Annonce
Hvide Sande

Ivans mini-kirke udstillet i Helligåndskirken

Ivan Jacobsen forklarede på fornem vis både sognepræst Daniel Kristiansen og alle kirkegængere om sit otte år lange projekt, der i januar er udstillet i Helligåndskirken i Hvide Sande. Foto: Mikael Sand

Hvide Sande: Der var lidt ekstra både til ører, øjne og gane, da der søndag aften var Helligtrekonger-gudstjeneste i Hellingåndskirken. Efter sognepræst Daniel Kristiansens gudstjeneste var tiden nemlig inde til at markere en særlig udstilling.

Efter otte års arbejde hjemme ved køkkenbordet var det nemlig blevet dagen, hvor offentligheden fik mulighed for at kigge nærmere på Ivan Jacobsens miniatureudgave af en kirke, et krematorium og et redskabsskur. Et bygningsværk, der blandt andet består af 5000 stykker skifer, 30.000 stykker hjemmelavede mursten i størrelsen 2 centimeter lange, 1 centimeter brede og 4 millimeter tykke og et hjemmelavet klokkespil, hjemmelavede tagrender, rendejern og nedløbsrør af kobberrør, ligesom ankeret og flagstangen med Dannebrog også er blevet til i Ivan Jacobens hænder.

Det hele stod i en aflåst montre på døbefonten, og på den forreste bænk, der i øvrigt ligner bænkene i Ivan Jacobsens mini-kirke, sad en tydeligt lidt nervøs Ivan Jacobsen. Efter gudstjeneste og nadver blev Ivan Jacobsen kaldt frem af sognepræsten, der på bedste journalist-vis interviewede kirke-byggeren om projektet.

Efter interviewet var der mulighed for, at kirkegængerne kunne kigge nærmere på byggeriet, og Ivan Jacobsen var klar til at svare på spørgsmål, og dem var der mange af. Ud over åbningen af udstillingen var der i dagens anledning mulighed for at nyde en kop kaffe eller juice, indtil der blev plads til at kigge på kirke, krematorium og redskabsskur.

For de, der ikke var til gudstjeneste søndag aften, er der god mulighed for at kigge ind i Helligåndskirken for at se på det fantastiske byggeri, for det er udstillet hele januar.

Annonce
Der var stor interesse for at kigge nærmere på Ivan Jacobsens mini-kirke, mini-krematorium og mini-redskabsskur. Foto: Mikael Sand
Mange var imponeret over Ivan Jacobsens arbejde og ville godt lige høre lidt mere om projektet. I øvrigt er der på den forreste bænk i Helligåndskirken placeret en stribe ringbind, hvor interesserede kan se både billeder af kirken indvendigt og se eksempler af de mange mursten, tagsten og så videre, kirke, krematorium og redskabsskur er bygget af. Foto: Mikael Sand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Annonce