Debat

Ingen er så begavet som dem, man er enig med

Søren Elbæk. Foto: Astrid Dalum.

Læserbrev: Jeg er ikke nogen stor monarkist, men vores dronning glimrer fra tid til anden med udtalelser der holder i mange år. Dette indlægs titel er fra en bogudgivelse i 1991. Det holder fuldstændigt. Ret begavet faktisk.

På et tidspunkt troede jeg Jørn Verner Stendorf havde trukket sig tilbage fra den offentlige debat. Længe har der været stille, men fredag genopstod han som en fugl Føniks fra asken af sit eget tastatur - og langede beredvilligt ud til højre og venstre med sin underholdende analyse af de lokalpolitiske forhold. Det skete i et læserbrev på Dagbladets debatsider.

Jørn Verner Stendorf supplerede sit indlæg ved - senere samme dag - at udsende en advarsel til Varde Kommune - om det kommende samarbejde mellem de to kommuner i et forsøg på at skabe Danmarks største turistdestination. Samtidig giver han udtryk for, at han vil planlægge et pressemøde for de tyske medier - i et forsøg på at skræmme tyske turister væk fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

I henvendelsen til Varde Kommune konkluderer han på hele den tyske befolknings samlede stillingtagen til vindmøller og grøn energi. Selv om han er både ihærdig og vedholdende - har han næppe gjort sig den ulejlighed, at spørge alle 80 millioner.

Det er meget underholdende. Jeg stiller spørgsmål ved, om det er nævneværdigt begavet. Dertil kommer, at jeg efterhånden er i tvivl om Jørn Verner Stendorfs ærinde. Skubber han bare til et mærkværdigt skjult ønske om, at turisterhvervet i Ringkøbing-Skjern Kommune skal afvikles. I så fald må jeg minde om, at han ønsker afvikling af et erhverv, der omsætter for milliarder og skaber tusindvis af arbejdspladser i vores kommune.

Hans modstand mod de kystnære havvindmøller har jeg forstået. Det er længe siden. Der var omstændigheder i processen der kunne have været anderledes og bedre. Det har jeg erkendt. Det er også længe siden.

Kunne Jørn Verner Stendorf ikke - bare en enkelt gang - prøve at vende sig om på sin bopæl - og prøve at kigge ind i landet. Så vil han måske komme til at se tre ting i en større sammenhæng:

1. Verdens klima er truet. Hvis ikke vi begynder at handle, går det helt galt. Der er meget mennesker er uenige om. Dette er stort set det eneste alle er enige om.

2. Der kan næppe stå flere vindmøller på land i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er meget vi er uenige om. Dette er stort set det eneste alle er enige om. Undtagelsen er de testmøller, som vores førende industri er så afhængig af.

3. Vesterhav Syd leverer grøn vedvarende energi til 170.000 husstande. Det er længere ind i landet end selv Stendorfs øjne kan række. Der er meget lærde mennesker er uenige om. Vindmølleenergi er én af de største bidragydere til den grønne omstilling. Det er stort set alle enige om. Danmark er førende i verden. Vi er en del af Danmark.

Stendorf vil ikke have grøn energi i sin baghave. Det har jeg forstået. Han har endnu ikke leveret et eneste svar på hvor de så skal være. Et sted hvor ingen kan se dem? Det bliver vanskeligt, når vi taler om bygningsværker på 250 meters højde.

På den anden side af jorden? Jeg mener det er ansvarsløst, hvis ikke Danmark skal gå foran i den grønne omstilling. Særligt, når vi tilmed har erhvervspolitiske interesser i det.

Vindmøller er en del af en grøn energiinfrastruktur. I århundreder har vi lagt øje til fjernvarmeværker, kulbunker og energianlæg i bygninger der ikke har prydet land og by. Jeg har aldrig hørt nogen sige, at det var kønt. Ej heller Jørn Verner Stendorf.

Han må kalde mig helt hvad han vil. Det er han i sin gode ret til. Og jeg står gerne model til hans uhyrligheder.

Jeg er bare en valgt politiker. Jeg bruger min sparsomme indflydelse på at kæmpe for denne kommune og de interesser kommunen har. Jeg er tilhænger af et godt samarbejde i byrådet. Hvis ikke jeg gør det godt nok, er det heldigvis indrettet således, at jeg er til ansættelsessamtale hos borgerne hvert fjerde år. Jeg forsøger egentlig bare at passe mit politiske arbejde. Det mener jeg faktisk jeg er valgt til.

Jeg kan sagtens leve med, at Stendorf reelt modarbejder kommunens interesser. Det er han i sin gode ret til. Men jeg synes måske, han skylder borgerne en forklaring på, hvad der egentlig er hans ærinde. Jeg har ingen begreb om det længere.

For så vidt angår de kystnære havvindmøller og ønsket om at få dem flyttet ud til den nye havvindmøllepark - må jeg stå helt af i den politiske troværdigheds tjeneste.

Jeg synes ønsket er ædelt, men det svarer jo til, at staten har planlagt en motorvej fra Herning til Holstebro. Efter beslutning, udbud og godkendelse af projekt - og efter at entreprenørarbejdet er påbegyndt - anmoder Ringkøbing-Skjern Kommune om at motorvejen lige skal lægges forbi Videbæk - for at imødekomme vores behov.

Vores politiske indflydelse tillægges simpelthen alt for stor betydning, hvis man tror det er muligt. I det forhold overvurderer Stendorf simpelthen de lokale politikere. Det er ikke en vane han normalt praktiserer.

Ringkøbing-Skjern Kommune har gentagne gange forsøgt at få ændret beslutningen om Vesterhav Syd, så møllerne kunne flyttes længere ud. Det er ikke muligt. Af tekniske, juridiske og økonomiske årsager.

Vesterhav Syd er statens projekt. Jeg tror det kan blive godt for Ringkøbing-Skjern Kommune. Er det synspunkt ikke længere tilladt i denne debat? Det er som om 3-4 lokalpolitikere alene har ansvaret for placeringen af Vesterhav Syd. Det er ganske enkelt ikke tilfældet. Et enigt byråd bakkede op om beslutningen - senest i januar 2016. Vesterhav Syd er statens projekt. Alene af den årsag, at staten har ansvaret for den del af vores infrastruktur.

Tilbage kunne så stå et ønske om at føre signalpolitik overfor staten. Give en gratis omgang, slå ud med armene og sige; Vi sagde det lige én gang mere! Jeg er ikke tilhænger af signalpolitik. Jeg synes politikere skal forsøge at skabe resultater, bevare overblikket og ikke løbe efter en populær holdning - sådan mest for synlighedens skyld.

Hvis Jørn Verner Stendorf tror han kan forandre min tilgang til politik på det område, må han revurdere sin holdning. Det kommer ikke til at ske.

Nu forstår jeg så, at han forsøger at destruere det kommende samarbejde med Varde Kommune - om at skabe Danmarks største turistdestination. Jeg tror han undervurderer Varde Kommunes byråds dømmekraft i den henvendelse.

Samtidig bruger han åbenbart kræfter og energi på en kampagne i Tyskland, der skal skræmme tyske turister væk. Det er i bedste fald komisk. I værste fald er det et direkte angreb på et af vores væsentligste erhverv.

Begavet er det - under alle omstændigheder - ikke!

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål