Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

En stor firkantet pakke pålæg fra Tulip havde fundet vej ned i maven på en torsk fanget af fiskeskipper Jørgen Olesen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Fiskeskipper Jørgen Olesen fra Hvide Sande fangede mandag en særlig torsk - Men desværre var det af de forkerte årsager.

HVIDE SANDE: Det var en atypisk dag på kontoret i mandags for fiskeskipper Jørgen Olesen fra Hvide Sande.

Da han tømte sit trawl om bord på kutteren RI 427 Anette-Helene, var der en torsk i blandt, som fangede hans opmærksomhed.

- Der kommer en torsk, der ikke ser godt ud. Den er mager, og jeg kan se, at der stikker noget ud af maven. Der vidste jeg med det samme, at det var plastik. Det kunne man jo se, siger Jørgen Olesen til TV Midt/Vest.

Fisken viste sig at have spist plastikemballagen fra en Tulip pålægspakke, som har fundet vej til havet. Selvom han har fanget mange ting, var det ikke sådan en fangst, Jørgen Olesen havde forestillet sig.

- Sådan nogle problemer har vi aldrig set. Vi fanger godt nok meget lort, men jeg har aldrig set sådan noget, siger han til TV Midt/Vest og forklarer, at han tidligere har fanget blandt andet malerbøtter, som kategoriseres som farligt affald på grund af malerrester.

Annonce

Ikke første gang

Hvor utroligt det end lyder, er det desværre langt fra første gang, fiskere har fundet uorganisk materiale i fangede fisk.

Ét utroligt, men dansk, eksempel på fund af materialer i bugen på en fisk skete tilbage i 2016. Her kunne TV 2 Lorry berette om en fisker, som på en uge havde fanget to torsk, som havde slugt henholdsvis en øldåse og en kop.

Samme år udgav World Economic Forum en rapport, som konkluderede, at hvis mennesket fortsætter med at dumpe plastikaffald, vil havene i løbet af 2025 bestå af ét ton plastik for hver tre ton fisk. Et kvart århundrede senere – i år 2050 – vil verdenshavene bestå af mere plastik end af fisk, lød fremskrivningen dengang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Julehjælpen rykker ud i de næste uger

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Annonce