x
Annonce
Danmark

Italiensk provinshospital fik smitten til at eksplodere: - Alt, hvad de siger, er løgn. Intet er under kontrol

Burde Italiens coronavirus-patient nr. 1 eller personalet, der behandlede ham, have taget flere forholdsregler? I hvert fald var det efter al sandsynlighed hans besøg her på hospitalet i Codogno nær Milano, der fik epidemien til at eksplodere. Foto: Ansa/Matteo Corner/EPA/Ritzau Scanpix

Den værst tænkelige situation opstod, da mand med coronavirus blev undersøgt uden sikkerhedsforanstaltninger i Italien. Men de seneste dages eksplosive stigning i antallet af smittede skyldes også, at Italien - modsat andre europæiske lande - nu massetester for sygdommen, hævder premierminister Giuseppe Conte.

Coronavirus: Hvordan har den nye coronavirus, trods ugers beredskab og som ud af det blå, kunnet brede sig eksplosivt over hele det nordlige Italien? Vil myndighedernes dramatiske forholdsregler, der omfatter total isolation af foreløbig godt 50.000 indbyggere, virke? Og har de overhovedet styr på situationen?

Spørgsmålene er mange og svarene få, efter at antallet af smittede på få dage er eksploderet, og mindst syv italienere har mistet livet. Og oplysninger, der kommer frem uden om de officielle kanaler, er alt andet end betryggende.

-Alt, hvad de (myndighederne. red.) siger, er løgn. Intet er under kontrol, siger en anonym sygeplejeske fra hospitalet i Codogno til nyhedsbureauet Ansa og fortsætter:

- Her er total panik. Hospitalet er lukket ned, og vi bliver kimet ned af desperate pårørende til de indlagte, der er ved at blive testet. Det er mit indtryk, at de har ladet køerne slippe ud for at smække stalddøren i med et brag, nu da det er for sent.

Hospitalet i den mindre by sydøst for Milano er "Ground Zero" i de seneste dages dramatiske udvikling.

Den 38-årige lokale mand, der er epidemiens "patient nr. 1", nåede ganske vist også at smitte sin gravide kone og et par venner. Men det var, da han fik det dårligt og søgte lægehjælp, at det gik helt galt.

Det faldt ikke manden ind, at han kunne være smittet med coronavirus. Heller ikke hospitalspersonalet tog nogen forholdsregler. En fatal undladelsessynd, der efter al sandsynlighed er forklaringen på de seneste dages eksplosive spredning af sygdommen.

- Det er den værst tænkelige situation. Et hospital kan forvandle sig til en skræmmende forstærker af smittefaren blandt andre patienter, besøgende og personalet, der mangedobler virussens muligheder for at brede sig, siger Massimi Galli, der er ekspert i infektionssygdomme, til Corriere della Sera.

Endnu mere bekymrende er det, at det stadig ikke er lykkedes at finde frem til Italiens "patient 0" - den person, som sendte virussen i omløb efter at have importeret den, formentligt fra Kina eller et andet østasiatisk land.

En 42-årig forretningsmand, der 21. januar vendte hjem til Italien fra et besøg i Shanghai, er "frikendt". Manden, som flere gange havde været i kontakt med den 38-årige, er ikke blot blevet testet negativ. Analyser viser også, at han ikke har dannet antistoffer mod virussen og derfor på intet tidspunkt har haft den i kroppen.

Trods intens efterforskning er det ikke lykkedes at finde andre spor tilbage til virussens oprindelsessted. Det betyder, at dele af epidemien efter al sandsynlighed fortsætter med at brede sig i ubemærkethed i Italien og uden for de "røde" sikkerhedszoner, som myndighederne har etableret.

Rygter og luderbesøg

I det mindste er det tilsyneladende lykkedes at etablere en forbindelse mellem Codogno og et andet i første omgang uforklarligt udbrud i Veneto-regionen.

En 78-årig mand døde lørdag i den lille by Vó Euganeo, lidt vest for Venedig, som Italiens og Europas første offer for sygdommen. 23 andre indbyggere er ligeledes testet positive.

Hvordan kunne virussen dukke op i en by med 3300 sjæle - heraf otte af kinesisk oprindelse, som alle har vist sig at være raske - og to barer som eneste samlingssteder?

- Vi forstår det ikke, og der går masser af rygter. Hvem ved, måske er det én, der er blevet smittet hos en luder og ikke vil fortælle om det, sagde den lokale vinhandler, Lucia Benazzo, søndag til La Stampa.

I går kontaktede en lokal landmand imidlertid apoteket i Vó Euganeo med karakteristiske symptomer og en forklaring om, at han i sidste uge havde besøgt egnen omkring Codogno.

Opdagelsen har imidlertid ikke bremset kritik af beredskabet i regionen. Lokale medier minder om, hvordan myndighederne sagde nej tak, da repræsentanter for regionens store kinesiske befolkningsgruppe foreslog, at de alle lod sig teste for en sikkerheds skyld. Fordi det var for dyrt.

De eneste, som tester massivt

Har de italienske myndigheder, herunder også centralregeringen, taget for let på truslen i et af de europæiske lande, der har størst økonomisk samkvem med Kina, og som modtager flest turister fra epidemiens arnested?

Premierminister Giuseppe Conte indrømmer, at beredskabet ikke har været optimalt.

- Det er muligt, at der i den indledende fase er blevet begået fejl, men vi har nu mobiliseret utrolige menneskelige og økonomiske ressourcer, sagde Conte søndag til italiensk tv og tilføjede så:

- Når vi i Italien har flere tilfælde end andre steder (i Europa. red.), handler det imidlertid også om, at vi er de eneste, som massetester befolkningen.

Ifølge regeringen i Rom havde Italien søndag testet 4000 med mistænkelige symptomer mod blot 400 i Frankrig. Med andre ord breder sygdommen sig sandsynligvis også i andre europæiske lande, der blot ikke har opdaget det endnu.

Samtidig har både centralregeringen og de regionale myndigheder indført forholdsregler, der minder om decideret undtagelsestilstand.

De såkaldt røde zoner omkring blandt andet Codogno og Vó Euganeo er totalt afskåret fra omverdenen. 500 politifolk sørger for, at man hverken kan komme ind eller ud. Og skulle nogen forsøge, risikerer de op til tre måneders fængsel.

En lang række begivenheder er aflyst, heriblandt karnevallet i Venedig og en række fodboldkampe. Domkirken i Milano og andre turistattraktioner er lukket. Flere steder gælder det samme for skoler og daginstitionener.

Men for nogle er det langtfra nok. Basilicata-regionen i den sydlige del af landet har indført hårde karantæneregler for norditalienere. Øen Ischias forsøg på at forbyde turister fra Lombardiet og Veneto adgang er dog blevet stoppet af centralregeringen.

På landspolitisk niveau kræver oppositionen anført af den højrenationale Lega-leder Matteo Salvini, at Italien isolerer sig helt fra omverdenen.

"Tiden er ikke til halvhjertede forholdsregler (...) Der er brug for hermetisk lukkede grænser og fuld kontrol med, hvem der kommer ind i vores land", skriver han på Twitter.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa

I Codogno i Lombardiet er gaderne tomme, og folk bærer masker for munden. Foto: Carlo Cozzoli/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce