Annonce
Navne

Hvad er dit coronaprojekt? Jesper får mange smil og kommentarer med, når han triller af sted på sit coronaprojekt

Jesper Hillebrandt i Kloster har brugt den ekstra hjemmetid under coronaen til at sætte sin gamle to-gears Puch MS 50 flot i stand. Foto: Kaj Poulsgaard
Jesper Hillebrandts Puch MS 50 stod i legehuset i 22 år. Under corona-pausen har den for andet gang fået en overhaling, så den nu er klar til sjov igen. Hvad er dit corona-projekt?

Kloster: Gammel kærlighed ruster ikke, siger man. Men det passer jo ikke helt, hvis vi taler om en Puch 50 MS fra 1975. Derfor skal netop dette eksemplar af den helt unikke - og nu ikoniske - knallert være taknemmelig for, at den er ejet af Jesper Hillebrandt.

Han har nemlig sat sit køretøj i stand hele to gange.

Første gang var, da han var 14 år gammel, og havde opdaget, at "det sorte lyn" stod og forfaldt i sin morfars garage.

Det kræver mere end blot smøremiddel og knofedt at sætte en gammel knallert i stand. Jesper Hillebrandt har brugt lidt over 2.000 kroner på renoveringen. Foto: Jesper Hillebrandt

- Min morfar hed Carl, og var maskinmester, og jeg har tilbragt tusindvis af timer i hans værksted. Jeg forsøgte længe at overtale min far, Per, til at spørge, om han ikke måtte købe den til mig, selv om jeg ikke var helt gammel nok til at køre på den på det tidspunkt. Endelig spurgte han, og prisen blev en flaske Brøndum snaps, siger Jesper Hillebrandt.

Det er 30 år siden i dag.

Annonce

Intet internet

Knallerten var billig, men også i så dårlig stand, at Jesper, der siden kom i elektrikerlære og hans far, der var mekaniker og Falck-redder, brugte en masse timer og over 2.000 kroner på at bringe den tilbage til fordums storhed. Det krævede for eksempel en sandblæsning og en ny gang maling.

- Skiltemaleren fik desværre galt fat i, at det var en MS 50. Derfor står der MC 50 på benzintanken. Det bliver der ikke ved med. Det skal rettes, siger Jesper Hillebrandt.

Jesper Hillebrandt fik klodset knallerten op på et gammel sofabord i garagen i Kloster, så den kom op i fin arbejdshøjde. Foto: Jesper Hillebrandt

- Første omgang renovering var faktisk ret besværlig. For det var jo før internettet, så man kunne ikke bare sådan lige finde reservedele. Det var derfor om at gå på stumpemarkeder og loppemarkeder og rundt til cykelhandlere og kigge på deres lofter. Men heldigvis lykkedes det, og motoren skulle bare have nogle nye stempelringe og nye platiner, så var den klar. Det er det eneste, der er skiftet i motoren, der i dag har kørt cirka 66.000 kilometer. Det synes jeg egentligt er ret imponerende, siger Jesper Hillebrandt.

I dag kan du købe alt i reservedele til Puch. De bliver lavet i Taiwan, og hvis du stiller et spørgsmål i et forum på nettet om aftenen, så ligger der 20 svar næste morgen. Puch-entusiaster er virkelig entusiaster, siger Jesper Hillebrandt med et smil.

Det har taget Jesper Hillebrand cirka 50-60 timer at sætte knallerten i stand - i denne omgang. Foto: Kaj Poulsgaard

Sjovt nok har det også kostet ham lidt over 2.000 kroner atter at få knallerten køreklar.

- I denne omgang han den blandt andet fået nye dæk og nye bremser, og i alt har jeg nok brugt 50-60 timer på at sætte den i stand, siger Jesper Hillebrandt.

At det blev et corona-projekt, var lidt tilfældigt.


Det er helt vildt så mange smil og "thumbs up" man får, når man kører på den - og mange kommentarer, når man holder stille. Der er jo også god tid til at kigge, for den kører højst 38 kmt i medvind.

Jesper Hillebrandt


- Jeg havde jo godt bemærket, at det var blevet populært, at køre Puch igen - og gerne med en grøn mælkekasse bagpå. Men det var nok ført på et ferie i Sæby for et par år siden, hvor jeg så en sort, flot Puch-knallert - præcis som min - køre forbi, at jeg tænkte, at nu skulle det snart være. Så da jeg fik lidt ekstra tid under coronaen, fik jeg fat i knallerten igen.

Jesper Hillebrandt er oprindelig uddannet elektriker. Ude på en kundes loft faldt han helt tilfældigt over denne instruktionsbog, som han fik lov til at få. Foto: Kaj Poulsgaard

- Knallerten havde stået stille siden 1997 i det gamle legehus hos min mor og far i Bogense, og de var glade for at slippe af med den. For nogle år siden, havde de faktisk besøg af en samler, der ville giver over 8.000 kroner for den. Heldigvis sagde jeg nej i telefonen. Det ville jeg have fortrudt. Gammel kærlighed ruster ikke, siger Jesper Hillebrandt.

Annonce

Fjorden rundt

Det var naturligvis meningen, at Jesper skulle have været med Fjorden rundt i år sammen med en masse andre veteranknallert-entusiaster. Men det blev aflyst, så i stedet er det blandt andet blevet til nogle små ture til Søndervig og til bageren i Ringkøbing.

Jomfruturen efter renoveringen gik til Søndervig. Foto: Jesper Hillebrandt

- Det er helt vildt så mange smil og "thumbs up" man får, når man kører på den - og mange kommentarer, når man holder stille. Der er jo også god tid til at kigge, for den kører højst 38 kmt i medvind, siger Jesper Hillebrandt.

Jesper Hillebrandt

Jesper Hillebrandt er 44 år. Han bor i Kloster med hustruen Louise og parrets to børn Emil og Mia.

Jesper Hillebrandt er oprindelig uddannet elektriker. Han har også været Falck-redder. I dag er han  seniorspecialist i højspændingsudstyr i udviklingsafdelingen ved Vestas i Ringkøbing.

Under coraen arbejder han hjemme og har væsentligt færre rejsedage til hovedkontoret i Aaarhus eller til udenlandske samarbejdspartnere. Derfor blev der tid til at renovere den gamle Puch MS 50 for anden gang.

- Får din søn lov til at køre på den, når han bliver gammel nok?

Jesper trækker lidt på det.

- Jaaaah, hvis han behandler den med respekt og lade være med gøre den ulovlig, kommer det forsigtigt.

Det er da også et rimeligt krav at stille, nå den gamle maskine snart er klaret 66.000 kilometer uden at kny.

Den gamle Puch MS 50 tilhørte oprindelig Jesper Hillebrandts morfar, der kørte på den fra Otterup til Odensen hver dag i en årrække. Derfor har den i dag kørt næsten 66.000 kilometer - på samme motor, så der er kram. Foto: Kaj Poulsgaard

- Jeg brugte den da jeg stod i lære som elektriker, og der har ikke været én gang, hvor den ikke startede eller hvor den gik i stå på vejen, siger Jesper Hillebrandt.

Dit corona-projekt?

Har du et corona-projekt, som du gerne vil fortælle om, så mail venligst til journalist Kaj Poulsgaard på kaj@dbrs.dk

Eksempler: 

Har du samlet et puslespil med 10.000 brikker?

Er du begyndt på at brodere hele Danmarks Historie?

Har du bygget verdens største Lego-kran?

Har du købt en gammel båd, eller et oldgammelt sommerhus, som du er ved at sætte perfekt i stand?

Har du skabt et motionscenter i din garage?

Eller er du begyndt at læse samtlige udkomne Anders And-blade fra en ende af?

Eller...

Lad os høre og se...


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rohde om sin gamle kritik af Indre Mission som sort: - Det var ikke min stolteste time som folketingsmedlem

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Det store valg for 75 år siden: Se navnene på de mange lokalvalgte i både sogneråd, byråd og amtsråd

Annonce