Annonce
Læserbrev

Ingen lappeløsninger: Forskning og udvikling skal løse klimaudfordringerne

Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

Læserbrev: Hvis vi skal løse klimaudfordringen, kræver det langsigtede og ambitiøse mål – ikke lappeløsninger som afgifter på fly og kød.

Den holdning deles af professor Kirsten Halsnæs, der er medlem af FN’s Klimapanel og en af landets førende klimaforskere. Hun siger blandt andet: ”Vi skal hellere lægge vægt på at gøre det billigste og mest effektive i forhold til klima, og det handler ikke om at forsage flyrejser og holde op med at spise kød. På verdensplan handler det om omlægning af energisektoren, kulforbruget, energibesparelser, undgå madspild og mange andre ting".

Hvert år flyttes millioner af mennesker fra fattigdom og ind i middelklassen – de vil få den samme levestandard, som vi har haft i Danmark i mange år. De vil også spise kød, rejse og forbruge. Skal vi benægte dem de muligheder? Skal vi insistere på, at resten af verden skal piske sig selv for klimasynderne, som nogle mener vi skal i Danmark? Eller skal vi ligefrem gå enegang i Danmark og derved ingen reel forskel gøre for klimaet?

Det er omsonst at tro, at vi kan løse klimaudfordringer med en asketisk livsstil. Vi skal tværtimod sætte yderligere turbo på den økonomiske vækst, så vi kan få råd til at forske i nye grønne teknologier.

Som Kirsten Halsnæs påpeger, skal vi have omlagt energisektoren, så vi erstatter den sorte energi med grønne og billige erstatninger.

I den forbindelse har Liberal Alliance fremlagt den nok mest ambitiøse klimaplan i dansk politik. Den er nemlig finansieret krone for krone. Vi foreslår at bruge i alt 85 milliarder på blandt andet at sætte el- og elvarmeafgiften ned, så vi gør det billigere at bruge energi fra vind, vand og sol. Derudover seksdobler vi midlerne til forskning og bruger 37 milliarder kroner til en klimafond, som skal forske i fremtidens grønne energi.

Det er sund fornuft. Det er noget mere kedeligt end hysteri og panik - men dét er der sjældent kommet noget godt ud af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce