Annonce
Ringkøbing

Hvem dræbte Sveinn Vogelmann: "Mordgåde" har sat sit præg på Rindum

Lærer og elever undersøger gerningsstedet, hvor Sveinn Vogelmann blev fundet dræbt. Privatfoto
Lærere på Ringkøbing Skole har udtænkt en krimi, der sender eleverne på opklaringsarbejde i nærmiljøet.

Ringkøbing: En lille fjer kan som bekendt blive til fem høns… og en nedfalden fuglerede kan give ideen til en mordgåde, som i den grad har grebet elever og lærere på Ringkøbing Skole.

Gerningssted og efterforskningen er nemlig rykket fra skolen og ud på lokaliteter i nærmiljøet. Besøgende på Rindum Kirkegård har i godt en uge set børn i færd med at undersøge noget og samtidig diskutere højlydt. Hønsefødder og sågar blod på et træ indgår også i sceneriet på kirkegården. Forklaring følger.


Coronaen har tvunget os lærere til at tænke i helt andre baner for at kunne aktivere børnene på en ny måde. Jeg har været på udkig efter noget anderledes og sjovt.


Fuglereden faldt ned i haven hos lærer Birgit Rasmussen Thomsen, og så begyndte ideen om et anderledes undervisningsprojekt at tage form - nemlig en kriminalgåde om, hvem der dræbte den usympatiske mand ved navn Sveinn Vogelmann.

Annonce

Tænke i andre baner

- Coronaen har tvunget os lærere til at tænke i helt andre baner for at aktivere børnene på en ny måde. Jeg har været på udkig efter noget anderledes og sjovt. Samtidig har vi haft mere tid om eftermiddagen, da vi ikke har kunnet være på skolen. Derfor har der været overskud til at arbejde på projektet, som virkelig har krævet mange timer. Skulle det gentages, kender vi processen, så vi ville have lettere ved at lave noget tilsvarende, siger Birgit Rasmussen Thomsen.

Hun er lærer i 6A og undersøgte straks, om der tidligere var lavet skoleprojekter om mordgåder og tilhørende opgaver til eleverne. Både politiet og Center for Undervisningsmidler blev kontaktet, men havde ikke rigtigt noget, der kunne overføres til dét, hun havde i tankerne.

Hun måtte derfor i gang med selv at skrive plottet og rollerne, og hun allierede sig med Simone Laidler i 5A og Jan Kallesøe i 6A. Sammen udviklede de plottet og bryggede videre på historien om Sveinn Vogelmann, der findes dræbt på ved graverhuset på Rindum Kirkegård, ramt af skud. Den myrdede, gestaltet død af afdelingsleder Martin Lauridsen, blev fundet af pastor Mogens Thams, som også er inddraget i historien og er blevet afhørt på video af lærere, der giver den i rollen som politifolk.

- Vi har diskuteret, om historien var for barsk for elever i 4. klasser, men de har kunnet genkende alle lærerne i rollerne, og det er tydeligt, at det er for sjov. Og navnet Sveinn Vogelmann er så specielt, at ingen kan associere det til nogen Der har dog været elever i 4. klasse, der har spurgt, om nogen faktisk var død, siger Birgit Rasmussen Thomsen.

Annonce

Fingeraftryk og dna-prøver

Alle elever fra 4. og 5. årgang er sendt ud på ruten, der som det første byder på en morgenbriefing hos politiet, som fortæller, at otte mistænkte er taget i forvaring. Derpå skal børnene gå til gerningsstedet ved graverhuset og siden tage fingeraftryk og dna-prøver, som sendes til retsmedicineren.

Elever får informationer til at kunne løse gåden. Her ser de en afhøringsvideo. Privatfoto

- Ved ROFI har vi haft en post, hvor der står ’politi’ helt tydeligt. Vi er mange gange blevet spurgt, om det faktisk var det rigtige politi, så vi bliver nok nødt til at anføre ’Ringkøbing Skole’, siger Birgit Rasmussen Thomsen.

På andre poster finder børnene Sveinn Vogelmanns hus, læser hans kærestebreve og hører om en hemmelig forelskelse. Oplevelserne får de både i virkeligheden og via videoer, som de aktiverer med QR-koder på deres mobiltelefon.

- Når eleverne har været igennem alle poster, skulle de være i stand til at løse gåden – hvis de altså er i stand til at ræsonnere sig frem til at udfylde de tomme huller. Børnene er blevet fyldt med informationer, også informationer, som ikke er relevante, som de skal kunne vurdere og udelade, siger Birgit.

Her gennemlæser eleverne politirapporter. Privatfoto

Eleverne er inddelt i grupper på fire, som viste sig at være det ideelle. Fire elever bliver ikke enige lige med det samme. De vil diskutere.

- De er virkelig blevet udfordret samarbejdsmæssigt og har skullet give plads til hinandens ideer. At kunne høre dem tale og argumentere indbyrdes, høre dem komme med teorier og skyde dem ned igen var dét, vi ville have frem, siger hun.

Annonce

Gentages på andre skoler

Gåden om Sveinn Vogelmann har vakt så meget opmærksomhed, at lærere på Ringkøbing Skole har bedt om at få udfordringen og blive sendt ud på ruten. Det sker den 12. april. Dernæst melder spørgsmålet, om mysteriet er en "eksportmulighed" til andre skoler.

"Politiet" viser her en video med de mistænkte. Privatfoto

- Jeg har talt med min bror, som er lærer i Sønderborg, om, at de kan genopføre det. Alle roller er skrevet ned, men spillet kan ikke direkte copypastes. De skal lav deres egne videooptagelser med deres lærere i rollerne, men rammehistorien kan sagtens bruges af andre, siger Birgit Rasmussen Thomsen.

Hvem morderen er, vil hun ikke ud med. Mysteriet skal leve lidt endnu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce