Annonce
Navne

Ildsjælen Frederikke nyder gymnastik og fællesskab: - Når jeg cykler forbi skolerne, vinker børnene til mig

Frederikke Lundsgaard fra Skjern har været gymnastikinstruktør eller hjælpetræner i det halve af sit liv - og hun elsker fællesskabet. PR-foto
20-årige Frederikke Lundsgaard fra Skjern er en ildsjæl ud over det sædvanlige. Hun startede som hjælpeinstruktør på et børnehold, og i dag står hun i spidsen for to af de største gymnastikhold. Drømmen er at blive folkeskolelærer.

Skjern: En ildsjæl ud over det sædvanlige. Dét indtryk får man hurtigt, når man snakker med Frederikke Lundsgaard fra Skjern. Smilet kan ikke holdes tilbage, når den nyudklækkede HTX-student snakker om sit engagement i Skjern Gymnastikforening. Et tydeligt hjertebarn.

- Det giver mig alt at være frivillig. Jeg nyder hver eneste gang, jeg skal planlægge og finde på nye idéer. Jeg elsker at sidde og brainstorme på nye serier, kigge på opvisningstøj og en masse andet, som kan gøre mine hold endnu bedre. Det er guld værd at være sammen med mine gymnaster, siger Frederikke Lundsgaard.

Annonce

11-årig hjælpeinstruktør

Som 11-årig blev hun hevet ind som hjælpeinstruktør til et børnehold, men fik hurtigt mere ansvar, da hendes initiativrige væsen skulle slippes løs.

- Jeg ville ikke kun stå for legene. Det var naturligt for mig at ville have ansvar. Jeg blev mere og mere en del af det, og jeg elsker at tage initiativ, siger Frederikke Lundsgaard.

Hvor genet som initiativtager stammer fra, er hun ikke i tvivl om.

- Mine forældre er meget initiativrige, så det er dem, jeg har det fra. Min mor var også meget aktiv i foreningslivet, da hun var ung. Min far er også lidt samme type - vi kan alle godt lide at have styringen. Det ligger til familien, siger hun.

Frederikke Lundsgaard er i dag instruktør for springrytmepiger for 3.- 5.-klasser og juniormix for 6.- 9.-klasser – to af forenings største hold.

- Der er en rigtig god opbakning på holdene. I år er vi omkring 60 gymnaster på springrytmepiger og knap 50 gymnaster på juniormix. Det er mit andet år som instruktør for de to hold, fortæller hun.

Plads til at lege

Frederikke Lundsgaard, der selv går på Rutinerede Piger i Stauning/Dejbjerg, definerer sig selv som en ambitiøs og legende instruktør, hvor frihed under ansvar er det centrale omdrejningspunkt.

- Jeg har en plan til hver træning, men vi stikker altid ud med lege og jokes, som der altid skal være plads til. Ved sæsonstart laver vi en oversigt over sæsonen, så vi ved, hvornår tingene skal være færdige, siger hun.

Et konkret tiltag til træningen er, at Frederikke Lundsgaard har hængt en klokke op i hallen. Du må ringe med klokken, når du klarer et nyt spring tre gange. Hun fortæller, at alle er helt vilde med tiltaget, som hun har fået inspiration til fra Brejninggaard Efterskole, hvor hun gik.

Det bedste er dog ikke træningerne, men udbyttet af de mange hårde timers arbejde.

- Det bedste er at se gymnasterne til opvisningerne. Vi gør det med vilje lidt svært i starten i sæsonen, så de udvikler sig hen ad vejen, og til sidst kan det de hele, siger Frederikke Lundsgaard.

Vink fra vindueskarmen

Hun fremhæver flere gange sit tætte forhold til børnene, som hun træner. Det er tydeligt, at Frederikke Lundsgaard elsker den gode forbindelse – uden det bliver privat.

- At være frivillig giver mig noget, som intet andet kan give. At være sammen med de vidunderlige børn og det fantastiske trænerteam. Når jeg cykler forbi folkeskolerne, vinker børnene til mig fra vindueskarmen, siger hun.

- Da jeg blev 19, sagde mine gymnaster til mig, at jeg aldrig bliver voksen. Det kan jeg vist ikke løbe fra, smiler Frederikke Lundsgaard.

Det tætte forhold kom til udtryk, da hun oprettede en Snapchat-gruppe, hvor hun løbende gav gymnasterne udfordringer og samtidig bevarede det gode forhold til dem. Skjern-pigen spår sine gymnaster en stor fremtid, og det er én af de primære drivkræfter i rollen som instruktør.

- Jeg ved, at niveauet er så højt i Skjern blandt mine gymnaster, så det driver mig hver eneste dag. Vi har det sindssygt godt i trænerteamet, og det gør, at man har lyst til at gøre hinanden bedre, siger hun.

Nye idéer og hold

Frederikke Lundsgaard engagerer sig naturligvis også i bestyrelsesarbejdet i foreningen, hvor hun sidder i gymnastikudvalget. De sidste to år har hun bidraget med nye idéer til foreningen, hvor hun har stort fokus på at gøre møderne mere attraktive.

- Nogle af deltagerne til bestyrelsesmøderne er på min alder, og vi er enige om, at møderne er en smule kedelige. Derfor har jeg implementeret flere tiltag for at gøre det hele mere levende. Til påske arrangerede jeg et æggeløb i hallen for at friske hovedet op. Input udefra og motion er en vigtig ting, så der opstår noget liv, fastslår Frederikke Lundsgaard.

Hun undersøger løbende muligheden for at oprette nye gymnastikhold, hvilket hun forsøgte på HTX i Skjern – dog uden held.

- Tanken opstod, da der er rigtig mange gymnaster på HTX. Der var god opbakning fra rektor, og alt var klar. Der var desværre ikke nok opbakning, da det kom til stykket, fortæller Frederikke Lundsgaard, som dog har et nyt hold på vej: Et hold for piger, der kommer hjem fra efterskole, som begynder efter sommerferien.

Vil være lærer

Instruktørtjansen har givet hende et enormt godt indblik i de mange forskellige typer af mennesker, der har deres gang i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter, hvor Skjern Gymnastikforening hører til.

- Du lærer meget om mennesker, da du snakker med mange forskellige typer. Du får et unikt indblik i børn, forældre og trænere, siger Frederikke Lundsgaard.

Dette indblik skal gerne videreføres til lærerstudiet, hvor hun håber at få en plads om et par år.

- Jeg vil rigtig gerne være folkeskolelærer, og chancerne bør være gode med mine ni års erfaring med børn og forældre i rygsækken, smiler Frederikke Lundsgaard.

Hun foretrækker kollektivet frem for individet. Holdånden, fællesskabet og andre kollektive termer kommer ofte fra hendes mund, og det er der en god grund til.

- Jeg er ikke så god til det individuelle. Fra nu af bliver det meget konkurrence med mange udtagelser, og det er ikke mig. At være en del af et hold, hvor hygge og glæde er i højsædet, passer meget bedre til mig. Jeg ved ikke, om jeg selv bliver ved med at lave gymnastik, men jeg kan ikke undvære det, så jeg vil altid være en del af foreningslivet på en eller anden måde.

Før drømmen om at blive folkeskolelærer skal udleves, vil hun nyde studentertiden og holde et sabbatår eller to, hvor arbejde og rejse står på programmet. Og sandsynligvis også en masse gymnastik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern Håndbold For abonnenter

Kasper Søndergaard rundede 350 kampe – nu venter efterårets vigtigste opgør: Vi er ikke i god forfatning

Annonce