Hvide Sande: Hvide Sande Havn havde lagt billet ind på at få energigiganten Vattenfalls kommende lager, der skal forsynes vindmølleparker i Storbritannien, Skandinavien og Nordeuropa, men måtte undervejs strække våben. I stedet bliver lageret opført på havnen i Esbjerg.
- Vi har i forløbet erkendt, at vores vanddybde ikke er tilstrækkelig til, at de største fartøjer i fremtiden kan anløbe. Vi har syv meter vanddybde, men vi skulle nok op og have ni til ti meter. De fleste fartøjer kan godt anløbe nu, men ikke om tre til fem år, for emnerne, der skal transporteres, bliver stadig større, siger havnedirektør Steen Davidsen.
Sandvandring
Det er Hvide Sandes udsatte placering i forhold til sandvandring, der gør, at dybden dårligt kan komme længere ned end syv meter.
- Vi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt, siger Davidsen.
Hvide Sande blev i april udpeget som servicehavn for Vattenfalls kommende Vesterhav Syd og Nord-mølleparker, men misser altså det nye storlager. Havnen havde ellers plads til at huse den 2.100 kvadratmeter store lagerbygning samt det 8.200 kvadratmeter udendørsområde i den nye vesthavn.
- Esbjerg Havn er det helt rigtige sted for os at placere sådan et lager på grund af den centrale placering i Nordeuropa og den professionelle havnedrift. Det vil give os en stordriftsfordel, frem for at have essentielle hovedkomponenter opbevaret på mindre lokationer rundt omkring og er en vigtig del af vores ambitioner om at se vækst af vindmølleparker på tværs af Nordeuropa, siger Pia Bonding, Head of Integrated Operations i Vattenfall.
Overvåges fra Esbjerg
Vattenfall driver over 1.300 land- og havvindmøller i Nordeuropa fordelt over parker fra Nordsverige over Danmark til Tyskland og Holland. Allerede i dag overvåges parkerne fra Vattenfalls kontor i Esbjerg.
Steen Davidsen, direktør i Hvide Sande HavnVi kan godt grave ud, men det koster for meget at rense op, og det er der ikke økonomi eller fornuft i. Hvis man går fra syv til otte meter vand bliver behovet for oprensning mange gange større. Forholdet er ikke lineært proportionalt.
Det centrale varelagers formål er at opbevare kritiske hovedkomponenter som gearkasser, generatorer, transformatorer, aksler og vinger samt hovedkomponenterne for at bringe strømmen i land så som array-kabler og koblingsudstyr. Varelageret bliver et supplement til de individuelle varelagre, som fortsat er tilknyttet de enkelte vindmølleparker.
Selskabet Thyborøn Invest, som har erfaring fra lignende byggerier i forbindelse med vindmølleparken Kriegers Flak, skal stå for byggeriet. De kommer til at eje bygningen og vil så udleje den til Vattenfall. Lageret ventes at kunne tages i brug i juni 2022.