Annonce
Mad og drikke

Inges Køkken: Lilla løgblomster

Foto: Skovdalnordic.com

Velkommen til 2020's madskole, hvor vi lægger ud med en råvare, der er nem at få fat i. Og så er den tilmed billig og sund. Jeg kalder januar-skolen for sjove løg, for du kan bruge løg til meget mere, end du tror.

6 mellemstore rødløg

6 spsk. olivenolie

Salt

Urter - enten et par laurbærblade eller et par kviste rosmarin og timian

Friskkværnet sort peber

Forvarm ovnen til 175 grader. Lav i alt fire lodrette snit i hvert løg for at skabe otte kiler, der stadig er fastgjort ved rodenden.

Dryp lidt af olivenolien i en bageform og anbring derefter løgenes rodender nedad.

Spred resten af olivenolien i og omkring løgene.

Drys generøst med salt og få noget ind i løgenes midte.

Drys med urter.

Steg løgene i 40 minutter.

Omarrangér løgene, så deres kronblade bliver åbnet. Dryp til sidst et par skefulde af den karamelliserede løgjuice fra panden over dem.

Husk at krydre med salt og peber.

Tip: Prøv at bruge røget salt. Det er lækkert til denne ret med sin markante smag.

Annonce
Foto: Skovdalnordic.com
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Galloway-køer mangler stadig deres ejer

Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce