Hvide Sande

Hvide Sande Havn leverer nyt millionoverskud

Hvide Sande Havns hovedaktivitet er fortsat fiskeri, men off shore, gods og turisme er også blevet vigtige forretningsområder. Arkivfoto: Jørgen Kirk
For første gang i Hvide Sande Havns historie passerede omsætningen sidste år 40 millioner kroner. Overskuddet blev 5,8 millioner kroner.

Hvide Sande: Havnen i Hvide Sande er fortsat en god forretning.

Det viser årsrapporten for 2018, som fortæller en historie om fremgang. For første gang nogensinde havde havnen fået en omsætning på over 40 millioner - 40,4 for at være helt præcis. Og havnen har genereret et overskud på 5,8 millioner, hvilket er en stigning på 13 procent i forhold til året før. Også egenkapitalen er vokset fra 73,5 millioner til 79,3 millioner kroner på et år.

Bestyrelsesformand Iver Enevoldsen glæder sig over den positive udvikling.

- Det viser, at det var en fornuftig disposition at gøre havnen til kommunal selvstyrehavn i, siger han og fortsætter:

- Det har gennem flere år været en bevidst strategi, at havnen skal sprede sine aktiviteter. Fiskeri er fortsat hovedaktiviteten, men når vi også har fokus på off shore, gods og turisme, bliver havnen mindre sårbar for udsving, siger han.

Også havnechef Steen Davidsen er tilfreds med resultatet. Han peger også på, at udvikling er nøglen til fortsat fremgang.

De senere år er havnearealer på fjordsiden, som ikke længere blev brugt, for eksempel udnyttet til turisme. Og så er det afgørende, at der også fremover er økonomi til at tilpasse besejlingforholdene og havnedybden, så forholdene passer til efterspørgslen.

Både havnechefen og bestyrelsesformanden mener, at infrastrukturen til havnen er vigtigt at få forbederet.

- Vi kan glæde og over, at det ser ud til, at der bliver etableret en 2+1 vej fra Herning til Ringkøbing, men der er også brug for at gøre noget ved strækningen til Hvide Sande. Derfor skal vi være meget opmærksomme på muligheden for at lægge billet ind på puljer, der ikke er øremærket til bestemte strækninger, mener Iver Enevoldsen.

Steen Davidsen er enig.

- Vi kan se, at vores godstrafik er stagneret de seneste to-tre år. Det har en betydning, at infrasturkturen er, som den er. Turismen er i vækst med Søndervig Feriepark og Naturkraft, så der er tryk på vejene. Derfor vil det både være en gevinst for fastboende, turister og trafikken til havnen, hvis der blev etableret overhalingsbaner på vejen til Hvide Sande, siger han.

Hvide Sande Havn

Hvide Sande Havn har siden 2001 haft status som kommunal selvstyrehavn, og er ejet af Ringkøbing-Skjern Kommune.

Havnen drives som en selvstændig virksomhed og har sin egen bestyrelse, organisation og økonomi.

Havnen havde i 2018 en omsætning på 40,4 millioner kroner og et overskud på 5,8 millioner.

Værdiafgifter fra fiskeriet er steget med ni procent, mens de øvrige havneafgifter står for en stigning på otte procent.


Næste år skal havnen ifølge sin egen årsrapport blandt andet have fokus på at afklare besejlingsforholdene, som sidste år medførte på påsejlinger af Sydmolen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce