Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande Havn går glip af Vattenfall-lager: Vanddybden kan ikke klare de største fartøjer

De naturgivne forhold sætter en grænse for vanddybden i Hvide Sande Havn, siger direktør Steen Davidsen. Arkivfoto: Mikkkel Jézéquel
Esbjerg scorer Vattenfalls nye reservedelslager. Hvide Sande Havns dybde på syv meter er ikke tilstrækkelig, og der er ikke økonomi i at grave havnen dybere.

Hvide Sande: Hvide Sande Havn havde lagt billet ind på at få energigiganten Vattenfalls kommende lager, der skal forsynes vindmølleparker i Storbritannien, Skandinavien og Nordeuropa, men måtte undervejs strække våben. I stedet bliver lageret opført på havnen i Esbjerg.

- Vi har i forløbet erkendt, at vores vanddybde ikke er tilstrækkelig til, at de største fartøjer i fremtiden kan anløbe. Vi har syv meter vanddybde, men vi skulle nok op og have ni til ti meter. De fleste fartøjer kan godt anløbe nu, men ikke om tre til fem år, for emnerne, der skal transporteres, bliver stadig større, siger havnedirektør Steen Davidsen.

Sandvandring

Det er Hvide Sandes udsatte placering i forhold til sandvandring, der gør, at dybden dårligt kan komme længere ned end syv meter.

- Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt, siger Davidsen.

Hvide Sande blev i april udpeget som servicehavn for Vattenfalls kommende Vesterhav Syd og Nord-mølleparker, men misser altså det nye storlager. Havnen havde ellers plads til at huse den 2.100 kvadratmeter store lagerbygning samt det 8.200 kvadratmeter udendørsområde i den nye vesthavn.

- Esbjerg Havn er det helt rigtige sted for os at placere sådan et lager på grund af den centrale placering i Nordeuropa og den professionelle havnedrift. Det vil give os en stordriftsfordel, frem for at have essentielle hovedkomponenter opbevaret på mindre lokationer rundt omkring og er en vigtig del af vores ambitioner om at se vækst af vindmølleparker på tværs af Nordeuropa, siger Pia Bonding, Head of Integrated Operations i Vattenfall.

Annonce

Overvåges fra Esbjerg

Vattenfall driver over 1.300 land- og havvindmøller i Nordeuropa fordelt over parker fra Nordsverige over Danmark til Tyskland og Holland. Allerede i dag overvåges parkerne fra Vattenfalls kontor i Esbjerg.


Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt.

Steen Davidsen, direktør i Hvide Sande Havn


Det centrale varelagers formål er at opbevare kritiske hovedkomponenter som gearkasser, generatorer, transformatorer, aksler og vinger samt hovedkomponenterne for at bringe strømmen i land så som array-kabler og koblingsudstyr. Varelageret bliver et supplement til de individuelle varelagre, som fortsat er tilknyttet de enkelte vindmølleparker.

Selskabet Thyborøn Invest, som har erfaring fra lignende byggerier i forbindelse med vindmølleparken Kriegers Flak, skal stå for byggeriet. De kommer til at eje bygningen og vil så udleje den til Vattenfall. Lageret ventes at kunne tages i brug i juni 2022.

Annonce
Sport For abonnenter

Endelig comeback efter to år ude med skader: Fik advarsel efter kun 30 sekunder på banen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Dalager Marked soler sig i succes: Formand frygtede folk var blevet bange for at bruge penge

Ringkøbing For abonnenter

Et vildt paradis forsvinder: Bekymring over, at grøn kile midt i byen måske forvandles til bolig-område

Skjern

Tatiana vil klippe hunde og katte på fuld tid: Hun satser på en fremtid med egen salon i Skjern

Hvide Sande

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Ringkøbing For abonnenter

Elbæk i angreb på tidligere direktør: - Personligt udløb min tålmodighed med Peter Sand i efteråret

Navne For abonnenter

Det sidste leverstød er slået: Ringkøbings olympiske bokser er død 87 år

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Læserbrev

Viceborgmester om Naturkraft: Én mand bærer det store ansvar for mareridtet - og nu har vi to muligheder

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Vestjylland

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da Hans Christensen fra Ringkøbing blev slået til ridder, Kaj Axelsen bygger lædervare-fabrik i Skjern og andre glimt fra Gamle Dage

Tarm

Har du også undret dig over, hvornår det gule sejl på kulturtaget kommer tilbage? En genforening nærmer sig

Annonce