Annonce
Ringkøbing

Hvem har ansvaret for krisen i banken?

Vagn Thorsager vil ikke give skylden for bankens situation til en af fusionsparterne fremfor andre. Arkivfoto.

Ansvar. Vestjysk Bank er en fusion af flere banker, men er der en eller flere banker, der er årsagen til den situation, banken befinder sig i i dag?

Annonce

I efteråret udkom borgen »Andre Folks Penge«, der er skrevet af to journalister fra Jyllands-Posten. Bogen fortæller, hvordan banker, ejendomsspekulanter og andre handlede midt i 2000'erne - før der var noget, der hed »Finanskrise«.

Bogen ligger stadig på bankdirektør Vagn Thorsagers natbord.

»Jeg fik begyndt på den, men så har jeg fået travlt med andre - lidt vigtigere ting. Så jeg har ikke fået læst så meget i den,« siger han, men indrømmer med et smil på læben, at han har hørt, at Vestjysk Bank er nævnt et par steder.

Vestjysk Bank, Bonusbanken, Ringkøbing Bank, Århus Lokalbank. Det kriseramte Vestjysk Bank er en fusion af mere eller mindre veldrevne banker, der af en eller anden form for nød har fundet sammen.

Det er specielt Ringkøbing Bank og Bonusbanken, der er nævnt i »Andre Folks Penge«.

Her er nævnt eksempler på en almindelig lønmodtager med en årsløn på 337.000 kroner, der får lov til at låne 100 millioner kroner til spekulation i værdipapirer og valuta, samt hvordan københavnske ejendomsspekulanter som Kenneth Schwartz Thomsen, Jesper Koch Andersen og René Müller, kunne låne masser af penge.

Annonce

Alle har bidraget

Bogen blev også diskuteret blandt aktionærerne da Vestjysk Bank holdt generalforsamling tirsdag eftermiddag. Aktionær Niels Kaae spurgte, hvilke banker der har bidraget til, at banken befinder sig i den nuværende situation.

»Når man spørger sådan, så kan jeg sige, det har alle,« svarede Vagn Thorsager og uddybede.

»Alle har bidraget. Det er med forskellige ting og fra forskellige brancher, men der er ikke nogen af bankerne, der været markant anderledes i deres risikoprofil, når man her bagefter kigger tilbage,« sagde han og vil dermed ikke lægge ansvaret for den nuværende krise over på en eller flere af fusionsparterne.

»Der er ingen af bankerne, der ville have kørt videre i dag - uden problemer - hvis de ikke var blevet en del af den nuværende bank,« siger Vagn Thorsager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens coronatal: 932 Ringkøbing-Skjernborgere har haft corona det seneste år

Annonce