Videbæk

Intern undersøgelse: Elever fra specialcentre klarer sig udmærket

Helle Lundsgaard, skoleleder på Spjald Skole, glæder sig over, at eleverne fra Specialcenter Øst klarer sig godt. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Hidtil har det heddet sig, at elever fra specialcentrene ikke får en afgangseksamen og er henvist til et liv på offentlig forsørgelse. På Specialcenter Øst viser en undersøgelse det stik modsatte.

RINGKØBING-SKJERN: - Selvfølgelig skal der også være fokus på de sociale færdigheder, men der skal også være opmærksomhed på, at børnene får lært noget, og der har været for meget fokus på det sociale fremfor læringen.

Sådan sagde børne- og familieudvalgets formand Trine Ørskov til Dagbladet den 16. oktober i sagen om specialcentrenes fremtid, og 22. oktober skrev udvalgsformanden på Facebook:

Det er også ganske få elever i specialtilbud, som kommer ud af skolen med et eksamenspapir, og alt for mange har udsigt til et liv på overførselsindkomst. Det er en kæmpe udfordring, som vi er nødt til at tage fat på.

Men den præmis hviler måske på et noget usikkert grundlag. I oktober udarbejdede Specialcenter Øst i Spjald nemlig i samarbejde med UU Ringkøbing-Skjern og fagchef Flemming Nielsen en undersøgelse, der viser det stik modsatte billede.

De tog listerne med afgangselever, og sporede eleverne op flere år tilbage. Enkelte fraflyttede elever kunne UU ikke finde i systemet, og der er elever, som stadig går i grundskole - eksempelvis, hvis de har været i indskolingen på specialcentret, men er kommet over til den almene folkeskole senere, som heller ikke indgår.

Dagbladet har set undersøgelsen, og fagchef Flemming Nielsen har givet skoleleder Helle Lundsgaard mandat til at udtale sig til Dagbladet om den.

Den viser, at i de seneste fire år er alle elever fra Specialcenter Øst kommet videre til hele paletten fra tekniske skoler over gymnasiale uddannelser til ufaglærte job.

- Det er glædeligt at se, at de er blevet bredt beskæftigede, siger Helle Lundsgaard.

Statistikken viser også, hvor stor en andel af eleverne, der er kommet på Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Hos de nyeste årgange er andelen høj, men jo længere tid der er gået, fra de forlader Specialcenter Øst, jo mere falder andelen markant. Det viser, at eleverne kommer ud i uddannelse eller beskæftigelse.

- Eleverne fra Specialcenter Øst har bare brug for lidt mere tid, inden de kan komme videre. Om de får afgangseksamen lige efter 9. klasse er ikke afgørende for, om de bliver skatteborgere, forklarer Helle Lundsgaard.

Pro forma-flytning

Dog viser de officielle statistikker, at specialcentrenes elever ikke får en afgangseksamen, hvilket Trine Ørskov også konstaterer i sin Facebook-opdatering.

Men det er der en god grund til.

Datasystemet hos KMD kan nemlig ikke håndtere, at specialcentrenes elever skal op til afgangseksamen, og således kan man slet ikke tilmelde dem.

Det betyder, at Helle Lundsgaard for systemets skyld må ind og flytte rundt på eleverne, så dem fra specialcentrene kommer til at figurere som elever i den almene folkeskole, inden hun overhovedet kan tilmelde dem til afgangseksamen. Eleverne fra specialcentret får dermed - på papiret - nye klassekammerater i Spjald Skoles 9. klasser, kort tid inden de skal op til eksamen.

- Det er ikke hvert år, at der er en elev fra Specialcenter Øst, der får den fulde afgangseksamen, men hvert år har vi elever oppe i enkelte fag, forklarer Helle Lundsgaard.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Rene fik skåret håndleddet op i knivangreb: Det gør ondt 24/7

Annonce
Annonce
Videbæk

De små sang Larsen

Videbæk

Drøm går i opfyldelse for vestjysk lavindkomstfamilie: For nogle er en pokalfinale i Parken bare større

Videbæk

Naboer reddede kvinde ud fra tørretumblerbrand

112

Fem dømte fik samlet 10 år og 3 måneders fængsel for knivoverfald og hammervold i Vorgod-Barde

112 For abonnenter

Sms-skænderi gik forud for hammervold og knivstikkeri: Du må være en mand og komme ud

112

Voldstiltalt måtte føres ud af retssalen af betjente: I kunne lige så godt sætte en papegøje ind

Videbæk

Trailer forsvundet