Annonce
Navne

Isolation fremmer kreativiteten: Kunstnernes blik på coronatiden

Fotos: Jørn Deleuran og Otto Pilgaard
En tid, hvor samfundet er truet, og en tid, hvor vi som mennesker er isoleret fra hinanden, er også en tid til eftertænksomhed og kreativitet. Dagbladet har talt med en håndfuld lokale kunstnere om, hvad de tænker under corona-krisen, og om, hvordan isolationen påvirker deres arbejde.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: - Alle de normale samfundsstrukturer er brudt op. Det er en gave til inspirationen. En foræring til mange forfattere. Der vil blive skrevet meget litteratur om dette opbrud sidenhen, siger forfatteren Jonna Odgaard.

- Før kunne små problemer være meget store. Nu er det én ting, der fylder det hele. Det giver skæve tanker hos folk, siger kunstner og galleriejer Leo Andersen.

- Det mærkelige er, at mange af de ting, jeg havde lavet til en nu aflyst udstilling i Aarhus, faktisk er corona-kompatible, siger keramiker Hanne Leth Andersen.

Kom med på en corona-tur rundt til nogle af de lokale kunstnere.

- Jeg er jo så heldig, at jeg har mit ler og mine ideer, så jeg kan blive ved med at arbejde. Der er ligefrem en særlig ro over det, for man betragter tiden på en anden måde i denne tid, siger keramiker Hanne Leth Andersen. Foto: Jørn Deleuran
Annonce

Kar-antæne-kar

Hanne Leth Andersen, keramiker, Ringkøbing:

- De ideer, man får i sådan en tid her, er noget, der ligger og ulmer. Det er aldrig en til en. Jeg kommer ikke til at lave et corona-kar. Men det bliver noget med, hvordan vi er sammen som mennesker. Der dukker en masse nye ord op hele tiden. Man kan bare åbne for radioen. Og jeg er jo så heldig, at jeg har mit ler og mine ideer, så jeg kan blive ved med at arbejde. Der er ligefrem en særlig ro over det, for man betragter tiden på en anden måde i denne tid.

- Til en nu aflyst udstilling i Aarhus var temaet for mig noget med at rejse ud, tage afsked, ankomme og så videre, og det er jo alt det, vi ikke gør i denne tid. For sjov har jeg nu omdøbt nogle af karrene, og mærkeligt nok er det helt corona-kompatibelt. Et kar med en mand og en hund hed "Fuld af afsked", nu hedder det "Kar-antæne-kar", og et par der kysser med navnet "Kyssekar" hedder nu "Genforeningen". På tilsvarende måde hedder et fad med ting som danner et ansigt nu "Face-time".

- Som kunsthåndværker er du vant til at være i sådan en lidt usikker proces, hvor man ikke helt ved, hvad der sker. Man ved heller ikke altid, hvor meget salg og hvilke udstillinger, man har. Men jeg savner virkelig, at der kommer kunder uanmeldt forbi. Men man kan altid ringe til mig og lave en aftale, så lukker jeg op. Jeg prøver også at holde salget kørende ved hjælp af Instagram.

Annonce

Tid til refleksion

Otto Pilgaard, keramiker, trædesigner og efterskolelærer med mere, Ringkøbing og Skjern:

- Jeg står lige nu og laver keramik inde i mit køkken. Normalt gør jeg det på DHE, hvor jeg underviser. Man går lidt rundt om sig selv i sådan en situation, men heldigvis har jeg fået hamstret lidt ler.

- Normalt er jeg meget socialt anlagt. Nu skal jeg være alene. Det giver tid til refleksion, og så begynder der at dukke ideer op af forskellig art. Jeg har ikke nødvendigvis et behov for at sælge, men jeg har et behov for at lave noget meningsfuldt. Det er det, håndværket giver. Det giver den der livsvigtige fordybelse. Det er stærkt anbefalesværdigt at sætte sig og finde ro med sit håndværk. I hverdagen har man ikke så meget tid til det. Så det vælger jeg at se lidt positivt på.

- Som underviser savner jeg at have den vildt livgivende kontakt til eleverne. Det er meget hårdt for vores elever at få hugget efterskolelivet af på denne måde. Vi sender lektier til dem og forsøger at holde lidt fællesskab kørende online, men det er virkelig svært.

- Men hensyn til årets træskulptur-symposium i uge 30, så håber jeg virkelig, at det bliver til noget. Vi holder lige vejret, inden vi melder noget ud.

Otto Pilgaard savner sit værksted og især eleverne på DHE i Skjern. - Jeg har heldigvis nået at hamstre lidt ler, som jeg står og arbejder med i mit køkken, siger han. Foto: Otto Pilgaard
Annonce

En gave til inspirationen

Jonna Odgaard, forfatter, Ringkøbing:

- Det univers mine bøger foregår i, er Lapland, så coronaen får ingen indflydelse på mine bøger. Men virussen har stor indflydelse på mit sociale liv. På grund af mit meget dårlige immunforsvar valgte jeg meget tidligt at gå i selvvalgt isolation. Heldigvis har vi ikke udgangsforbud, så jeg kan stadig gå min dejlige, ensomme, ture.

- Lige nu har jeg en fuldstændigt ryddet kalender. Jeg "leger" derfor, at jeg er på skrive-retreat i min lejlighed. Den koncentration, jeg har brug for, når jeg går ind i mit skriveunivers, den kan jeg nemt få nu. Det er meget frugtbart.

- Jeg har mange gange tænkt på, at corona-krisen er en foræring til forfattere. Alle de normale strukturer i samfundet er brudt op. Det er en gave til inspirationen. For eksempel vil man i nogle familier sætte sig ned og sige, at den nærvær, de har oplevet nu, den vil de da ikke gå glip af fremover. Mens man i andre familier vil finde ud af, at man ikke kan holde hinandens selskab ud, og derfor vil blive skilt.

- Isolation kalder på eftertænksomhed. Og det er jo et kæmpe samfundseksperiment, vi er i gang med. Vi kommer aldrig tilbage til det gamle samfund. Det vil ikke blive som før. Meget vil have forandret sig fundamentalt. Det er jeg sikker på.

- Isolation kalder på eftertænksomhed. Og det er jo et kæmpe samfundseksperiment, vi er i gang med. Vi kommer aldrig tilbage til det gamle samfund. Det vil ikke blive som før. Meget vil have forandret sig fundamentalt. Det er jeg sikker på, siger forfatteren Jonna Odgaard. Foto: Jørn Deleuran
Annonce

Ud på dybere vand

Linda Stampe, maler og butiksejer, Skjern:

- Lige præcis i den her tid var vi ved at ændre konceptet på galleriet i Skjern, så jeg ikke længere skulle stå alene med butikken. Vi var altså i en anderledes proces i forvejen. Vi skulle egentlig have arbejdet på at bygge butikken om, men vi kan jo ikke mødes sammen, så det har givet mig tid til at være sammen med familien og til at bage. Og så glæder jeg mig helt vildt over at se alle de kreative ideer, der blomster op alle vegne.

- Der, hvor du har tid og ro, er jo også det farvand, hvor kreativiteten blomster, og der, hvor du har tid til at handle på de tanker og ideer, du måske har gået og rodet med i mange år. Jeg har derfor fundet skitsebogen frem og kigget på nogle af de ideer, der før er blevet ramt af andre gøremål og overspringshandlinger.

- Som billedkunstner bliver man ofte dygtig til ét bestemt udtryk. Det kræver tid og overskud at springe ud på lidt dybere vand og udvikle nogle nye ting. Derfor bliver der også tilføjet nye sider i skitsebogen.

- Jeg har fået familiens samtykke til at flytte atelieret ind i stuen. Når man rykker sit atelier til et nyt miljø, så sker der også noget nyt. Det er godt at ryste posen lidt.

- Der, hvor du har tid og ro, er jo også det farvand hvor kreativiteten blomster, og der hvor du har tid til at handle på de tanker og ideer, du måske har gået og rodet med i mange år, siger Linda Stampe, der har flyttet sit atelier ind i den private stue. Foto: Linda Stampe
Annonce

Nu har vi chancen

Leo Andersen, kunstner og galleriejer, Ringkøbing:

- Når man bliver buret inde, og ikke tør se sine børnebørn eller andre, så får man tid til nogle andre ting. Jeg har for eksempel fået malet rigtig meget.

- Hvordan tiden påvirker mine malerier, er svært at sige, måske kommer der lidt mere desperationen ind, og måske bliver det lidt mere abstrakt. Det bliver de ikke dårligere af. Der kan også være nogle strejf, der peger ud af krisen, nogle mere lyse farver, når man søger det, der kan muntre ens sind lidt op.

- Jeg tænker meget på vores samfund. Før kunne små problemer være meget store. Nu er det én ting, der fylder det hele. Det giver skæve tanker hos folk.

Mange mennesker siger tit "Vi har aldrig tid til vores børn", Nu har de chancen for at gøre noget med deres børn. Og der er mere tid til at gå og cykle. Der kommer mennesker forbi hvert andet minut, der hvor jeg bor. Krisen giver en anden form for sammenhold. Det er godt.

- Personligt er jeg glad for, at jeg har hus og have, så der altid er noget at lave. Det værste for mig er nok, at forårsudstillingen er droppet. Det er jo ellers den store dag på året.

- Jeg tænker meget på vores samfund. Før kunne små problemer være meget store. Nu er det én ting, der fylder det hele. Det giver skæve tanker hos folk, siger Leo Andersen, der er meget ked af at påskeudstillingen er aflyst. - Det er jo ellers en af de helt store dage i galleriet, siger han. Foto: Leo Andersen
Annonce

Man tør næsten ikke hilse på hinanden

Karin Høegsberg, kunsthåndværker og galleriejer, Højmark:

- Otto Pilgaard og jeg fulgtes ad til en udstilling i Stoholm, hvor jeg havde to malerier med. Det ene maleri hedder "Echoes of silence", og det er sådan jeg tænker. Det ecco, der er under den her corona-krise, hvor i livet bliver det ført hen? Kommer folk til at tænke på, om de har haft lidt for travl lidt for længe? Når de at bremse op og spørge, hvad skete der ligge der?

- Lidt længere ned på billedet står der "Play these games". Der er altid mange konspirationsteorier, når sådan noget som det her rammer os, og de teorier kan man jo så forholde sig til - eller lade være.

- Det andet maleri i serien hedder "Broking", der står også en lille tekst i billedet "Ude af mørket igen". Hvad sker der efter alt det her? Jeg tror, at der kommer til at ske en hel del rent menneskeligt. Hvordan vil vi reagere den dag vi igen må give hinanden et kram. I dag er det jo sådan, at man næsten ikke tør hilse på hinanden.

- I maleriet står der også "One's trash - another's treasure". Det kan handle om skrald og genbrug, men også så meget andet, man kan også ane en kvinde med et lille barn i maleriet. Måske er de på vej væk og på vej hen til noget andet? Det vides ikke.

- For sjov har jeg nu omdøbt nogle at mine kar og mærkeligt nok er det helt corona-kompatibelt. Dette kar med en mand og en hund hed før "Fuld af afsked", nu hedder det "Kar-antæne kar", siger Hanne Leth Andersen. Foto: Jørn Deleuran
- Det ecco, der er under den her corona-krisea, hvor i livet bliver det ført hen? Kommer folk til at tænke på, om de har haft lidt for travl lidt for længe? Når de at bremse op og spørge, hvad skete der ligge der? spørger Karin Høegsberg, der har malet dette maleri. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

KD’s vælgererklæringer er i hus: - En milepæl på vejen mod Folketinget

Annonce