Annonce
Vestjylland

I morgen begynder opgravningen: En dag kommer du til at køre oven på de døde mink

Her nedgravning - og i morgen opgravning. Nogle af de døde mink ved Nørre Felding skal over de tre kommende dage gennem en prøveafbrænding. Arkivfoto: Morten Stricker

Holstebro: I morgen begynder den første af tre dages prøve-opgravning og -afbrænding.

13.000 tons døde mink skal graves op, først i Nr. Felding og siden Kølvrå ved Karup.

Det er især prøveafbrændingen, der fokuseres på. 13 forbrændingsanlæg er med, og MEC - BioHeat & Power, også kendt som Måbjergværket, forventer at modtage to lastbiltræk a 30 tons.

Annonce

"Til sammenligning afbrændes der årligt mellem 160.000 og 180.000 tons affald på anlægget," oplyser MEC i en pressemeddelelse.

De døde mink kommes i en affaldssilo, hvor de blandes med almindeligt affald, inden det brændes. Da det er en blanding af mink, jord og kalk, der kommer ind til forbrændingsanlægget, består prøven i at fastslå den nøjagtige sammensætning, og hvor let det brænder. Resultat vil afgøre, hvor meget der kan afbrændes. Indtil videre regner Holstebro-værket med 1-4 daglige læs, når den egentlige opgravning efter planen begynder i slutningen af maj med en forventelig varighed af tre uger.

1000 grader

Affaldsforbrændingen, der sker ved 1000 grader C, skal desuden vise, om der er rester tilbage af minkene.

En restprodukt vil affaldet dog efterlade; slagge.

"Slaggen bliver genbrugt, primært til vejfyld. Inden det kan ske, skal slaggen igennem en modningsproces, hvor man blandt andet nedbringer ph-værdien," oplyser MEC - BioHeat & Power i pressemeddelelsen, hvor det tilføjes:

"Lugtgener vil udelukkende forekomme ved transport og opbevaring. Når først minkene er inde i selve forbrændingsanlægget er der ingen lugtgener, heller ikke fra røgen, da de høje temperaturer i forbrændingsprocessen uskadeliggør lugt."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce