Læserbrev

Ingen lappeløsninger: Forskning og udvikling skal løse klimaudfordringerne

Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

Læserbrev: Hvis vi skal løse klimaudfordringen, kræver det langsigtede og ambitiøse mål – ikke lappeløsninger som afgifter på fly og kød.

Den holdning deles af professor Kirsten Halsnæs, der er medlem af FN’s Klimapanel og en af landets førende klimaforskere. Hun siger blandt andet: ”Vi skal hellere lægge vægt på at gøre det billigste og mest effektive i forhold til klima, og det handler ikke om at forsage flyrejser og holde op med at spise kød. På verdensplan handler det om omlægning af energisektoren, kulforbruget, energibesparelser, undgå madspild og mange andre ting".

Hvert år flyttes millioner af mennesker fra fattigdom og ind i middelklassen – de vil få den samme levestandard, som vi har haft i Danmark i mange år. De vil også spise kød, rejse og forbruge. Skal vi benægte dem de muligheder? Skal vi insistere på, at resten af verden skal piske sig selv for klimasynderne, som nogle mener vi skal i Danmark? Eller skal vi ligefrem gå enegang i Danmark og derved ingen reel forskel gøre for klimaet?

Det er omsonst at tro, at vi kan løse klimaudfordringer med en asketisk livsstil. Vi skal tværtimod sætte yderligere turbo på den økonomiske vækst, så vi kan få råd til at forske i nye grønne teknologier.

Som Kirsten Halsnæs påpeger, skal vi have omlagt energisektoren, så vi erstatter den sorte energi med grønne og billige erstatninger.

I den forbindelse har Liberal Alliance fremlagt den nok mest ambitiøse klimaplan i dansk politik. Den er nemlig finansieret krone for krone. Vi foreslår at bruge i alt 85 milliarder på blandt andet at sætte el- og elvarmeafgiften ned, så vi gør det billigere at bruge energi fra vind, vand og sol. Derudover seksdobler vi midlerne til forskning og bruger 37 milliarder kroner til en klimafond, som skal forske i fremtidens grønne energi.

Det er sund fornuft. Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...