Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande Havn går glip af Vattenfall-lager: Vanddybden kan ikke klare de største fartøjer

De naturgivne forhold sætter en grænse for vanddybden i Hvide Sande Havn, siger direktør Steen Davidsen. Arkivfoto: Mikkkel Jézéquel
Esbjerg scorer Vattenfalls nye reservedelslager. Hvide Sande Havns dybde på syv meter er ikke tilstrækkelig, og der er ikke økonomi i at grave havnen dybere.

Hvide Sande: Hvide Sande Havn havde lagt billet ind på at få energigiganten Vattenfalls kommende lager, der skal forsynes vindmølleparker i Storbritannien, Skandinavien og Nordeuropa, men måtte undervejs strække våben. I stedet bliver lageret opført på havnen i Esbjerg.

- Vi har i forløbet erkendt, at vores vanddybde ikke er tilstrækkelig til, at de største fartøjer i fremtiden kan anløbe. Vi har syv meter vanddybde, men vi skulle nok op og have ni til ti meter. De fleste fartøjer kan godt anløbe nu, men ikke om tre til fem år, for emnerne, der skal transporteres, bliver stadig større, siger havnedirektør Steen Davidsen.

Sandvandring

Det er Hvide Sandes udsatte placering i forhold til sandvandring, der gør, at dybden dårligt kan komme længere ned end syv meter.

- Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt, siger Davidsen.

Hvide Sande blev i april udpeget som servicehavn for Vattenfalls kommende Vesterhav Syd og Nord-mølleparker, men misser altså det nye storlager. Havnen havde ellers plads til at huse den 2.100 kvadratmeter store lagerbygning samt det 8.200 kvadratmeter udendørsområde i den nye vesthavn.

- Esbjerg Havn er det helt rigtige sted for os at placere sådan et lager på grund af den centrale placering i Nordeuropa og den professionelle havnedrift. Det vil give os en stordriftsfordel, frem for at have essentielle hovedkomponenter opbevaret på mindre lokationer rundt omkring og er en vigtig del af vores ambitioner om at se vækst af vindmølleparker på tværs af Nordeuropa, siger Pia Bonding, Head of Integrated Operations i Vattenfall.

Annonce

Overvåges fra Esbjerg

Vattenfall driver over 1.300 land- og havvindmøller i Nordeuropa fordelt over parker fra Nordsverige over Danmark til Tyskland og Holland. Allerede i dag overvåges parkerne fra Vattenfalls kontor i Esbjerg.


Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt.

Steen Davidsen, direktør i Hvide Sande Havn


Det centrale varelagers formål er at opbevare kritiske hovedkomponenter som gearkasser, generatorer, transformatorer, aksler og vinger samt hovedkomponenterne for at bringe strømmen i land så som array-kabler og koblingsudstyr. Varelageret bliver et supplement til de individuelle varelagre, som fortsat er tilknyttet de enkelte vindmølleparker.

Selskabet Thyborøn Invest, som har erfaring fra lignende byggerier i forbindelse med vindmølleparken Kriegers Flak, skal stå for byggeriet. De kommer til at eje bygningen og vil så udleje den til Vattenfall. Lageret ventes at kunne tages i brug i juni 2022.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Koks i V.Strandsbjerg-beboeres invitation til møde hos Vestas

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyske svinebønder bløder: Kødpriserne er i bund og priser på smågrise sætter ny bundrekord

Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Ringkøbing-Skjern

USA satser på havvindmøller: Vestas er tæt på rekordordre

Hvide Sande

Mangel på hænder betød færre boder til Foodfestival: - Der skal flere til, hvis vi skal fortsætte

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Debat

Det mørke halvår: De bedste samtaler foregår om natten

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Ringkøbing

Nygade spærret for en kort bemærkning - overtages af motocross-akrobater

Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Tarm

Motorcyklist skred ud: Landmand efterlod beskidt vej

Annonce