x
Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande: Gode muligheder for tobisfiskeriet i år

Jesper Juul Larsen, formand for Udvalget for Industri- og Pelagisk Fiskeri i Danmarks Fiskeriforening, er positiv over for de nye råd fra ICES om tobisfiskeriet i 2020. PR Foto
Rådgivningen fra Det Internationale Havforskningsråd anbefaler stigende fangster efter to år med faldende kvoter.

Hvide Sande: Det internationale Havforskningsråd, ICES, har 27. februar offentliggjort sin rådgivning for tobisfiskeriet for 2020, og der er udsigt til et fornuftigt tobis-år sammenlignet med sidste år.

For Dogger Banke med videre i den centrale del af Nordsøen (Område 1), som er det absolut vigtigste fiskeområde for tobis, anbefaler ICES i 2020 en samlet fangst på 113.987 tons.

I 2019 var anbefalingen en fangst på 91.916 tons. Dermed er der udsigt til en stigning i fiskeriet i Område 1 på 24 procent.

- Det er glædeligt at se, at anbefalingen fra ICES igen er stigende efter to år med faldende kvoter. Det er noget, som både industrifiskerne og fiskemels- og fiskeoliefabrikkerne har brug for. Tobis er en af de økonomisk mest vigtige arter i dansk fiskeri, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Annonce

Tobis

Tobis er en lille fisk, som anvendes til at fremstille fiskemel og -olie.

Tobis er en af de økonomisk vigtigste fisk for dansk fiskeri.

Tobis fanges i sæsonen fra 1. april frem til udgangen af juli måned.

Tobis landes hovedsageligt i havnene i Thyborøn, Hanstholm og Skagen.

Danmark er det land i EU, som har de største interesser i industrifiskeriet.

Positive tal

For Område 2, der ligger langs den jyske vestkyst og op til Skagen, lyder anbefalingen for tobisfiskeriet i år på en samlet fangst på 62.658 tons.

For Område 4, der ligger ved den britiske kyst, lyder anbefalingen på en samlet fangst på 39.611 tons.

I fjor var anbefalingen en nul-kvote med et moniteringsfiskeri på 5.000 tons for begge områder.

- 2019 var en katastrofe for Område 2 og Område 4. Derfor er det positivt, at vi i år får en reel kvote i begge områder. Fremadrettet håber vi på at undgå de store udsving og yoyo-kvoter, siger Jesper Juul Larsen, formand for Udvalget for Industri- og Pelagisk Fiskeri i Danmarks Fiskeriforening.

For område 3, som hovedsageligt er norsk farvand og hvor der kun er et lille område, som er EU-farvand, anbefaler ICES en fangst på 155.072 tons, med omkring 12.000 tons afsat til EU-fiskeriet.

Nu afventes EU-Kommissionen forslag til kvoter for tobis baseret på den biologiske rådgivning. Forslaget skal vedtages af ministerrådet i løbet af marts måned.

Sæsonen for tobisfiskeriet åbner 1. april.

Dansk Fisk-mærket

Mærket må benyttes til markedsføring af vildtfanget fisk fanget af danske fiskere og fisk opdrættet i Danmark.

Fisk i tal

I 2018 landede de danske fiskere 671.288 tons fisk, og bruttoomsætningen var på cirka 3,5 milliarder kroner.

Heraf udgjorde bruttoomsætningen hos fartøjerne i Danmarks Fiskeriforening 2,514 milliarder kroner.

I akvakulturen findes der cirka 203 anlæg og i 2017 blev der produceret 53.000 tons fisk. Den samlede omsætning var cirka 1,5 milliarder kroner.

Fiskeriet og akvakulturen udgør til sammen fundamentet for den danske fiskerisektor. Fra fisken fanges, landes i havnene, forarbejdes, eksporteres og så videre understøtter fiskerisektoren i alt 16.100 årsværk og bidrager til den danske økonomi med 13,6 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce