Danmark

Hvor står Venstre i udlændingepolitikken, Bertel?

Trine Bramsen

Udlændingebekymring: Venstres erfarne mand, Bertel Haarder, er bekymret for om de Radikale og Alternativet vil få indflydelse på en kommende S-regerings udlændingepolitik. Det fremgår af et debatindlæg her i Avisen Danmark 7. februar.

Lad os til en start berolige Bertel med at der også efter et kommende folketingsvalg ser ud til at være en bred opbakning til en stram udlændingepolitik. Omkring tre fjerdedele af befolkningen bakker op om den nuværende linje, som kort fortalt går ud på, at der ikke skal komme flere her til landet end vi evner at integrere. Den del af udlændingepolitikken kommer derfor ikke til at ændre sig efter et valg. Af den simple grund at der ikke er flertal for det. At en så rutineret herre som Bertel kan overse noget så elementært i vores demokrati er jo i sig selv tankevækkende.

Det er også tankevækkende, al den stund at Venstre på vigtige udlændingepolitiske dagsordener faktisk deler politik med de Radikale og Alternativet. Man kunne kalde det den liberale del af udlændingepolitikken.

Tag for eksempel udenlandsk arbejdskraft. Her vil Venstre gerne hjælpe erhvervslivet med at åbne det danske arbejdsmarked for billig Kinesisk, Indisk og Pakistansk arbejdskraft. I dag kan danske virksomheder ansætte alle, som de vil tilbyde en månedsløn på 30.000 kroner. Står det til Venstre skal kravet fremover kun være en månedsløn på 23.000 kroner. Så taler vi ikke længere om IT-specialister, men om helt almindelige danske buschauffører, tømrere og murere. Hvis det står til Venstre skal deres nye kollegaer altså ikke komme fra det lokale jobcenter men fra Kina, Indien eller Pakistan. Helt på linje med de Radikale og Alternativet, som Bertel jo ellers så indtrængende advarer mod. I Socialdemokratiet derimod synes vi kræfterne var bedre brugt på at få opkvalificeret vores egne ufaglærte og sørge for vores at de unge kan få en praktikplads og en sikker fremtid på det danske arbejdsmarked.

Et andet eksempel er muslimske friskoler. I Socialdemokratiet er vi i mod muslimske friskoler. Vi synes det er vigtigt at vores børn går i skole sammen. Vi er i mod social og etnisk adskillelse. Derfor synes vi heller ikke, at det er rimeligt, at danske skatteydere skal betale til skoler, der bidrager til parallelsamfund og isolerer muslimske børn fra andre børn. Helt anderledes i Venstre. Her har Bertels parti i flere omgange valgt at hæve tilskuddet til muslimske friskoler. Sammen med, ja gæt engang, de Radikale og Alternativet.

Det er bare to eksempler på Venstres - og de Radikale og Alternativets - liberale udlændingepolitik. Hvor stor denne del af Venstres udlændingepolitik bliver efter et valg er et åbent spørgsmål. Svaret vil ikke mindst afhænge af, hvem der skal være formand i Venstre.

Dan Jørgensen
0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Ekspert om Sri Lanka-angreb: - Terroren kommer som en overraskelse

Annonce
Annonce
Danmark

Legoklodser skal hjælpe blinde med at læse

Danmark

Flere elløbehjul i trafikken - trafikråd frygter flere ulykker

Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Kultur For abonnenter

Interview med Niels Skousen: - Ingen aner, hvad der sker i morgen

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Troels Bech og familien sætter livet på standby i et år: Tager ud i verden på eventyr

Danmark For abonnenter

Hjemme igen efter terrorbomberne: Vi føler os heldige

Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter