Annonce
Hvide Sande

Ivans model af redningsstation fra 1933 tager form: Mini-rejsegilde i Hvide Sande

Det er vel næppe en overraskelse, at Ivan Jacobsen havde valgt en helt speciel krans til at markere rejsegildet. Det var naturligvis en redningskrans. Foto: Mikael Sand
Murstenene er fremstillet af ler, der normalt bruges til juledekorationer, og Ivan Jacobsen har selv presset hver eneste - og der er indtil videre fremstillet 2.300 styk, der er omkring 2 centimeter lange, 1 centimeter brede og 4 millimeter tykke - mursten ud af leret med en skabelon, der er lavet af en torskerognsdåse.

Hvide Sande: Det er faktisk ikke mere end tre-fire uger siden, Dagbladets udsendte senest var forbi hos Ivan Jacobsen på Geflevej i Hvide Sande.

På det tidspunkt var han kun så småt gået i gang med et af sine hobbyprojekter, der går ud på at bygge miniatureudgaver af historiske bygninger i Hvide Sande.

Det første byggeprojekt var en kopi af Helligåndskirken, og der gik omkring otte år, inden han kunne melde det arbejde som afsluttet. Denne gang har han kastet sig over at bygge en håndlavet kopi af den historiske redningsstation, der har stået på nordhavnen i Hvide Sande siden 1933.

Annonce

2.300 håndlavede mursten

Og når arbejdet bliver betegnet som håndlavet, så er det altså i ordets bedste forstand hjemmelavet.

Murstenene er fremstillet af ler, der normalt bruges til juledekorationer, og Ivan Jacobsen har selv presset hver eneste - og der er indtil videre fremstillet 2.300 styk, der er omkring 2 centimeter lange, 1 centimeter brede og 4 millimeter tykke - mursten ud af leret med en skabelon, der er lavet af en torskerognsdåse. Og de 2.300 mursten er såmænd ikke nok, for der mangler stadig mursten, der skal udgøre gavlenderne.

En detalje mere er, at han hver eneste sten er malet røde på nogen af siderne, og de har alle sammen fået lille tur på et stykke sandpapir, så de mest muligt ligner mursten, der er ramt af tidens tand og vestenvinden.

Tjek lige den bue. Den er altså blevet til af hjemmelavede mursten, der er skåret ud med håndkraft én for én. Foto: Mikael Sand

Alle ledninger, der skal levere strøm til lamper og så videre, trækker han selv, og de små udendørs lamper kreerer han naturligvis også selv.

Vinduesglasset skal skæres ud af et gennemsigtigt låg til Spangsberg flødeboller, mens der til tagrender og nedløbsrør skal bruges sugerør, der er fundet og købt i den lokale Fakta-butik.


Sugerørene er forkromede, og det dur ikke, så når jeg har fået den skåret over i halve, og de kan bruges som tagrender, skal de males, for de skal have en farve, der er mere galvaniseret.


- Sugerørene er forkromede, og det dur ikke, så når jeg har fået den skåret over i halve, og de kan bruges som tagrender, skal de males, for de skal have en farve, der er mere galvaniseret. For sådan ser de tagrender, der er på redningsstationen, nemlig ud. Og det skal altså være så tæt på den rigtige som overhovedet muligt, lyder det fra den autodidakte bygmester.

Annonce

Naturligvis en redningskrans

Men tilbage til forklaringen på, at Dagbladets udsendte fik et telefonopkald, hvor Ivan Jacobsen en smule drillende lokkede med følgende: "Du Mikael. Jeg holder rejsegilde på æ' redningsstation i dag. Du må da godt kigge forbi, for jeg kan sige dig, at det er en meget speciel krans, jeg har lavet".

Også de ledninger, der skal levere strøm til blandt andet indendørs og udendørs lamper, laver Ivan Jacobsen selv, og det kræver altså rolige hænder, at få de tynde kabler snurret rigtigt sammen. Foto: Mikael Sand

Ja, sådan en "teaser" er svær at sidde overhørig, så af sted mod Hvide Sande, og Ivan Jacobsens drillerier i telefonen var værd at køre efter.

Han var på kort tid blevet færdig med ydermurene, og spærene var placeret, som de skulle være, og på toppen var der placeret en flot krans for at markere rejsegildet. Og naturligvis var kransen en redningskrans.

- Det er jo en redningsstation, så jeg synes, at det skulle være en redningskrans, kommer det med et smil.

Annonce

Skal være færdig i 2021

Mens han, beskeden som han er, fortæller om, at det da går den rigtige vej, og han har brugt en del timer - og det er garanteret mange, mange timer - indtil nu, presser et oplagt spørgsmål altså noget på.

Gulvet til redningsstationen er lidt af et puslespil, men sådan skal det være. Ellers kan gulvet ikke passe sammen med bygningens indermure. Foto: Mikael Sand

Det tog jo omkring otte år med kirken, men du har da noget mere fart på med redningsstationen. Skal den være færdig på en bestemt dato?

- Jamen Mikael, det er, fordi omme ved Vestværftet har jeg bestilt sådan et skilt, der skal sættes på redningsstationen. Måske i gulvet eller på den grønne plade, redningsstationen skal stå på. Og på det skilt fik jeg dem til at skrive 2021. Så jeg er altså nødt til at blive færdig i år.

Mange har nok investeret i en pakke af den her slags, for der er faktisk tale om stål-sugerør, der kan købes i for eksempel Fakta. Ivan Jacobsen skal nu ikke bruge dem som sugerør. Nej, nogen skal bruges som nedløbsrør, og andre af dem skal skæres over på midten og bruges som tagrender. Foto: Mikael Sand

Har du ikke presset dig selv ved at få indgraveret 2021 på det skilt?

- Jo, det har jeg Mikael, men tror du ikke godt, jeg kan nå det, spørger han tilbage med et skævt smil, der med al tydelighed signalerer, at Ivan godt ved, at han nok skal blive færdig i 2021.

Og jo, jeg tør godt her i spalterne lægge hovedet på blokken og sige, at hvis Ivan Jacobsen ikke er færdig inden udgangen af 2021, giver jeg pebernødder til alle læserne af Dagbladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce