Annonce
Ringkøbing

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris

Berit Kiilerich er glad for indstilligen. Pressebillede
Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020 er Lystbækgaard ved Torsted. Hyrdegården, der blandt andet arbejder med vandrende fårehyrder, er indstillet, fordi gården med dens 1000 moderfår udfører et stort arbejde med praktisk naturpleje af den kystnære lynghede.
Annonce

Torsted: Hede-naturen trues af ophørt drift og Lystbækgaards efterligning af fortidens hedebrug med afbrænding og vandrehyrder kan genskabe noget af hedens biodiversitet. De græssende får græsser de planter, der skal begrænses for eksempel Rosa rugosa (rynket rose, red.) og skaber dermed plads til de mere sjældne planter og giver nicher til svampe, insekter, fugle og andre dyr.

Lystbækgaard har praktikanter, hyrdeelever og unge som gerne vil lære om hedens natur og kultur, og der formidles til alle målgrupper fra børnehaver og skoler til busturister. Lystbækgaard har gennem 30 år tilpasset og udviklet nordiske får og geder til formålet samt udviklet og afprøvet metoder for at skabe diversitet i landskabet ved at flytte nattefolde og afgræsning og med kontrollerede afbrændinger om foråret.

Herved er der skabt en bæredygtig model, der kan skaleres op og har potentiale til at øge den biologiske mangfoldighed for de vidt udbredte kulturlandskaber, der er truede af tilgroning eller intensiv landbrugsdrift, hedder det i en pressemeddelelse om indstillingen.

- Det er en stor glæde i vores arbejde at opleve unge mennesker som ønsker at lære hyrdefaget, og se hvordan de opdager at vores nordiske får er et lille fantastisk nyttedyr, siger fårehyrde Berit Kiilerich.


Det er en stor glæde i vores arbejde at opleve unge mennesker som ønsker at lære hyrdefaget, og se hvordan de opdager at vores nordiske får er et lille fantastisk nyttedyr. Berit Kiilerich.

Berit Kiilerich, fårehyrde


Lystbækgaard samarbejder bredt i hele Norden med Island, Norge, Sverige, Nordatlanten og Tyskland og deler viden og inspirerer andre til at forstå heden som et storslået, men truet kulturlandskab og den tilknyttede natur, hedder det i indstillingen til den fornemme miljøpris.

Årets tema er biodiversitet Nordisk Råds Miljøpris 2020 uddeles 27. oktober. Temaet for årets miljøpris er biodiversitet - og afspejler og understøtter FN’s verdensmål 14 og 15 om livet i havet og på land.

-hvidt

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Behandlingshjemmet Schuberts Minde lukker: Forstander har sagt op - medarbejdere afskediges

Ringkøbing-Skjern

Mange nye smittede er unge og folk fra Skjern-kanten: Stigende smittetal får borgmester til at reagere

Annonce