Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Karina Winkler er ny klummeskribent på Dagbladet. Både fotos til artiklen og bylinefoto til klummen. Foto.Jørgen Kirk

Onsdag aften pumpede jeg cyklen, trampede hårdt i pedalerne, så jeg kunne komme over i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter og bakke mit hold op i Skjern Bank Arena. Jeg kan lige så godt røbe det nu. Vi vandt stort….

At være tilstede i hallen og mærke fællesskabet er en hel speciel følelse og jeg er stolt over, at vi har et hold som Skjern Håndbold i vores kommune og noget som vi - i hvert fald mange af os - kan være fælles om. Her kan vi hurtig blive enige om, hvornår de har spillet godt eller skidt og vi bliver lettere irriteret, når de ikke leverer varen på dagen.

Sammenhængskraft og fællesskaber er begreber vi ofte hører i forbindelse med vores område og som landbrugskommune fylder det måske mere end det gør i en større by østpå. Her i området ved man, at hvis man ikke dyrker fællesskabet, så forsvinder sammenhængskraften og så står man med et samfund, hvor koblingskraften er væk og så er det måske et kedeligt sted at være.

Og hvad har det så med en håndboldkamp at gøre?

Jo, jeg synes, at begge begreber bogstaveligt talt kom i spil. I hallen så jeg et fællesskab, hvor samspil på tværs var vigtig og man lykkedes kun, fordi man som hold hang sammen. Sammenhængskraften gav sig til udtryk ved det samarbejde jeg så mellem bænk og bane. Der skal nok ikke herske tvivl om, at det sted alle spillere helst vil være - er på banen - og dermed være med til at bringe sejren hjem. Men der er jo ikke plads til alle og så er der nogen, der skal sidde på bænken. Og hvor sjovt kan det egentlig være, når man brænder for at få spilletid.

Men at se hvordan Søndergaard arbejdede i kulissen og bakkede sine medspillere op fra spillerbænken var inspirerende. For mig herskede der ingen tvivl om, at han så det som sin opgave at støtte sine medspillere på bedst mulige vis - og der var konstant opmuntring, ros og atter ros. Han satte fællesskabet over sine egne ambitioner og gjorde en forskel ved at være på holdet.

Og så blev min glæde rigtig stor, da han kom på banen og tog sin del af ansvaret for at holdet kunne hive en stor sejr hjem over Sønderjyske. Kampen blev aldrig spændende, men glæden over, at vi er kommet videre til semifinalen, gjorde at man blev og klappede til man næsten ikke orkede mere.

Vi ved jo godt, at spillerne bliver målt på den forskel, som de gør på banen og at det selvfølgelig er vigtigt, at man vinder og dermed skaber de nødvendige resultater og dermed succeser, og sådan er det jo også alle andre steder. I hjemmet, på arbejdspladsen, i de frivillige foreninger og inden for det offentlige - alle de steder hvor der er et fællesskab - formelt eller uformelt. Hvis vi har sammenhængskraft på tværs af området og i de enkelte byer, så skal vi nok lykkes med mange af de projekter, der bliver sat i gang - både af frivillige, virksomheder og det offentlige og til fælles bedste. Hvis vi kan lære at acceptere at på nogle tidspunkter, så sidder vi på bænken og at det er andre, der løber med bolden, så vil det sikkert løse mange problemer. Og ikke mindst så er det vigtigt at huske på, at alle dem, der arbejder i kulissen, gør en forskel for fællesskabet og dem vil jeg gerne heppe på.

Hvor kommer min cykel så ind i billedet? Ja - den er jeg lidt mere usikker på, men uden den var jeg i hvert fald ikke kommet til kampen.

Hvis vi har sammenhængskraft på tværs af området og i de enkelte byer, så skal vi nok lykkes med mange af de projekter, der bliver sat i gang - både af frivillige, virksomheder og det offentlige og til fælles bedste.
0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer