Annonce
Debat

Ja, Mads Fuglede, det er på høje tid, at der gøres noget ved problemet

Gerda Abildgaard. Privatfoto

Læserbrev: Jeg har netop læst Mads Fugledes læserbrev vedrørende Udrejsecenter Kærshovedgård. Derfor vil jeg gerne komme med nogle kommentarer.

Hr. Fuglede kender øjensynligt ikke meget til Kærshovedgård, det viser hans læserbrev med skræmmende tydelighed.

Han skriver, at der over en tre måneders periode er rejst 59 sigtelser for bl.a. narko og vold. Her glemmer Fuglede at fortælle, at langt de fleste sager vedrører overtrædelse af meldepligten. I lang tid har der været problemer med det elektroniske meldesystem. Derfor er mange beboere fejlagtigt blevet registeret for ikke at overholde meldepligten. Disse sager tæller også med i sigtelserne.

Annonce

Afviste asylansøgere, der nægter at samarbejde om hjemsendelse. Her er der mange, der overhovedet ikke kan komme hjem, da hjemlandet nægter at modtage dem. For eksempel har vi tre kvinder på Kærshovedgård, der kommer fra Myanmar, de er politiske flygtninge og har været i Danmark i mere end ti år. Nu har de boet på Kærshovedgård i 5 år. Deres eneste brøde er, at de er flygtet fra diktaturet i Myanmar.

Paradigmeskiftet betød, at flere kvinder ikke længere måtte bo hos deres ægtemænd. Deres mænd og børn er danske statsborgere, men da mødrene ikke er danske statsborgere, skal de forlade Danmark.

Disse mødre, hvor af flere har været varetægtsfængslet, fordi de har overtrådt meldepligten, lever et forfærdeligt liv på Kærshovedgård. Deres mentale tilstand bliver værre og værre, og det samme gælder for børnene. Flere af dem klarer sig dårligt i skolen og må gå en klasse om. Jeg har set udtalelser fra lærere og børnehavepersonale, der udtrykker deres store bekymring over børnenes tilstand.

Jeg har som bisidder til en ung mor, hørt politikvinden, under den månedlige motiveringssamtale med henblik på udrejse, sige til en fortvivlet mor: ”Formålet med denne samtale er, at jeg skal motivere dig til at rejse ud af landet. Dine børn har en far, som kan tage vare på børnene.”

Er der noget at sige til, at disse mødre bliver mere og mere nedbrudte? De har flere gange været fængslet, fordi de har prioriteret at passe et sygt barn frem for at overholde meldepligten på Kærshovedgård. Bare seks overtrædelser kan medføre fængselsstraf. Ja, en mor har været så langt ude, at hun dagen før et retsmøde forsøgte selvmord. Hun kom på psykiatrisk afdeling, men to dage efter var hun tilbage på Kærshovedgård udstyret med ny dulmende medicin.

Så ja, Mads Fuglede, det er på høje tid, at der gøres noget ved problemet.

Og nej, Mads Fuglede, beboerne på Kærshovedgård skal ikke kæmmes over en kam, for mange har deres liv i Danmark. De kom til Danmark før disse rigide stramninger, derfor bør deres sager tages op på ny. De har intet kriminelt gjort, udover at de har prioriteret deres syge børn og derfor per definition er gjort kriminelle.


Og nej, Mads Fuglede, beboerne på Kærshovedgård skal ikke kæmmes over en kam, for mange har deres liv i Danmark.


Jeg ved, hvad jeg taler om. Jeg har, næsten siden udrejsecentret startede i 2016, været frivillig i kvindegruppen samt netværksfamilie for en del kvinder. Ligeledes var jeg i 2020 primusmotor i høringen på Århus Universitet ”Hvor er min mor?” En høring, hvortil Venstre blev indbudt, men takkede nej. Efter høringen sendte vi en resolution til alle folketingsmedlemmer, så den burde du have set.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce