Annonce
Debat

Intime spørgsmål og breaking news: Snorker du højlydt? Er du tilfreds med dit seksualliv? Skal alle virkelig aflives?

I sådan en november, hvor der nu og da skal en machete til at hugge sig gennem gråvejret og tristessen, kan det lune at modtage et brev. Det gjorde Henrik Breum for en god uges tid siden.Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Baggrundsfarven var knaldgul, billedet viste en alvorlig statsminister, og øverst oppe stod der BREAKING, da dagbladet BT onsdag 4. november omkring eftermiddagskaffetid gik på nettet og offentliggjorde noget af en rystende nyhed: ’Alle skal aflives.’

Som om vi ikke havde det svært nok i forvejen. Her gik jeg ellers lige og glædede mig en anelse over, at juleaften trods alt ikke helt er aflyst i 2020-versionen.

I sådan en november, hvor der nu og da skal en machete til at hugge sig gennem gråvejret og tristessen, kan det lune at modtage et brev.

Det gjorde jeg for en god uges tid siden. Brevet var tilmed personligt, stod der, da det nåede frem.

Afsenderen viste sig at være en kvinde ved navn Marie Fuglsang. Den eneste Fuglsang, jeg kender lidt til, hedder Jakob, så mere personligt var brevet nok heller ikke.

Men jeg læste alligevel hendes to sider lange brev til ende, for budskabet lød tilpas interessant. Danmarks Statistisk havde såmænd ikke behøvet at lokke med kontante lodtrækningspræmier med en samlet sum på 30.000 kroner i håb om at få mig til at levere et beskedent bidrag til folkesundheden og videnskaben.

Jeg blev på forhånd orienteret om, at det nok ville tage 20 minutter af min tid at deltage. Fair nok.

Til en start blev jeg bedt om at indtaste højde og vægt samt svare på et par standardspørgsmål om rygning og alkohol. Herefter strammede den digitale blodtryksmåling langsomt til.

Eksempelvis skulle jeg forholde mig til, om jeg inden for de seneste 14 dage ’har været glad og i godt humør,’ ’har følt mig rolig og afslappet,’ ’har følt mig aktiv og energisk’ og ’er vågnet frisk og udhvilet.’

Jeg håber virkelig ikke, at selvsamme spørgeskema også er landet i e-boksen hos nogle af Vestjyllands mange minkavlere.

Men det er der en vis risiko for, da 90.800 borgere er inviteret til at deltage i den hidtil største måling af helbred og kronisk sygdom i Region Midtjylland.

Det fremgik af brevet, at jeg var tilfældigt udvalgt, mens andre var valgt på baggrund af at have været i behandling for diabetes.

Ud for hvert udsagn om at være glad i låget, afslappet og energisk var der seks valgmuligheder i en spændvidde mellem ’Hele tiden’ og ’På intet tidspunkt.’

Undervejs gennem spørgeskemaet måtte jeg også forholde mig til, om jeg snorker højlydt?

Min mulige vibration af bløddele i ganen og svælget blev defineret sådan her: ’Højere end almindelig tale eller højt nok til at kunne blive hørt gennem lukkede døre’ – og med denne uddybning: ’Har folk omkring dig observeret, at du holder op med at trække vejret, når du sover?’

Dér blev jeg svar skyldig.

Kontorchef Marie Fuglsang, dine spørgsmål krævede godt nok sin mand.

Tag nu også bare dette her: ’Er du tilfreds med dit seksualliv?’ Ja, nej eller ved ikke.

Det mindede om valgmulighederne i et potentielt kærestebrev fra hende den søde med rottehalerne. Ikke, fordi jeg har personlige erfaringer ud i disciplinen, men jeg har hørt, at den slags fnisende korrespondancer fandt sted i 3.a på Vestervangskolen i Herning i midten af 70’erne.

Og der var såmænd et bonusspørgsmål – altså fra hende med statistikken: ’Er det noget, du ønsker at tale med din læge om?’

Øh ... nej tak. Jeg har et virkelig godt forhold til min læge, vi kan kalde ham Kurt. Vi har haft lange samtaler om dette og hint i hans praksis, men lige omkring dette emne bliver jeg fattig på ord.


Senest overvejede jeg i et svagt øjeblik at slå over på 'Vild med dans', da jeg så - og ikke mindst hørte - at Mads Steffensen og Phillip Faber havde hyret Signe Lindkvist til at synge 'Køb bananer' i den bedste sendetid.


Men måske jeg snart skal have mig en lille snak med min tandlæge, så jeg kan få sikkerhed for, at jeg svarede rigtigt, da jeg nåede til dette punkt i spørgeskemaet: 'Næsten alle voksne har fået trukket tænder ud. Hvor mange af dine egne tænder har du tilbage?'

Jeg krydsede af ved '20-27 tænder tilbage' og gik videre til næste rubrik: 'Hvordan vil du overordnet vurdere din sundhedstilstand i dine tænder og tandkød?' 

Min almene tilstand har ind i mellem klang af en god melodi. Det er videnskabeligt bevist, at det er godt for krop og sjæl at lytte til musik, da det ofte frigiver dopamin. Når dette signalstof bliver sluppet løs i hjernen, kan det skabe en form for lykkefølelse, og den søger jeg af og til på diverse spillesteder.

I midten af november var det Annika Aakjær, der tændte en stjerne på himlen over Harboøre. Lyt blot til hendes seneste sang, 'POP,' og du vil blive smittet med glæde over musikken og sangskrivningen. Og måske også du reagerer med et lille smil, når det går op for dig, hvad der gemmer sig af Aakjær-ordvalg bag POP-forkortelsen.

En pludselig lyst til at fløjte, klappe en takt eller nynne kan også fremkaldes hjemme i stuen. I corona-foråret nød jeg 'Fællessang - hver for sig' på DR1, men jeg må indrømme, at interessen er dalet henover efteråret.

Senest overvejede jeg i et svagt øjeblik at slå over på 'Vild med dans', da jeg så - og ikke mindst hørte - at Mads Steffensen og Phillip Faber havde hyret Signe Lindkvist til at synge 'Køb bananer' i den bedste sendetid. Helt ærligt.

Efter 17 sekunder slukkede jeg for mit tv og mindedes, hvad den gode Michael Bundesen sang: 'Alting har en ende.'

Heldigvis fik de ikke helt ret på BT, da den lille københavneravis for 25 dage siden udsendte breaking news-dommedagsprofetien om, at alle skal aflives.

Jeg har stadig puls, og min grundform er ganske god. Men tilbage står et uafklaret spørgsmål: 'Har folk omkring dig observeret, at du holder op med at trække vejret, når du sover?'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Annonce