Annonce
Vestjylland

Hvorfor udtales Fogde som Foged

Den militære løbebane blev afgørende for, hvordan Thorkild Fogdes efternavn bliver udtalt. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Annonce

Når rigspolitichef Thorkild Fogde er i medierne, så udtales han navn Foged.

- Det er ikke journalisternes skyld. Det er mig selv, der bruger den udtale. Men jeg får jævnligt henvendelser fra journalister, som kommer til mig og siger, at der bliver ringet fra Nordvestjylland for at pointere, at de udtaler mit navn forkert. Men så kan jeg kun sige, at de gør det korrekt, fortæller Thorkild Fogde.

Han forklarer, at navnet Fogde udtales, som det staves i Jylland, mens det på Sjælland altid er blevet udtalt Foged. Der er også nogle af hans aner, der har kaldt sig Foged, selv om de har heddet Fogde.

- Da jeg i 1985 stod som indkaldt på Flyvestationen i Værløse,  blev mit navn kaldt op. Der blev - som der gør på Sjælland - sagt Foged. "Er det sådan, dit navn udtales", lød det fra befalingsmanden. Så skulle jeg beslutte mig i et splitsekund. Hvis jeg sagde nej, skulle jeg til hele tiden at rette mange af de andre 300, der stod der, og så besluttede jeg mig for at sige ja. Det har så holdt i 35 år, hvor jeg selv har brugt udtalelsen Foged.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Annonce