Annonce
Udland

Israel fordømmer EU's forsøg på at redde atomaftale med Iran

John Thys/Ritzau Scanpix
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kritiserer EU for at underkende atomfare fra Iran.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kritiserer EU for at prøve at redde atomaftalen med Iran.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Det virker som om, at der er nogle i Europa, som ikke vil vågne, før atommissiler fra Iran lander på europæisk jord. Men så vil det være for sent, siger Netanyahu i en video, som han mandag har lagt ud på Twitter.

Hans kommentar kommer, efter at EU's udenrigsministre mandag på et i møde Bruxelles drøftede Irans brud på aftalen. Iran meddelte for nylig, at det har beriget uran i højere grad, end det er fastsat i aftalen.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, sagde mandag, at den øgede berigelse er reversibel, og at de andre parter i aftalen ikke anser det som et "betydeligt" brud på aftalen.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), sagde inden mødet, at det er afgørende at sende "et stærkt signal" til Iran om at overholde dets forpligtelser.

- Det vil være en kæmpe trussel mod fred og sikkerhed. Det vil være en trussel mod ikke bare os, men hele regionen, sagde han.

Atomaftalen fra 2015 stiller Iran økonomiske fordele i sigte. Blandt andet i kraft af lempede sanktioner.

Men i foråret 2018 trak præsident Donald Trump USA ud af atomaftalen og genindførte skrappe økonomiske sanktioner mod Iran.

Iran, som indgik aftalen med EU og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, mener ikke, at det har fået de økonomiske lettelser, som landet blev stillet i udsigt til gengæld for at skrive under på aftalen.

I sidste uge advarede Benjamin Netanyahu om, at israelske kampfly kan slå til "over alt i Mellemøsten, inklusive Iran".

Netanyahu har konsekvent været modstander af atomaftalen, og han opfordrede i sin tid Donald Trump til at trække USA ud af den.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce