Annonce
Hvide Sande

Hvide Sande eller Skagen: Værft er tæt på ordre til 160 millioner kroner

Hvide Sande Shipyard er med i opløbet om at blive udvalgt til at bygge et nyt kontrolskib til Fiskeristyrelsen. Ordren ventes at beløbe sig til omkring 160 millioner kroner. Arkivfoto: John Randeris
Fiskeristyrelsen skal have bygget et nyt kontrolskib til en anslået pris på 160 millioner kroner, og det ligger fast, at det skal bygges på et værft i Skagen eller hos Hvide Sande Shipyard.

Hvide Sande: Det er en af de helt store fisk, der lige nu spræller i nettet hos Hvide Sande Shipyard. Fiskeristyrelsen skal have bygget et nyt kontrolskib, og af udbudsmaterialet fremgår det, at der er tale om en ordre til anslået 160 millioner kroner.

Det nye skib skal føre kontrol med fiskeriet i Nordsøen og Skagerrak, og det forventes taget i drift i 2022. Fiskeristyrelsen har gennemført første etape af udbudsprocessen i forbindelse med byggeriet og har nu udvalgt to værfter, der kan byde på opgaven.

Den konkurrent, Hvide Sande Shipyard er oppe mod, er Karstensens Skibsværft i Skagen, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

I første omgang søgte seks værfter om at blive prækvalificerede, men kun det nordjyske og det vestjyske værft opfyldte alle de opstillede krav til ansøgerne. Ved udvælgelsen blev der lagt vægt på blandt andet erfaring med lignende projekter, værfternes økonomi og en række minimumskrav til eksempelvis arbejdsmiljø og kvalitetsstyring.

Karstensens Skibsværft og Hvide Sand Shipyard har nu frist til slutningen af februar, hvor det endelig bud på det store projekt skal indsendes.

Annonce

Ved udvælgelsen af det vindende tilbud vil der blandt andet blive lagt vægt på, at værfterne kan tilbyde miljø- og klimaeffektive løsninger.

Mogens Jensen (S), fiskeriminister

'For tidligt i forløbet'

Af hensyn til konkurrencesituationen ønsker den administrerende direktør hos Hvide Sande Shipyard, Carl Erik Kristensen, ikke at knytte ret mange kommentarer til udmeldingen fra ministeriet:

- Det er for tidligt i forløbet. Jeg vil gerne vente med at udtale mig om projektet, til vi er længere henne i forhandlingerne, siger Carl Erik Kristensen.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) glæder sig over, 'at vi har to gode, danske værfter med i opløbet, som begge har erfaringer med store og komplekse skibsprojekter':

- Samtidig skaber værfterne fra Skagen og Hvide Sande vækst og arbejdspladser i Nord- og Vestjylland og dermed bedre balance i hele Danmark, siger fiskeriminister Mogens Jensen, der tilføjer, at det nye kontrolskib skal fungere mange år ud i fremtiden:

- Vi lægger derfor vægt på, at vores nye skib bliver så fremtidssikret som muligt. Det gælder selve kontrolopgaven, herunder mulighed for håndtering af droner, men også ved at bygge et skib med meget høje miljøstandarder og med mulighed for løbende tilpasninger - for eksempel i forhold til eldrift.

Kontrakt klar til juni

Fiskeriministeren understreger endvidere, at ministeriet og Fiskeristyrelsen stiller høje krav til de værfter, der kan byde på opgaven:

- Ved udvælgelsen af det vindende tilbud vil der blandt andet blive lagt vægt på, at værfterne kan tilbyde miljø- og klimaeffektive løsninger. Og det vindende værft skal naturligvis overholde grundlæggende arbejdstager-rettigheder. Der er derfor al mulig grund til at tro, at det vindende værft vil kunne levere et kontrolskib i topklasse, siger Mogens Jensen.

De 160 millioner kroner, som ventes at blive prisen for byggeriet af det nye kontrolskib, finansieres delvist af EU-midler fra Den Europæiske Hav- og Fiskeriudviklingsfond.

Det forventes, at der er skrevet kontrakt med det vindende værft i juni 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Ringkøbing-Skjern

Ørskov-sagen: Flertal bakker op om undersøgelse af Trine Ørskov og moderens nye arbejde

Annonce