Navne

Ildsjælen Frederikke nyder gymnastik og fællesskab: - Når jeg cykler forbi skolerne, vinker børnene til mig

Frederikke Lundsgaard fra Skjern har været gymnastikinstruktør eller hjælpetræner i det halve af sit liv - og hun elsker fællesskabet. PR-foto
20-årige Frederikke Lundsgaard fra Skjern er en ildsjæl ud over det sædvanlige. Hun startede som hjælpeinstruktør på et børnehold, og i dag står hun i spidsen for to af de største gymnastikhold. Drømmen er at blive folkeskolelærer.

Skjern: En ildsjæl ud over det sædvanlige. Dét indtryk får man hurtigt, når man snakker med Frederikke Lundsgaard fra Skjern. Smilet kan ikke holdes tilbage, når den nyudklækkede HTX-student snakker om sit engagement i Skjern Gymnastikforening. Et tydeligt hjertebarn.

- Det giver mig alt at være frivillig. Jeg nyder hver eneste gang, jeg skal planlægge og finde på nye idéer. Jeg elsker at sidde og brainstorme på nye serier, kigge på opvisningstøj og en masse andet, som kan gøre mine hold endnu bedre. Det er guld værd at være sammen med mine gymnaster, siger Frederikke Lundsgaard.

11-årig hjælpeinstruktør

Som 11-årig blev hun hevet ind som hjælpeinstruktør til et børnehold, men fik hurtigt mere ansvar, da hendes initiativrige væsen skulle slippes løs.

- Jeg ville ikke kun stå for legene. Det var naturligt for mig at ville have ansvar. Jeg blev mere og mere en del af det, og jeg elsker at tage initiativ, siger Frederikke Lundsgaard.

Hvor genet som initiativtager stammer fra, er hun ikke i tvivl om.

- Mine forældre er meget initiativrige, så det er dem, jeg har det fra. Min mor var også meget aktiv i foreningslivet, da hun var ung. Min far er også lidt samme type - vi kan alle godt lide at have styringen. Det ligger til familien, siger hun.

Frederikke Lundsgaard er i dag instruktør for springrytmepiger for 3.- 5.-klasser og juniormix for 6.- 9.-klasser – to af forenings største hold.

- Der er en rigtig god opbakning på holdene. I år er vi omkring 60 gymnaster på springrytmepiger og knap 50 gymnaster på juniormix. Det er mit andet år som instruktør for de to hold, fortæller hun.

Plads til at lege

Frederikke Lundsgaard, der selv går på Rutinerede Piger i Stauning/Dejbjerg, definerer sig selv som en ambitiøs og legende instruktør, hvor frihed under ansvar er det centrale omdrejningspunkt.

- Jeg har en plan til hver træning, men vi stikker altid ud med lege og jokes, som der altid skal være plads til. Ved sæsonstart laver vi en oversigt over sæsonen, så vi ved, hvornår tingene skal være færdige, siger hun.

Et konkret tiltag til træningen er, at Frederikke Lundsgaard har hængt en klokke op i hallen. Du må ringe med klokken, når du klarer et nyt spring tre gange. Hun fortæller, at alle er helt vilde med tiltaget, som hun har fået inspiration til fra Brejninggaard Efterskole, hvor hun gik.

Det bedste er dog ikke træningerne, men udbyttet af de mange hårde timers arbejde.

- Det bedste er at se gymnasterne til opvisningerne. Vi gør det med vilje lidt svært i starten i sæsonen, så de udvikler sig hen ad vejen, og til sidst kan det de hele, siger Frederikke Lundsgaard.

Vink fra vindueskarmen

Hun fremhæver flere gange sit tætte forhold til børnene, som hun træner. Det er tydeligt, at Frederikke Lundsgaard elsker den gode forbindelse – uden det bliver privat.

- At være frivillig giver mig noget, som intet andet kan give. At være sammen med de vidunderlige børn og det fantastiske trænerteam. Når jeg cykler forbi folkeskolerne, vinker børnene til mig fra vindueskarmen, siger hun.

- Da jeg blev 19, sagde mine gymnaster til mig, at jeg aldrig bliver voksen. Det kan jeg vist ikke løbe fra, smiler Frederikke Lundsgaard.

Det tætte forhold kom til udtryk, da hun oprettede en Snapchat-gruppe, hvor hun løbende gav gymnasterne udfordringer og samtidig bevarede det gode forhold til dem. Skjern-pigen spår sine gymnaster en stor fremtid, og det er én af de primære drivkræfter i rollen som instruktør.

- Jeg ved, at niveauet er så højt i Skjern blandt mine gymnaster, så det driver mig hver eneste dag. Vi har det sindssygt godt i trænerteamet, og det gør, at man har lyst til at gøre hinanden bedre, siger hun.

Nye idéer og hold

Frederikke Lundsgaard engagerer sig naturligvis også i bestyrelsesarbejdet i foreningen, hvor hun sidder i gymnastikudvalget. De sidste to år har hun bidraget med nye idéer til foreningen, hvor hun har stort fokus på at gøre møderne mere attraktive.

- Nogle af deltagerne til bestyrelsesmøderne er på min alder, og vi er enige om, at møderne er en smule kedelige. Derfor har jeg implementeret flere tiltag for at gøre det hele mere levende. Til påske arrangerede jeg et æggeløb i hallen for at friske hovedet op. Input udefra og motion er en vigtig ting, så der opstår noget liv, fastslår Frederikke Lundsgaard.

Hun undersøger løbende muligheden for at oprette nye gymnastikhold, hvilket hun forsøgte på HTX i Skjern – dog uden held.

- Tanken opstod, da der er rigtig mange gymnaster på HTX. Der var god opbakning fra rektor, og alt var klar. Der var desværre ikke nok opbakning, da det kom til stykket, fortæller Frederikke Lundsgaard, som dog har et nyt hold på vej: Et hold for piger, der kommer hjem fra efterskole, som begynder efter sommerferien.

Vil være lærer

Instruktørtjansen har givet hende et enormt godt indblik i de mange forskellige typer af mennesker, der har deres gang i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, hvor Skjern Gymnastikforening hører til.

- Du lærer meget om mennesker, da du snakker med mange forskellige typer. Du får et unikt indblik i børn, forældre og trænere, siger Frederikke Lundsgaard.

Dette indblik skal gerne videreføres til lærerstudiet, hvor hun håber at få en plads om et par år.

- Jeg vil rigtig gerne være folkeskolelærer, og chancerne bør være gode med mine ni års erfaring med børn og forældre i rygsækken, smiler Frederikke Lundsgaard.

Hun foretrækker kollektivet frem for individet. Holdånden, fællesskabet og andre kollektive termer kommer ofte fra hendes mund, og det er der en god grund til.

- Jeg er ikke så god til det individuelle. Fra nu af bliver det meget konkurrence med mange udtagelser, og det er ikke mig. At være en del af et hold, hvor hygge og glæde er i højsædet, passer meget bedre til mig. Jeg ved ikke, om jeg selv bliver ved med at lave gymnastik, men jeg kan ikke undvære det, så jeg vil altid være en del af foreningslivet på en eller anden måde.

Før drømmen om at blive folkeskolelærer skal udleves, vil hun nyde studentertiden og holde et sabbatår eller to, hvor arbejde og rejse står på programmet. Og sandsynligvis også en masse gymnastik.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

Navne For abonnenter

86-årige Marie er stadig et stort legebarn

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce