Annonce
Navne

Hvis Else vinder en drømmerejse, skal turen gå tilbage til Israel

I den kommende uge skal Else Thorup på ferietur med menighedsplejen, hvor hun skal være frivillig. Det glæder hun sig meget til. Privatfoto
Tidligere skoleleder i Tarm, Else Thorup, har mange gøremål. Hun er aktiv i menighedsrådet i Tarm og i Talentspejderne - plus det, der lige byder sig. Men hun er også bedstemor, og hjemlig hygge med børn og børnebørn betyder meget for hende.

En god søndag for mig er en dag, hvor jeg har børn og børnebørn på besøg. Dagen indledes med, at jeg i ro og mag – helt for mig selv, mens huset slumrer og hele flokken stadig sover – gør forberedelser til morgenmåltidet. Jeg steger bacon, tilbereder og anretter scrambled eggs og skyr med hjemmegjort mysli. Når duften af æg, bacon, ristede mandler og kaffe stiger op på første sal, kommer børn og børnebørn dryssende, og vi spiser morgenmad sammen; en god start på en søndag, der måske også indbefatter et besøg af mine gamle forældre, der nyder at indgå i rollen som oldemor og oldefar. Måske kører vi en tur til Henne Strand. Eller til Stauning Havn. Eller til Ringkøbing, hvor vi selvfølgelig skal have en hjemmelavet is. Eller… Mulighederne er mange. Måske bliver det blot til en dejlig dag i herhjemme i haven…

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende lidt rundt i vores dejlige kommune. Dagens program vil indeholde en tur i bil fjorden rundt med et ophold og gåtur på havnen i Hvide Sande og med en lille afstikker til gårdbutikken i Houvig. Her henter vi olier, dressinger og andet godt – og vi skal da også lige have en kop kaffe og en af gårdbutikkens dejlige boller – med Vesterhavsost. Hjemme igen skal vi gå en tur ud på engene; højt til himlen, vidt udsyn, storslået natur med et rigt og højtklingende fugleliv. Undervejs tømmer vi vandflaskerne. Måske i omvendt rækkefølge. Måske fordelt på to dage… Hvis tiden tillader skal vi også lige besøge kirkegården i Tarm: En sand perle…

Mit seneste besøg i en kirke var sidste søndag, hvor jeg var til højmesse i Tarm kirke.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skulle det være Hanne Boels ’Don’t Know Much About Love. Hanne Boel er en skøn og meget dygtig dansk sangerinde, der musikalsk spænder bredt og behersker mange forskellige musikgenrer. Jeg nyder hendes musik, hendes personlighed og hendes optræden - har været til flere koncerter med hende, og når jeg får chancen, så tager jeg da afsted igen.

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse, så vil jeg vende tilbage til Israel, Palæstina og Vestbredden. Her var jeg sidste år, hvor jeg besøgte Jerusalem og Tel Aviv. Det var en fantastisk natur og et dejligt fællesskab på turen, hvor vi også var på vandring. Vandreturen gik til Vestbredden, hvor israelere og palæstinensere tidligere levede fredeligt side om side. Det der sad i rygraden, også efter at jeg var kommet hjem, var at opleve forholdet mellem israelere og palæstinensere, hvor jeg var overrasket over at se, hvordan den civile palæstinenser blev behandlet af israelske bosættere. Jeg er fuldstændig klar over, at det er to befolkningsgrupper, som hver især mener, at de bliver krænket. Men det var voldsomt at se, hvordan palæstinenserne bliver behandlet. Vi mødte også israelere, som var kede af den israelske politik overfor palæstinenserne, så man kan ikke kæmme alle over en kam.

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være med Lisbeth Sagen. Lisbeth Sagen er violinist og ildsjæl. Hun har siden 2009 spillet klassisk musik for syge børn på Rigshospitalet. Jeg vil glæde mig til at høre hende fortælle om, hvordan hun oplever, registrerer og glædes over den forskel, hendes musik gør for børnene. Hvordan fik hun ideen? Hvordan kan den bredes ud, så flere kan få glæde af konceptet? ”Vi kan se, at når de hører musik, så er deres behov for behandling meget mindre end de dage, hvor Lisbeth ikke kommer forbi”, siger overlæge på Rigshospitalet, Kaare Lundstrøm. Her kan man da virkelig tale om en kunstner, der gør en afgørende forskel. En forskel, som varmer og glæder. I 2017 fik hun med rette P2 Prisen Årets Ildsjæl. Heldigvis kommer hun en onsdag i oktober måned til Tarm Kirke. Det vil jeg glæde mig til. Så kan rigtig mange få mulighed for at få del i hendes musik og fortælling.

I næste uge ser jeg frem til at være frivillig på en tur med Menighedsplejen. Vi skal 27 afsted med bus til Faaborg, og det er nogle dejlige familier og børn, som jeg glæder mig til at komme afsted sammen med. Som frivillig skal jeg sørge for at få arrangere turen med transport, og så er jeg med til at sørge for fælles oplevelser. Det er ferie hver for sig, men også med fælles oplevelser. Vi skal blandt andet ud at sejle, og besøge Lyø. Her skal vi på en tur med traktor rundt på øen, og have snobrød og pølser på stranden. Jeg skal også være barnepige for mit barnebarn - og det er fantastisk.

Annonce

Else Thorup

Alder: 62 år

Privat: Bor i Tarm. Har tre børn, Line, Christoffer og Jonas, svigerdatter og tre børnebørn. De er bosiddende i henholdsvis Århus og København.

Profession: Var indtil 2018 skoleleder på Tarm Skole. Har i dag forskellige små udviklingsopgaver i samarbejde med skolebestyrelser – mentor for ledere i den offentlige sektor.

Hjemby: Tarm

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce