Vestjylland

Hvorfor spørges soldaten som det første altid om, hvor mange han har skudt?

Ann-Christina Salquist bor i dag i Vanløse. Hun stammer fra Idom, har gået på gymnasiet i Holstebro, og så har hun to gange været udsendt. Fra mandag er hun tilbage i Holstebro for at give en mere nuanceret billede af det danske beredskab. - For det meste er der nemlig kun fokus på de spættede uniformer, der er kommet til skade, siger hun. Arkivfoto
- Vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor, siger tidligere soldat Ann-Christina Salquist fra Idom om 14 dage lang udstilling.

Holstebro: Når privatpersoner som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra ferie under fjerne himmelstrøg, er spørgsmålene ens:

- Alle er interesseret i, hvad man fik at spise, hvad man så, og hvad man lavede.

Når soldater som Ann-Christina Salquist kommer hjem fra krigen i Afghanistan, er spørgsmålene også ens:

- Det er altid: Ok, har du skudt nogen?

- Men vi vil faktisk hellere blive spurgt om, hvad vi lavede og hvorfor. For eksempel om hvordan det er at bo med 11 andre på et lille værelse, siger hun.

Ann-Christina Salquist er 41 år, mor til tre og har gjort tjeneste i 2005 og 2006 i Afghanistan. Mandag er hun tilbage nær barndomshjemmet i Idom, hvor hendes far stadig bor, når hun som projektansvarlig står for den to uger lange udstilling "Gennem Ild & Vand" på Slagteriet.

Gennem udstillinger, foredrag og samvær er håbet at skabe et mere nuanceret billede af alle de danskere, der siden 1948 har været udsendt til krig, kriser og katastrofer. Det gælder soldater men også politi, beredskab, civile og sygepleje.

- Forsvarspolitik er jo røvkedelig. Det interesserer ingen, og vi føler ikke, at det vedkommer os...indtil den dag, hvor alt ikke fungerer, og vi får brug for hjælp. Det italesætter vi. At der er brug for nogen i uniform, siger hun.

Gennem Ild & Vand

Programmet for udstillingen "Gennem Ild & Vand", der foregår på Slagteriet, Produktionshallen, Struervej, Holstebro, strækker sig fra den 13.-16. maj og igen fra den 20.-24. maj. Her er udvalgte dage:

Mandag den 13. maj

Kl. 08:00 - 15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

Kl. 16:00 – 17:30: Officielle åbning ved Ann-Christina Salquist (projektansvarlig), Palle Würtz (lokal veteran), Jydske Dragonregiment og borgmester H. C. Østerby.

Kl. 18:00 – 20:00: To foredrag ved henholdsvis Ann-Christina Salquist og Palle Würtz.

Tirsdag 14. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

15:30-17:00: Åbent for alle - brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag: Team Veteran - At løbe sammen og styrke hinanden v. Andreas Mathiassen

Tirsdag 21. maj:
08:00-15:30: Åbent for alle, dog primært for de skoleklasser, der har booket en fremvisning

09:00-14:00: JDR kigger forbi med kampvogne

15:30-17:00: Åbent for alle – Kom forbi til brætspil og socialt samvær

17:00-19:00: Åbent foredrag v. Sara La Cour, Forkvinde for foreningen Kvindelige Veteraner – om at være kvinde i Forsvaret

Eliminere katastrofer

Ann-Christina Salquist har siden 2009 arbejdet med veteraner, særligt psykisk tilskadekomne.

- Men efter en årrække med det noget snævre fokus og mødet med den store gruppe af "raske" veteraner, fik jeg ideen om at lade alle veteraner komme til orde, så vi som danskere kan få et større indblik i hverdagen som udsendt, hvorfor vi tager afsted, hvad vi laver derude - og hvad vi fik med hjem, siger hun om udstillingen, som er en forlængelse af projektet ”Udsendt Af Danmark” og nu turnerer rundt i Danmark.

- Jeg tror ikke, at der for eksempel er nogen, der ved, at beredskabsstyrelsen netop har været en måned i Mozambique for at rense vand, og på den måde var med til at eliminere en katastrofe.

Fra mandag og 14 dage frem får man chancen for at blive klogere på det danske beredskab.

0/0

Tophistorier

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Tophistorier

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce