Annonce
Navne

Hvis hendes energi blev solgt på flaske, ville Danmark være verdens centrum: Dorthe Foged fylder 50

Dorthe Foged forlod Ringkøbing for at studere musik. Hendes liv fik en helt anden retning. Pressefoto.
Vestjyden Dorthe Foged drog til København for at blive uddannet på konservatoriet; en tennisalbue bragte hende ind på en ny bane. Nu har hun i 10 år arbejdet for at hjælpe underprivilegerede børn med at bryde den sociale arv. Den 4. august fylder hun 50 år.
Annonce

RINGKØBING/KØBENHAVN: Da Dorthe Foged som ung drog fra Ringkøbing til København for at studere på Det jyske Musikkonservatorium, regnede hun med, at fremtiden lå i en musikalsk karriere.

Hun kom også godt i gang som organist ved Vor Frue Kirke i Aarhus, men allerede da hun kun var 22, satte en alvorlig skade i højre arm en stopper for den musikalske karriere.

Dorthe Foged lod sig dog ikke slå ud. I en alder af blot 23 år startede hun sit eget firma og arrangerede sin første internationale orgelfestival i Århus. Siden blev det til mange flere af slagsen med Prins Henrik som protektor. En musikfestival for børn i 2005 skabte inspiration for flere tusinde skolebørn i Århus.

Dorthe Foged forlod Ringkøbing for at studere musik. Hendes liv fik en helt anden retning. Pressefoto.

I de efterfølgende år arrangerede Dorthe Foged flere store koncerter med internationale verdensnavne og landsdelssymfoniorkestrene. Eksempelvis arrangerede hun i 2005 en koncert til fordel for Kræftens Bekæmpelse i Musikhuset i Århus, hvor flere af de store danske operanavne fløj hjem til Danmark for at yde deres bidrag.

Annonce

Indsats for børnene

I 2001 modtog hun Erhvervsministeriets Jante Kulturpris som rollemodel for unge iværksættere indenfor de kulturelle erhverv.

I 2006 tiltrådte hun stillingen som direktør for Det Danske Kulturinstitut i Storbritannien som den hidtil yngste leder for kulturinstituttet. Efter tre et halvt år i Storbritannien vendte hun tilbage til Danmark for at stå i spidsen for Kulturpark Danmark.


Dorthe har et sjældent drive og et skyhøjt ambitionsniveau. Hvis hendes energi blev solgt på flaske, vil Danmark være verdens ubestridte centrum.

Adam Holm, journalist og tv-vært.


Dorthe Fogeds hjerte har dog altid banket varmt for børn, der har det skidt. For 10 år siden etablerede hun derfor platformen "Barndrømmen", en social-kulturel organisation, der arbejder på at bryde den skæve fordeling, der er i samfundet, når det handler om underprivilegerede børns mulighed for udvikling af deres potentialer; midlet hertil er kunst og kultur.

Hendes indsats har også tiltrukket sig royal opmærksomhed; både kronprinsesse Mary og prinsesse Marie har deltaget ved "Barndrømmens" arrangementer.

Annonce

50 år midt i arbejdet

Når Dorthe Foged den 4. august runder de 50 år, sker det midt i arbejdet med at planlægge det andet globale børnetopmøde, der holdes den 26. og 27. april 2021 med internationale fagfolk og organisationer. At dronningen har tegnet topmødets logo, siger noget om niveauet...

Frem til kulturtopmødet næste år, har hun etableret aftaler med 42 internationale partnere- og alliancepartnerskaber. Men Dorthe Foged vil videre; hun mener, at Danmark er for lille til at opnå den indflydelse på børns skæbne, som hun går efter.

Hendes målsætning er at skabe et kunstens og kulturens sidestykke til det årlige økonomiske verdensmøde i Davos - et årligt møde i København med fokus på børn, så global forskning, iværksætteri, nye måder at tænke og handle på kan skabe mærkbare positive resultater for børns vilkår kloden rundt.

Ikke underligt, at journalisten og tv-værten Adam Holm om Dorthe Foged har udtalt:

"Dorthe har et sjældent drive og et skyhøjt ambitionsniveau. Hvis hendes energi blev solgt på flaske, vil Danmark være verdens ubestridte centrum".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Tre narkobilister snuppet

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Erhverv For abonnenter

Fra DTU og hjem til Vestjylland for at lede industriel revolution: 37-årig i spidsen for nyt laboratorium

Annonce