Teknologi

I Kina spiser de snart sporbare grise

Kineserne vil have sporbart kød, der kan være med til at sikre at kvaliteten på fødevarerne er i orden. Pressefoto
Danske virksomheder vil sælge mere kød til Kina, og blockchain-teknologi skal hjælpe med det.

DANMARK/KINA: Den kinesiske middelklasse bliver større, og derfor vil flere kinesere have mere kød.

Danske virksomheder kaster sig derfor ind i konkurrencen på det voksende kinesiske kødmarked, og én af måderne, som de vil erobre de kinesiske forbrugere på, er ved hjælp af blockchain-teknologi. Her kan den kinesiske forbruger stå ved køledisken og via sin smartphone spore pakken med kød, som han overvejer at købe.

- I Kina har man haft nogle fødevareskandaler, der betyder, at der blandt forbrugerne i dag er stor betalingsvillighed i forhold til fødevarer af høj kvalitet. I Danmark har vi altid kunnet markedsføre os på fødevaresikkerhed, men nu kan vi også give den kinesiske forbruger en sikkerhed ved hjælp af den her blockchain-teknologi, siger projektleder og sektordirektør for branchesamarbejdet, Dansk Kød, Nicolaj Christoffersen.

Helt lavpraktisk betyder block chain-teknologien, at den kinesiske forbruger kan scanne en qr-kode på pakken med kød, som han gerne vil købe. Qr-koden viser så kødets vej fra for eksempel grisestald i Holstebro til køledisk i Kina.

Sikkerheden for forbrugeren består i, at han via blockchain-teknologien får bevis for, at eksempelvis kølekæden har været ubrudt på hele rejsen, fordi de forskellige myndigheder, der har håndteret kødet undervejs, har lagt oplysninger om temperaturmålinger ind.

- Blockchain er et sporbarhedsværktøj, hvor man kan garantere for rigtigheden af de informationer, der tilgår forbrugeren. Via qr-koden kan forbrugeren også se, hvor på grisen udskæringen kommer fra, der vil være billeder af myndighedernes certifikater, og der vil være eksempler på, hvad du kan bruge kødet til, siger Nicolaj Christoffersen.

Blockchain

Blockchain er en database, hvor man kan sikre sin information på en måde, så den ikke kan forfalskes.

En blockchain kan sammenlignes med en liste, der består af en række blokke.

Det er meget svært at hacke en blockchain, da en hacker vil være nødt til at hacke hver enkelt computer, hvor blockchainen befinder sig på. Det kan være flere hundrede eller flere tusinde computere.

Hvis en hacker nøjes med at hacke en enkelt computer, vil en uoverensstemmelse hurtigt blive opdaget, da systemet periodisk sammenligner de oplysninger, der ligger i hver kopi.

Blockchain er derfor en smart og sikker måde at holde regnskab over en masse information, så det ikke bliver forfalsket.

Kilde: Videnskab.dk

Grundig forbrugeranalyse

Selv om Danmark traditionelt har et positivt omdømme, når det kommer til fødevaresikkerhed, så er det ikke nok for den kinesiske forbruger, at der står Made in Denmark på varerne. Det ved man hos Dansk Kød, fordi Deloitte Digital har udført en grundig forbrugeranalyse blandt 200 kinesiske forbrugere.

Analysen viser, at 81 procent af de adspurgte mener, at det er vigtigt med sporings- og sikkerhedsinformationer på fødevarerne, mens kun 27 procent mener, at oprindelseslandet er vigtigt. 68 procent af forbrugerne ønsker at verificere og tjekke disse informationer, mens de handler ind, og de ønsker, at informationerne skal kunne tilgås digitalt med et link på indpakningen.

Dansk Kød, der er en del af Landbrug & Fødevarer, mener derfor, at blockchain-teknologien kan være et afgørende redskab, når de kinesiske kunder, skal vælge dansk kød.

- Kina er et stort og vigtigt marked. I de seneste 10 år har vi kunnet mærke, at middelklassen er blevet større, og at der er en øget velstand. Forbruget af kød er stigende, og i dag er den kinesiske detailhandel blevet ekstremt digitaliseret, siger Nicolaj Christoffersen og tilføjer:

- 19 procent af omsætningen i detailhandlen kommer fra onlinekøb. Så i Kina tager man den nye teknologi til sig. Kineserne er digitale forbrugere, de er moderne forbrugere. Så alle de informationer man kan tilgå fra smartphonen, vil være interessante.

Blockchain-projektet er endnu ikke blevet gjort tilgængelig på det kinesiske marked, men der arbejdes på højtryk på at få det ført ud i livet.

- Jeg håber, at vi kan rende det i gang i løbet af i år. Det er optimistisk, men hvis vi kan levere på det her, kan vi øge vores omsætning og sælge flere varer i Kina, siger Nicolaj Christoffersen.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Kultur

Vestjyllands ånd udkommer nu som fotobog og på vinyl

Ringkøbing IF

To gange Mikkel forlænger aftalerne

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Ringkøbing-Skjern

Socialudvalg har udpeget sparemål: Klippekort og normeringer til demente slipper