Annonce
Vestjylland

Hvorfor spørges soldaten som det første altid om, hvor mange han har skudt?

Ann-Christina Salquist bor i dag i Vanløse. Hun stammer fra Idom, har gået på gymnasiet i Holstebro, og så har hun to gange været udsendt. Fra mandag er hun tilbage i Holstebro for at give en mere nuanceret billede af det danske beredskab. - For det meste er der nemlig kun fokus på de spættede uniformer, der er kommet til skade, siger hun. Arkivfoto
- Vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor, siger tidligere soldat Ann-Christina Salquist fra Idom om 14 dage lang udstilling.

Holstebro: Når privatpersoner som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra ferie under fjerne himmelstrøg, er spørgsmålene ens:

- Alle er interesseret i, hvad man fik at spise, hvad man så, og hvad man lavede.

Når soldater som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra krigen i Afghanistan, er spørgsmålene også ens:

- Det er altid: Ok, har du skudt nogen?

- Men vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor. For eksempel om hvordan det er at bo med 11 andre på et lille værelse, siger hun.

Ann-Christina Salquist er 41 år, mor til tre og har gjort tjeneste i 2005 og 2006 i Afghanistan. Mandag er hun tilbage nær barndomshjemmet i Idom, hvor hendes far stadig bor, når hun som projektansvarlig står for den to uger lange udstilling "Gennem Ild & Vand" på Slagteriet.

Gennem udstillinger, foredrag og samvær er håbet at skabe et mere nuanceret billede af alle de danskere, der siden 1948 har været udsendt til krig, kriser og katastrofer. Det gælder soldater men også politi, beredskab, civile og sygepleje.

- Forsvarspolitik er jo røvkedelig. Det interesserer ingen, og vi føler ikke, at det vedkommer os...indtil den dag, hvor alt ikke fungerer, og vi får brug for hjælp. Det italesætter vi. At der er brug for nogen i uniform, siger hun.

Gennem Ild & Vand

Programmet for udstillingen "Gennem Ild & Vand", der foregår på Slagteriet, Produktionshallen, Struervej, Holstebro, strækker sig fra den 13.-16. maj og igen fra den 20.-24. maj. Her er udvalgte dage:

Mandag den 13. maj

Kl. 08:00 - 15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

Kl. 16:00 – 17:30: Officielle åbning ved Ann-Christina Salquist (projektansvarlig), Palle Würtz (lokal veteran), Jydske Dragonregiment og borgmester H. C. Østerby.

Kl. 18:00 – 20:00: To foredrag ved henholdsvis Ann-Christina Salquist og Palle Würtz.

Tirsdag 14. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

15:30-17:00: Åbent for alle - brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag: Team Veteran - At løbe sammen og styrke hinanden v. Andreas Mathiassen

Tirsdag 21. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

09:00-14:00: JDR kigger forbi med kampvogne

15:30-17:00: Åbent for alle – Kom forbi til brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag v. Sara La Cour, Forkvinde for foreningen Kvindelige Veteraner – om at være kvinde i Forsvaret

Eliminere katastrofer

Ann-Christina Salquist har siden 2009 arbejdet med veteraner, særligt psykisk tilskadekomne.

- Men efter en årrække med det noget snævre fokus og mødet med den store gruppe af "raske" veteraner, fik jeg ideen om at lade alle veteraner komme til orde, så vi som danskere kan få et større indblik i hverdagen som udsendt, hvorfor vi tager afsted, hvad vi laver derude - og hvad vi fik med hjem, siger hun om udstillingen, som er en forlængelse af projektet ”Udsendt Af Danmark” og nu turnerer rundt i Danmark.

- Jeg tror ikke, at der for eksempel er nogen, der ved, at beredskabsstyrelsen netop har været en måned i Mozambique for at rense vand, og på den måde var med til at eliminere en katastrofe.

Fra mandag og 14 dage frem får man chancen for at blive klogere på det danske beredskab.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce