Annonce
Indland

Jagt på fire truede fuglearter bliver stoppet

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Fuglearterne taffeland, havlit, fløjlsand og tyrkerdue må ikke længere indgå i jagt i Danmark.

Geværet må ikke længere rettes mod fuglearterne taffeland, havlit, fløjlsand og tyrkerdue i Danmark.

Annonce

De fire truede fuglearter bliver fremover friholdt for jagt. Det siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

- Naturen er i krise og går på globalt plan tilbage i højt tempo.

- Det giver ikke mening, at vi herhjemme tillader jagt på en række fugle, der regnes for globalt truede, og hvor jagten har en betydning for nedgang i bestanden, siger hun.

På den baggrund har ministeren besluttet at stoppe al jagt på arterne.

- Og jeg er glad for, at et enigt Vildtforvaltningsråd står bag beslutningen, siger Wermelin.

Taffeland, havlit og fløjlsand er trækfugle. Disse fugle er ifølge Miljø- og Fødevareministeriet også beskyttet internationalt. Det er tyrkerduen ikke, men bestanden er under pres i Danmark.

Hos fuglevennerne i Dansk Ornitologisk Forening er formand Egon Østergaard tilfreds med jagtfredningen af de de fire arter.

- Det er på høje tid. Der er tale om arter, som er globalt truet og rødlistet, og som vi skal passe på, siger han til Ritzau.

Det er Vildtforvaltningsrådet, som blandt andet tæller Danmarks Jægerforbund og Dansk Ornitologisk Forening, der har anbefalet at friholde de fire fuglearter fra jagt.

Formanden for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, er tilfreds med beslutningen.

- Det er vigtigt, at vi løbende vurderer, hvilke dyr vi kan forsvare jagt på og hvornår, siger han.

- Her er jeg godt tilfreds med, at vi nu har genbesøgt jagttiderne for en række sårbare arter og er nået til enighed. Samtidig er jeg glad for det klare ønske i rådet om, at vi skal indtænke internationale hensyn i forvaltningen af trækfuglene, siger Eriksen.

Om to år skal der igen kigges på fuglearternes jagtstatus.

Formanden for Dansk Ornitologisk Forening ser også et behov for at holde et særligt øje med to andre arter.

- Der er to andre havdykænder - ederfugl og bjergand, der også er truet i Europa. Dem kommer vi også til at snakke om, når vi skal revidere jagttider om to år, siger Egon Østergaard.

De nye jagtregler forventes at træde i kraft den 1. juli 2020.

/ritzau/

Se pressemeddelelse her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce