude, siger Jakob Gjerluff Ager, der som teenager købte sit første kamera af en kammerat i folkeskolen.

Fra noget nær barnsben har han dyrket en stærk passion for fjorden og havet, og Jakob Gjerluff Agers fotografier er præget og inspireret af naturen og ikke mindst vestkystens råhed. Han er uddannet i Aarhus og lever i dag af at fotografere.

Det er ofte landskabsmotiver, der er i fokus i Jakob Gjerluff Agers kunstneriske del af sin forretning, men han løser også kommercielle opgaver for blandt andet rejsemagasiner og tøjvirksomheder.

Med sig bærer han en gammel drøm om at levere billeder til BBC og National Geographic, men lige så stor er også drømmen om en skønne dag at åbne eget galleri i Hvide Sande eller hjembyen Ringkøbing.

Sofie Bolette Bjerre deltager ikke i interviewet, da hun er et smut i København for at passe et job hos Magasin. Via sociale medier som Facebook og Instagram har hun gang i sin egen lille biks, Bolette Bjerre Leatherdesign, der sælger eksempelvis håndlavede nøgleringe, punge, bælter og tasker fremstillet af italiensk læder.

Det er for tiden muligt at opleve masser af fint håndværk i Kunstnerboligen ART 56, hvor tre unge vestjyder har base frem til sidste fredag i oktober. Foto: Jakob Gjerluff Ager

De samme værdier

Mathias Sommer Brun er oprindeligt uddannet skibssnedker i Hvide Sande og har sidenhen arbejdet som møbelsnedker hos Onecollection i Ringkøbing. I dag er han ansat som produktionsteknolog hos brilleproducenten Lindberg i Aarhus.

Hjemme i sin lejlighed har Mathias Sommer Brun efterhånden ikke plads til flere møbler, og han er derfor begyndt at sælge ud af sit håndværk:

- Det er sjovt at få lov til at stå som indehaver af sin egen butik i 14 dage. Det er lidt af en drøm, siger den unge snedker, der videre siger om teamworket i Kunstnerboligen, at "vi har den samme tankegang og de samme værdier."

Møbelsiden af sit fag dyrker Mathias Sommer Brun i høj grad hjemme hos sine forældre i Ringkøbing, hvor der er et lille værksted. Det med at arbejde i træ ruller lige som i årerne, da hans far i sin tid designede både på Nordsøværftet.

Tyske udfordringer

De tre, kreative vestjyder slog dørene op på Tyskerhavnen i fredags, og masser af gæster har allerede benyttet sig af muligheden for at kigge på fotografisk kunst, at dufte og føle italiensk læder og måske nyde en kop kaffe ved et bord i massivt træ.

- Det er gået over al forventning siger Mathias Sommer Brun.

På linje med de to andre i det lille hus har han dog et mindre problem, når tyske turister banker på døren ind til Kunstnerboligen ART 56:

- Vi er ikke for stærke til det tyske. Jeg snakkede engelsk til min tyskeksamen.

Mathias Sommer Brun, Sofie Bolette Bjerre og Jakob Gjerluff Ager har midlertidig adresse på Æ Gammelhavn 9 frem til 26.oktober, hvor sæsonen for kreative - og gratis - ophold på den hyggelige beliggenhed rundes af.

0/0
Forsiden netop nu
Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg

Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej