x
Annonce
Sport

Island udmanøvrerede Danmark i skuffende EM-start

Trods ni mål fra Mikkel Hansen tabte Danmark mod Island. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
To af verdens bedste håndboldspillere førte sig frem, da Danmark tabte 30-31 mod et velforberedt islandsk landshold. Den skuffende EM-start levner ikke plads til flere nederlag.

De var kommet i tusindtal.

Primært iklædt rødt og hvidt.

Lige så ucharmerende den futuristiske bydel uden for Malmö Arena er, lige så betagende var stemningen inden for i den mægtige hal, da Danmark og Island satte hinanden stævne ved deres første kamp ved EM-slutrunden. For alt i mens arkitekturen uden for vel kun er en opfindsom arkitekts våde drøm, lige så formidabel og indbydende var kampen mellem de nordiske lande for de tilrejsende tilskuere i den propfyldte hal.

Mange var kommet med tog gennem røret fra Danmarkssiden af Øresund og direkte til Hyllie Station få hundrede meter fra arenaen. Og de fik en håndboldopvisning, da Danmark tabte 30-31 til et forbløffende godt islandsk hold.

De to hold var anført af verdensstjernerne Mikkel Hansen og Aron Palmarsson. Danskeren skulle blot bruge syv og et halvt minut på at score sine første fire af i alt otte mål i en første halvleg, hvor han passerede Erik Veje Rasmussen som den næstmest scorende i dansk landsholdshistorie.

Islandske Palmarsson holdt sig heller ikke tilbage. Barcelona-stjernen scorede syv gange inden pausen, hvor de to hold havde scoret 15 gange hver.

Annonce

kampen i tal

Danmark-Island 30-31 (15-15)

Stillinger undervejs: 2-0, 5-3, 11-11, 15-14, 21-19, 24-27, 29-29, 29-31

Målscorere, Danmark: Mikkel Hansen 9 (3), Hans Lindberg 5, Rasmus Lauge 5, Henrik Møllgaard 4, Michael Damgaard 3, Mads Mensah 2, Magnus Saugstrup 1, Magnus Bramming 1

Topscorer, Island: Aron Palmarsson 11

Udvisninger: Danmark 4, Island 5

Rødt kort: Niklas Landin

Læs reaktioner på nettet

Landin ind fra bænken

For det blev nemlig en kamp, der blev en lige så modbydelig svær åbning på turneringen som frygtet. Island besidder både masser af rutine og ung vildskab. Det er et stærkt hold, og hvis nogle stadig havde overhørt advarslerne, bimlede alle alarmklokker i Malmø.

Island udfordrede Danmark med skiftende forsvarsformationer, og offensivt var førnævnte Palmarsson en kæmpe udfordring for Danmark. Han var næsten umulig at stoppe for det danske forsvar, og det gav udslag i antallet af danske redninger. Jannick Green var begyndt i det danske mål, men måtte vige pladsen efter 13 minutter. Redningerne var udeblevet, og til et af aftenens største bifald blev landsholdsanfører Niklas Landin sendt på banen. At han overhovedet var startet på bænken og først blev skrevet ind på holdkortet lørdag morgen skyldtes et maveonde.

Damgaards fine entré

Island kom foran 17-15 efter pausen, men den havde den danske landstræner, Nikolaj Jacobsen, også brugt på at blande bolsjerne. Michael Damgaard kom ind som højre back. En position, en anden højrehåndsspiller i skikkelse af Mads Mensah havde passet inden pausen. Damgaard skabte straks ravage med tre scoringer. Og så kunne han løbe ud og lade Lasse Andersson tage sig af forsvarskampen mod klubkammeraten Palmarsson.

Henrik Møllgaard spillede i begge ender, og stod en venstre fløj i de danske angreb for at undgå endnu en forsvars-angrebs-udskiftning. Det siger alt om, hvor savnet skadede Magnus Landin er med sine kvaliteter som fløjspiller, der kan dække op på backpositionen.

Landin udvist

Et af kampens dramatiske højdepunkter kom efter 43 minutter. Niklas Landin fik direkte rødt kort, fordi han var ude af sit felt og havde berøring med Olafur Gudmundsson, da denne løb kontra og bragte Island foran 23-22. Udvisningen var korrekt. Og maveondet begyndte at brede sig op til de danske fans. Med god grund. Damark var bagud med tre mål - 25-28 - da kampen nærmede sig de sidste 10 minutter.

Så kom en periode med majestætisk fløjspil fra Hans Lindberg i en dobbelt overtalsperiode, og selv Henrik Møllgaard fik scoret et par mål fra fløjpositionen. 29-29 med en håndfuld minutter tilbage.

Det var en fejlaflevering fra Mikkel Hansen, der gav Island en ny føring på 30-29, da Palmarsson kunne kaste i et tomt mål. Nikolaj Jacobsen rasede mod sin stjerne.

Björgvin Pall Gustavsson i det islandske mål stak højre ben helt op i hovedhøjde og reddede et forsøg på udligning fra Lindberg. Lindberg så Gudjon Valur Sigurdsson løbe væk til 31-29. Møllgaard reducerede, Danmark afværgede et nyt islandsk forsøg, og Danmark kunne udligne. Men tiden løb ud, og til sidst kunne Mikkel Hansen ikke stille noget op mod en islandsk mur og Gustavsson, der gav Island en perfekt start på EM.

Og med nederlaget har Danmark ikke råd til at tabe mere, hvis guldet skal med hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce