Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande-skipper: Det er ikke fiskerne, der snyder - det er systemet, der snyder fiskerne

- Med den linje, der er lagt de seneste to år, så kan det være tid til et opgør med systemet. Det er ikke fiskerne, der er kriminelle. Det er de bureaukrater, der sidder i EU og i Danmark, der gør fiskerne kriminelle, siger fiskeskipper Jens Frich fra Hvide Sande. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Hvide Sande-fisker Jens Frich har efterhånden fået nok af politikernes håndtering af fiskeriet. Han mener, at erhvervet står ved en skillevej - at det er tid til et opgør med systemet.
Annonce

Hvide Sande: - Ingen fiskere kan blive ved med at leve under de forhold, de byder os. De laver nogle vanvittige regler.

Jens Frich fra Hvide Sande er ved at have fået nok. I kompagniskab med fire andre råder han over en fiskeflåde på fem fartøjer, og endnu en gang strammes garnet fra politisk side, mener Jens Frich:

- De er i gang med en mere eller mindre eliminering af fiskeriet. De tager os i små bidder.

Torsdag kom der en melding fra Fiskeristyrelsen om, at der nu lukkes for muligheden for at fiske tobis i to såkaldte forvaltningsområder på samme fangstrejse. Lukningen kommer direkte i kølvandet på en rutinemæssig kontrol, der viser tegn på, at nogle fiskere ikke rapporterer deres fangst af tobis korrekt.

Om tiltaget siger minister for fødevarer og fiskeri, Mogens Jensen (S):

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at nogle af tobis-fiskerne tilsyneladende ikke rapporterer deres fangst korrekt. De skærpede regler kommer jo til at ramme alle fiskere, og vi kommer nu til at gennemgå alle fangstrejser, hvor der er fisket i to tobis-forvaltningsområder.

Annonce

Et opgør med systemet

For Jens Frich og kompagniskabet i Hvide Sande får den nye stramning ikke den store betydning lige nu og her, da deres tobiskvote er fanget.

Ifølge Jens Frich er det mange år siden, der har været så mange tobis inde ved vestkysten, der er forvaltningsområde 2r. Der er også blevet fanget tobis i område 3r, der folder sig ud syd om Norge.

Kontrol af tobisfiskerne

Det er Fiskeristyrelsens afdeling i Nykøbing Mors, der rutinemæssigt har undersøgt det danske tobisfiskeri.

Undersøgelsen viser, at der på 51 fangstrejser efter tobis - på samme fangstrejse - var registreret fangster af tobis i forvaltningsområderne 2r og 3r.

På 35 fangstrejser var der - på samme fangstrejse - registreret fangster af tobis i forvaltningsområderne 1r og 4.

Det gennemgående mønster er, at der fiskes i relativt lang tid i område 2r på de gode fangstpladser langs den jyske vestkyst, og så sejler fartøjet sidst på fangstrejsen ind i tobisforvaltningsområde 3r syd for Norge, hvor der sættes et eller flere korte slæb, og hvor de store mængder tobis skrives ind logbogen. 

Der ses et tilsvarende mønster i område 1r, hvor der fiskes i relativ lang tid med forholdsvis lave fangstrater, hvorefter fartøjet (ofte sidst på turen) skifter til område 4, hvor der fiskes i kortere tid, men med høje fangstrater.

Områderne 1r og 4 grænser begge op til England.

Jens Frich mener, at myndighederne skal passe på med at dømme fiskerne på indicier. Videre henviser han til videnskabelige undersøgelser, der har vist, at bestanden af tobis er den samme, uanset om den er fanget i det ene eller det andet område:

- Det er ikke fiskerne, der snyder. Det er systemet, der snyder fiskerne, fastslår Hvide Sande-fiskeren, der allerede som 18-årig blev skipper på egen kutter:

- For mig at se står vi ved en skillevej. Hvad er det, vi vil med fiskeriet? Med den linje, der er lagt de seneste to år, så kan det være tid til et opgør med systemet. Det er ikke fiskerne, der er kriminelle. Det er de bureaukrater, der sidder i EU og i Danmark, der gør fiskerne kriminelle, pointerer Jens Frich, der også gør det klart, at 'jeg går ikke ind for, at der skal snydes.'

Annonce

Forbrugere skal inddrages

Ifølge Jens Frich er det ikke kun fiskerierhvervet, der er ramt - også den videre industri med forarbejdning og forædling har det svært.

Han lufter en tanke om måske at danne fælles front blandt fiskerne og lægge til kaj i to måneder:

- Så kan forbrugerne se, hvad det har af indvirkning. Hvis vi skal have det her vendt, så skal vi have forbrugerne med, siger Jens Frich.

Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, fastslår, at 'fiskerne skal selvfølgelig rapportere deres fangster korrekt':

- Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Sådanne fejl bør ikke ske - det er beklageligt og ærgerligt, siger Jesper Juul Larsen og tilføjer:

- Vi skærper over for vores medlemmer, at reglerne selvfølgelig skal følges. Er man i tvivl om, hvordan fangsten skal registreres, kan man altid rette henvendelse til os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Lørdagens coronatal: Otte nye smittede i Ringkøbing-Skjern Kommune

Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Annonce