Annonce
Indland

Ingen aftale om fiskeri i norske farvande: Fiskere mister millionomsætning

Arkivfoto:  Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix)
1.januar mistede danske fiskere retten til fiskeri i den norske del af Nordsøen.
Annonce

Der er uro blandt de fiskere, som normalt sejler til Nordsøen i Norge for at fange blandt andet havtaske og kulmule.

For de danske konsumfiskere har siden 1. januar ikke haft adgang til de norske farvande på grund af uafklarede forhandlinger mellem Norge og EU. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

Fisker, Tamme Bolt, har base i Thyborøn og fisker i øjeblikket i dansk farvand ud for Hanstholm. Og han mister en halv million kroner i omsætning om ugen, fordi han i øjeblikket ikke må fiske i norsk farvand i Nordsøen.

- Jeg synes, at EU-systemet og de danske politikere skal komme i gang og vågne op og få lavet en aftale med nordmændene hurtigst muligt, siger Tamme Bolt til DR P4 Midt & Vest.
Situationen uden adgang til norsk farvand er ikke holdbar siger Tamme Bolt, som uden en aftale i sigte må lægge til kaj. Og dermed ryger al indtjening.

- Vi kan maks vente 14 dage her i januar, og så skal vi simpelthen have adgang til norsk farvand, så vi kan dække et større fiskeområde, siger Tamme Bolt.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) anerkender, at der er brug for en aftale hurtigst muligt.

- Danske fiskere fanger en del arter i norsk farvand, og derfor har vi gjort en hel masse for at lægge pres på og forhandle for at fremme vores interesser, siger Rasmus Prehn.

Årsagen til at Danmark har mistet retten til at fiske i norsk farvand skyldes Brexit.

- Nordmændene benytter brexitaftalen til at kigge på, om de kan presse os lidt, så de kan få flere kvoter selv og undgå, at danskerne kommer ind og fanger fisk hos dem. Det er den situation, som nordmændene forsøger at udnytte, og der presser vi på, alt hvad vi kan, siger Rasmus Prehn.

Forhandlingerne med Norge foregår gennem EU-kommissionen, og derfor kan man fra dansk side ikke forhandle på egen hånd, skriver DR P4 Midt & Vest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Kun én smittet for anden dag i træk

Annonce