Annonce
Sport

Stort interview: Inden han blev hele Danmarks Gidsel, var han bare en håndboldglad gut på efterskole

To drenge fik sig lidt af en overraskelse, da Mathias Gidsel pludselig kom gående ind i hallen. Foto: Stefan Sommer Jagd
GOG- og landsholdsspiller Mathias Gidsel har haft et vanvittigt år, hvor han har hevet den ene sejr hjem efter den anden på håndboldbanen. Til sommer tager han endnu et stort skridt i sin karriere, når han skifter GOG ud med storklubben Füchse Berlin. Ifølge ham selv skal hans efterskoleophold i Oure tilskrives en stor del af æren for, at han er, hvor han er i dag.

To drenge er i gang med at skyde på mål på GOG’s hjemmebane i Phønix Tag Arena i Gudme på Sydfyn, da de pludselig bliver distraheret af, at den 22-årige GOG- og landsholdsspiller Mathias Gidsel kommer gående forbi.

- Du er verdens bedste håndboldspiller, lyder det fra den ene af drengene.

Kommentaren får landsholdsspilleren til at trække på smilebåndet, inden han ydmygt svarer, at det vist ikke kan være helt rigtigt.

Annonce

Selvom Mathias Gidsel ikke vil betegne sig selv som verdens bedste håndboldspiller, har han alligevel meget at være stolt af. Det seneste år har han nemlig oplevet mere, end mange håndboldspillere gør i løbet af en hel karriere.

Det er kun godt et år siden, at Mathias Gidsel blev udtaget til det danske herrelandshold, alligevel kan han allerede prale af at have været med til at vinde VM-guld og OL-sølv, og så blev han i øvrigt også kåret som den mest værdifulde spiller under OL i Tokyo i 2020.

Der har været flere øjeblikke, hvor han har måttet knibe sig i armen for at sikre sig, at det ikke var en drøm. Men det er ikke en drøm, og Mathias Gidsel bliver ved med at storme frem.

Når kalenderen siger sommeren 2022, rykker han teltpælene op og forlader dansk jord. Han har nemlig skrevet kontrakt med den tyske topklub Füchse Berlin.

En svær start

Det er gået stærkt for GOG-spilleren, og en kometkarriere i en alder af blot 22 år er ikke kun lutter lagkage, men det vender vi tilbage til. Vi begynder nemlig med at springe et godt stykke tilbage i tiden, til før hele Danmark vidste, hvem Mathias Gidsel var. Vi skal en tur forbi Oure Efterskole, hvor en kun 15-årig Mathias Gidsel netop var startet, og med godt 200 kilometer hjem til familien i Skjern var den første tid alt andet end sjov for ham.

Han husker, hvordan han ringede hjem til sine forældre og spurgte dem, om han ikke måtte komme hjem, men forældrene gav sig ikke.

- Det var måske ikke den mest velovervejede beslutning at flytte 200 kilometer væk hjemmefra som 15-årig, men jeg havde truffet beslutningen, og mine forældre holdt fast og sagde, at i vores familie giver man ikke op. Jeg skulle give det en ordentlig chance, fortæller Mathias Gidsel, der i dag er glad for, at forældrene ikke bare hev ham hjem.

Mathias Gidsel ser frem til at møde nye udfordringer, når han til sommer skifter til storklubben Füchse Berlin. Foto: Stefan Sommer Jagd

Egentlig var Mathias Gidsel skrevet op til en efterskole tæt på Skjern, men allerede på det tidspunkt var han så opsat på håndbolden, at der for ham kun var en ting, der duede, og det var Oure.

- Oure var de bedste. Vi vandt stort set alt, hvad vi rørte ved, fortæller Mathias Gidsel om tiden på Skolerne i Oure.

Det var ikke kun savnet af familien og de vante omgivelser, der voldte lidt problemer i den første del af efterskoleopholdet. Mathias Gidsel skulle også pludselig vænne sig til ikke længere at være blandt de bedste, når det kom til håndbold.

- Jeg gik fra at være rigtig god i Skjern til ikke at være så god på Oure, hvor nogle af de bedste håndboldspillere gik.

Med tiden forsvandt hjemveen, og Mathias Gidsel faldt til på skolen. Faktisk faldt han så godt til, at et år blev til to, og to blev til tre, og pludselig havde Mathias Gidsel været fem år i Oure. De første to år brugte han på efterskolen, men da efterskoletiden var slut, var han endnu ikke klar til at sige farvel til håndbolden, vennerne og Oure, så han besluttede også at tilbringe sin gymnasietid i det sydfynske.

Annonce

Målet var aldrig landsholdet

Selvom meget af tiden på efterskolen gik med håndbold, var det hverken et mål eller en drøm for Mathias Gidsel, at han en dag skulle være en del af det danske landshold.

- Målet for mig har altid bare været at have det sjovt og få nogle fede oplevelser, men det er klart, at nu hvor jeg er blevet en del af landsholdet, vil jeg da gerne blive ved med det. Det er der, hvor de største oplevelser er, siger håndboldspilleren

Årene i Oure betegner han selv som de bedste i sit liv. Ikke alene fik han lov at udleve sin drøm om at spille håndbold dagligt, men han fik også nogle sociale oplevelser, som har styrket ham. Han beskriver hverdagen, hvor han konstant var omringet af sine bedste venner, som noget af det, der står klarest for ham, når han tænker tilbage på sin efterskoletid.

- Tiden i Oure er det, der har formet mig allermest som menneske. Om man kan lide det eller ej, er jeg et produkt af Oure både som håndboldspiller og som menneske. På Oure lærer man, at man skal være arbejdsom og ydmyg, og det har jeg taget med mig videre, siger Mathias Gidsel.

Selvom interessen for håndbold for alvor tog til i løbet af årene i Oure, har den stort set altid været til stede. Håndbold har nemlig fyldt meget i opvæksten i Skjern. Her arbejdede moren i Skjern Håndbold, faren arbejdede for hovedsponsoren, og Mathias Gidsel og hans storebror spillede begge i klubben.

Annonce

De største oplevelser

Tiden på landsholdet betegner han som uvirkelig, og som en del af landsholdstruppen får han indfriet drømmen om de store oplevelser. For som han siger, så er det på landsholdet, man får samlet hele nationen og ikke kun Sydfyn. Men på trods af, at han både har OL- og VM-medaljer hængende derhjemme, var den største oplevelse i hans karriere, da han var med til at vinde pokaltitlen med GOG i 2020.

- GOG havde ikke vundet noget siden konkursen, og folk sagde hele tiden, at vi var for unge til at vinde noget, og her vandt vi for første gang noget. Det var kulminationen på mange års hårdt arbejde, og det viste, at vi var gode nok. Det var starten på et nyt GOG siden konkursen, fortæller Mathias Gidsel.

Selvom målet aldrig var landsholdet, ville han i dag aldrig bytte det ud for noget, og han mener selv, at de spillere, han er omgivet af på landsholdet, har haft stor betydning for hans karriere.

- Jeg tror, de har fået mig til at være en bedre håndboldspiller, end jeg måske i virkeligheden er.

Annonce

Forventningens pres

Med talentet, sejrene og pokalerne følger også forventningerne, presset og opmærksomheden. Mathias Gidsel ville ikke være nogen af det sidste års sejre foruden, men han erkender gerne, at presset og opmærksomheden har været en stor mundfuld.

- Jeg har haft det fedeste 2021, men det er også et år, hvor jeg har været længst nede og ramt bunden et par gange, fordi der har været så meget at se til, fortæller han.

Selvfølgelig er der da en tanke om, at jeg nok kommer til at møde stor modgang på et tidspunkt, men jeg er ikke bange for ikke at kunne slå til. Det er jo stadig håndbold, selvom det er i Tyskland.

Mathias Gidsel

Det var især svært for Mathias Gidsel at skulle acceptere, at det pludselig ikke længere kun handlede om håndbold. Han blev allemandseje nærmest fra den ene dag til den anden, og det tog lidt tid at finde sig til rette i en rolle, hvor han ikke længere kunne gå på gaden uden at blive genkendt.

- Efter VM gik jeg mentalt ned, måske fordi du går fra at være ukendt, og så 14 dage senere træder man ud af et fly fra Egypten, og så er du landskendt. Den forandring var jeg ikke helt klar til, så en måned efter jeg kom hjem, var der ikke mere energi i kroppen. Jeg var helt brændt ud, fortæller han om tiden efter VM.

At finde sig til rette i sin nye rolle som landskendt håndboldspiller har taget nogen tid, men i dag er Mathias Gidsel nået til et sted, hvor han er blevet bedre til at håndtere presset og stressen i hverdagen.

Annonce

Jagten på nye udfordringer

Når Mathias Gidsel inden længe pakker sammen og drager mod Berlin, er det ikke kun afskeden med familien i Skjern, der bliver svær. Folkene i GOG er med tiden gået hen og blevet en slags ekstra familie, og han lægger ikke skjul på, at afskeden på ingen måde er nem. Samtidig er han også meget afklaret omkring, at det er tid til nye udfordringer.

- Jeg er et sted i mit liv, hvor der skal ske noget nyt. Jeg vil gerne på dybt vand for at kunne blive ved med at blive bedre. Jeg kommer aldrig til at være mæt, så jeg vil altid søge nye udfordringer, fortæller Mathias Gidsel.

Der er styr på det hele i forbindelse med flytningen til Tyskland med undtagelse af én ting. Det tyske sprog evner Mathias Gidsel nemlig endnu ikke, men det er dog ikke noget, der bekymrer ham synderligt. Han er sikker på, at det tyske nok skal komme i løbet af ingen tid. Heller ikke tanken om at skulle lege med de helt store gutter i Bundesligaen er noget, der skræmmer ham.

- Selvfølgelig er der da en tanke om, at jeg nok kommer til at møde stor modgang på et tidspunkt, men jeg er ikke bange for ikke at kunne slå til. Det er jo stadig håndbold, selvom det er i Tyskland, siger Mathias Gidsel.

Tiden på landsholdet har forberedt ham på, hvad det vil sige at spille på topniveau, og selvom Mathias Gidsel føler sig rustet til at komme på banen i det tyske, er der alligevel én ting, der bekymrer ham i forbindelse med den nye tilværelse.

- Det bliver noget af en udfordring at bo alene i Berlin. Man går fra at være en bonderøv til at skulle bo i en af de største byer i Europa, så jeg tror, udfordringerne bliver større uden for banen, end de gør på banen, siger Mathias Gidsel.

Hvad fremtiden bringer for den unge landsholdsspiller, må tiden vise. På nuværende tidspunkt er drømmen at spille 10-12 år i udlandet, men når den tid er gået, vil han ikke afvise, at han finder vej tilbage til GOG.

- Det er klart, at på et eller andet tidspunkt skal jeg tilbage. Det er svært at sige, om det lige bliver GOG, eller om det skulle være Skjern eller en helt anden klub. Men det er klart, at med de oplevelser, jeg har haft de sidste seks år her i Gudme, så kunne jeg forestille mig, at det kunne være fedt at komme tilbage, hvis de vil have mig om mange år, siger Mathias Gidsel.

Mathias Gidsel

Født 8. februar 1999. Spiller for den sydfynske håndboldklub GOG og på det danske landshold.

Til sommer skifter han til den tyske klub Füchse Berlin.

Han er netop blevet kåret som Årets Fund i dansk idræt af Danmarks Idrætsforbund (DIF), Team Danmark og Politiken.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce