Udland

I nat ender otte års vold sex og magtkampe i Game of Thrones

Evgenia Novozhenina/Reuters
Millioner af seere vil se det sidste afsnit på HBO i deres hjem, i barer og baggårde fra Alaska til Armenien.

Efter otte år med ridderlighed, sex, død og drager har fans af "Game of Thrones" verden over nu kun 79 spændingsfyldte minutter tilbage med en af tv-historiens mest skelsættende og populære tv-serier.

De blodige episke fortællinger om adelige familier, der kæmper om Jerntronen, bliver afsluttet natten til mandag efter at have sat en lang række af rekorder.

- Vi ønsker, at folk skal være vilde med det. Det betyder alt for os. Vi har brugt 11 år på det, siger Dan Weiss, som er instruktør på det sidste afsnit, nummer 73, sammen med David Benioff.

Makkerparret har fremsat udtalelser om seriens afslutning til Entertainment Weekly.

Mens millioner af seere vil se det sidste afsnit på HBO i deres hjem, så vil mange andre være samlet i større eller mindre grupper i barer, i haller og baggårde fra Alaska til Armenien.

Game of Thrones er en af de mest dystre og mest omstridte tv-serier til primetime-tv nogensinde. Serien har gennem årene været kritiseret for at står for meningsløs vold og gentagen brug af voldtægter som dramatisk virkemiddel.

Forfatterne til serien har brutaliseret kvinder, dræbt børn, udpenslet sex og gjort det af med deres personer på uendeligt mange måder: de er blevet hakket, stukket, flået og brændt ihjel eller de har fået stukket øjnene ud - alt sammen skildret med flotte nærbilleder.

Selv en af de afgørende hovedpersoner Jon Snow spillet af Kit Harington måtte opleve den tort at blive dræbt - men blev dog genoplivet.

Den eksplicitte vold og den eksplicitte sex har dog ikke skræmt fans. Tv-serien er den mest prisbelønnede i historien med 47 Emmy'er.

Serien, som sendes i 170 lande med undertitlen "Winter Is Coming"(Vinteren er på vej, red.), er også den dyreste nogensinde med et budget på 15 millioner dollar - over 100 millioner kroner - per afsnit.

I USA har serien sat rekorder for kabel-tv med 16,5 millioner seere - live eller gennem streaming - den dag, hvor et afsnit sendes - og med 15 millioner seere mere senere. Også i andre lande - deriblandt Storbritannien og Frankrig - har serien slået seerrekorder.,

Sæson seks var den første, som bevægede sig væk fra kildematerialet, som er George R.R. Martins romanserie "A Song of Ice and Fire"(En Sang om Is og Ild, red.).

Nogle anmeldere siger, at seriens kvindelige figurer dermed fik lov til at udvikle sig mere komplekst - og mer moralsk - end i de tidligere sæsoner. I de sidste to sæsoner har det været mere blandet og mange fans er rasende over, hvad de kalder dårligt skrevne episoder.

Der er iværksat underskriftsindsamlinger for at få ændret og genindspillet sæson otte af mere kompetente forfattere, hvilket mere end en million har tilsluttet.

Martin har ikke selv fået skrevet sine bøger færdigt, men har skitseret den slutning, som han ønsker. Der er ingen garanti for, at holdet bag tv-serien følger den.

I Danmark vises det sidste afsnit kl. 03 natten til mandag.

/ritzau/AFP

0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Tophistorier

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer