Udland

I nat ender otte års vold sex og magtkampe i Game of Thrones

Evgenia Novozhenina/Reuters
Millioner af seere vil se det sidste afsnit på HBO i deres hjem, i barer og baggårde fra Alaska til Armenien.

Efter otte år med ridderlighed, sex, død og drager har fans af "Game of Thrones" verden over nu kun 79 spændingsfyldte minutter tilbage med en af tv-historiens mest skelsættende og populære tv-serier.

De blodige episke fortællinger om adelige familier, der kæmper om Jerntronen, bliver afsluttet natten til mandag efter at have sat en lang række af rekorder.

- Vi ønsker, at folk skal være vilde med det. Det betyder alt for os. Vi har brugt 11 år på det, siger Dan Weiss, som er instruktør på det sidste afsnit, nummer 73, sammen med David Benioff.

Makkerparret har fremsat udtalelser om seriens afslutning til Entertainment Weekly.

Mens millioner af seere vil se det sidste afsnit på HBO i deres hjem, så vil mange andre være samlet i større eller mindre grupper i barer, i haller og baggårde fra Alaska til Armenien.

Game of Thrones er en af de mest dystre og mest omstridte tv-serier til primetime-tv nogensinde. Serien har gennem årene været kritiseret for at står for meningsløs vold og gentagen brug af voldtægter som dramatisk virkemiddel.

Forfatterne til serien har brutaliseret kvinder, dræbt børn, udpenslet sex og gjort det af med deres personer på uendeligt mange måder: de er blevet hakket, stukket, flået og brændt ihjel eller de har fået stukket øjnene ud - alt sammen skildret med flotte nærbilleder.

Selv en af de afgørende hovedpersoner Jon Snow spillet af Kit Harington måtte opleve den tort at blive dræbt - men blev dog genoplivet.

Den eksplicitte vold og den eksplicitte sex har dog ikke skræmt fans. Tv-serien er den mest prisbelønnede i historien med 47 Emmy'er.

Serien, som sendes i 170 lande med undertitlen "Winter Is Coming"(Vinteren er på vej, red.), er også den dyreste nogensinde med et budget på 15 millioner dollar - over 100 millioner kroner - per afsnit.

I USA har serien sat rekorder for kabel-tv med 16,5 millioner seere - live eller gennem streaming - den dag, hvor et afsnit sendes - og med 15 millioner seere mere senere. Også i andre lande - deriblandt Storbritannien og Frankrig - har serien slået seerrekorder.,

Sæson seks var den første, som bevægede sig væk fra kildematerialet, som er George R.R. Martins romanserie "A Song of Ice and Fire"(En Sang om Is og Ild, red.).

Nogle anmeldere siger, at seriens kvindelige figurer dermed fik lov til at udvikle sig mere komplekst - og mer moralsk - end i de tidligere sæsoner. I de sidste to sæsoner har det været mere blandet og mange fans er rasende over, hvad de kalder dårligt skrevne episoder.

Der er iværksat underskriftsindsamlinger for at få ændret og genindspillet sæson otte af mere kompetente forfattere, hvilket mere end en million har tilsluttet.

Martin har ikke selv fået skrevet sine bøger færdigt, men har skitseret den slutning, som han ønsker. Der er ingen garanti for, at holdet bag tv-serien følger den.

I Danmark vises det sidste afsnit kl. 03 natten til mandag.

/ritzau/AFP

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce