Annonce
Læserbrev

Ingen lappeløsninger: Forskning og udvikling skal løse klimaudfordringerne

Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

Læserbrev: Hvis vi skal løse klimaudfordringen, kræver det langsigtede og ambitiøse mål – ikke lappeløsninger som afgifter på fly og kød.

Den holdning deles af professor Kirsten Halsnæs, der er medlem af FN’s Klimapanel og en af landets førende klimaforskere. Hun siger blandt andet: ”Vi skal hellere lægge vægt på at gøre det billigste og mest effektive i forhold til klima, og det handler ikke om at forsage flyrejser og holde op med at spise kød. På verdensplan handler det om omlægning af energisektoren, kulforbruget, energibesparelser, undgå madspild og mange andre ting".

Hvert år flyttes millioner af mennesker fra fattigdom og ind i middelklassen – de vil få den samme levestandard, som vi har haft i Danmark i mange år. De vil også spise kød, rejse og forbruge. Skal vi benægte dem de muligheder? Skal vi insistere på, at resten af verden skal piske sig selv for klimasynderne, som nogle mener vi skal i Danmark? Eller skal vi ligefrem gå enegang i Danmark og derved ingen reel forskel gøre for klimaet?

Det er omsonst at tro, at vi kan løse klimaudfordringer med en asketisk livsstil. Vi skal tværtimod sætte yderligere turbo på den økonomiske vækst, så vi kan få råd til at forske i nye grønne teknologier.

Som Kirsten Halsnæs påpeger, skal vi have omlagt energisektoren, så vi erstatter den sorte energi med grønne og billige erstatninger.

I den forbindelse har Liberal Alliance fremlagt den nok mest ambitiøse klimaplan i dansk politik. Den er nemlig finansieret krone for krone. Vi foreslår at bruge i alt 85 milliarder på blandt andet at sætte el- og elvarmeafgiften ned, så vi gør det billigere at bruge energi fra vind, vand og sol. Derudover seksdobler vi midlerne til forskning og bruger 37 milliarder kroner til en klimafond, som skal forske i fremtidens grønne energi.

Det er sund fornuft. Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce