Annonce
Debat

Hvem er de falske profeter?

Jesus advarer os mod de falske profeter, der kommer til os i fåreklæder, men er glubske ulve indeni. Og det er jo, synes man umiddelbart, en rigtig god advarsel at få. Jesus fortæller os oven i købet også hvordan vi skal kende de falske profeter: Vi skal kende dem på deres frugter. Ethvert godt træ bærer nemlig gode frugter og ethvert dårligt træ bærer dårlige frugter.

Så ved vi det. Efter netop selv at have sagt en masse smukke og gode ord i bjergprædikenen finder Jesus det passende at advare os mod andre der også siger en masse smukke ord, og som måske endda også gør mange gode gerninger, men som alligevel ikke fører os frem til noget godt.

Og det er jo en advarsel vi i dag burde have nemt ved at forstå. De seneste 200 år har den vestlige verden jo været hærget af den ene smukke ideologi efter den anden, og den ene geniale profet efter den anden. Profeter som har prædiket de flottest tænkelige idealer om lighed, frihed, broderskab, retfærdighed, menneskerettigheder osv. Men ideologiernes og profeternes frugter har uden undtagelse været hæslige. Frugterne har været ensretning, krig, arbejdslejre, uretfærdighed og – værst af alt – åndløshed. Det har ført til vor kulturs nuværende åndelige sterilitet.

Annonce

Eller tænk på de seneste 50 års utallige reformpædagogiske eksperimenter med vore stakkels børn. Der er blevet talt utallige smukke pædagogiske ord om frihed, kreativitet, ansvar for egen læring osv, men frugterne har ganske modsat været, at man har skabt en ungdomskultur og en skole hvor jungleloven hersker, og hvor der ifølge alle eksperter, er langt større skel mellem de stærke og de svage end nogensinde før. Den moderne pædagogik skaber, på trods af sine forførende ord, ganske enkelt flere tabere, og større sociale skel, end den såkaldt sorte skole gjorde.

Således kan man i historiens bakspejl finde mange eksempler på, hvordan smukke ord har hæslige frugter, og på at profeter i fåreklæder afslører sig som glubske ulve. Vi kan efter smag og behag hver finde vore egne yndlingseksempler.

Men alt dette gør det faktisk ikke særligt meget nemmere at forholde sig til Jesu ord. Han taler jo først og fremmest om vores forhold til Gud. Og dér er det straks meget vanskeligere at finde de gode og de dårlige frugter.

I dag lever vi jo i et forbrugssamfund, hvor vi synes det drejer sig om succes og om behagelighed. Om det gode liv, som man siger. Vores første forståelse af, hvad det vil sige, at kirkens arbejde bærer frugt er derfor, at det må være en kirke som er populær og som giver dens tilhængere et behageligere eller lykkeligere liv.

Men hvis det var det som Jesus mente, så var såvel han selv som hans disciple jo falske profeter. Jesus blev korsfæstet forladt af alle de sødeste og frommeste mennesker i Jerusalem. På samme måde gik det for hans disciple, hvad Jesus da også fortalte dem på forhånd. Jesus kan endda nogle ganske ligefrem finde på at understrege, at det sande tegn på at evangeliet forkyndes vil være, at de kristne bliver forfulgt og lider martyrdøden.

Men på den anden side, så behøver forkyndelsen jo ikke at være sand blot fordi man bliver forfulgt. Nutidens terrorister er jo gode eksempler på at man sagtens kan blive martyr for en sag som fortjener at blive forfulgt.


Således vil det altid være umuligt at nå til enighed om, hvem der er ulve og hvem der er får, og hvad der er gode og dårlige frugter. Det afhænger nemlig altid af det udgangspunkt man har.


Således vil det altid være umuligt at nå til enighed om, hvem der er ulve og hvem der er får, og hvad der er gode og dårlige frugter. Det afhænger nemlig altid af det udgangspunkt man har.

De falske profeter, Jesus taler om, er dem som vil gælde for at være kristne, men ikke er det. Og hører vi disse ord sandt, så må vi, midt i vores bestræbelse på selv at dømme om verden, indrømme at de først og fremmest handler om os selv.

Vi er hver især dem som i dåben har fået kristennavnet, og som derfor vil gælde for at være kristne. Men er vi som vi burde være? Bærer vi kristennavnet med rette?

Nej, det gør ingen af os. Og derved er vi alle hver især som de falske profeter. Teksten er således også en dom over os, og den viser os hen til den eneste sande og retfærdige dommer, den eneste hvis frugter er de sande og gode: Vor Herre og Frelser Jesus Kristus. Han var som den eneste ikke en ulv i fåreklæder, nej han var Guds lam, som gav sit liv for vores skyld. Han ofrede sig selv på korset som et gudvelbehageligt offer. En liflig duft for Gud.

Vores forhold til Gud afgøres derfor ikke af os selv eller af vore egne gerninger, vor egen tale eller vort eget livs frugter. Nej, vores forhold til Gud er afgjort af Jesu gerning for os.

Vores frelse er frugten af hans gerning. Amen

Annonce
Skjern For abonnenter

Ole fra Skjern har gjort klar til ny film i det vestjyske: Flyttede rottefælder, blændede lamper af og ryddede loft

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Læserne vil have ny skole i Skjern - men afstemning om skolefremtiden gemmer også på en overraskelse

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens bolighandler: Fra 200.000 kroner i Lem til 5,2 og 6 millioner i Ringkøbing

Sport

Kan du huske? Minderne væltede frem, da Vesterhavshallen fejrede 60 + 1 års jubilæum

Skjern Håndbold For abonnenter

Karakterbog og videoanalyse: Angrebsspillet kørte i 60 minutter for Skjern, der revancherede nederlag

Debat

Der er skåret i hjemmehjælpstimerne: Kan kommunen pålægge pårørende at hjælpe?

Sport For abonnenter

Målvogter Heidi Hansen sikrede sejr: Jeg havde jo lovet, at jeg ville redde det sidste forsøg

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Familier skal have frihed til at vælge selv

Debat

Et vink med Ringkøbings største vognstang: Vi oplever stor modstand mod Raunonia turistby og flere turister i byen

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

Se galleriet: 170 mennesker krammede og dansede foran Rådhuset for at vinke farvel til corona

Hvide Sande For abonnenter

Se video: Lumsk cykelsti sender dagligt folk i asfalten - nabo måtte køre styrtet cyklist til lægen

Hvide Sande

Kok og indehaver af Restaurant Kommandobroen i Hvide Sande er udtaget til DM i østers

Annonce