Annonce
Ringkøbing

Husker du Nordsøværftet?

Dette foto er taget fra toppen af den gamle kornsilo på havnen. I dag er det svært at forestille sig, at der kunne ligge to store skibe midt i Ringkøbing på én gang.

Historisk. I serien »Husker du?« er vi nået til det legendariske værft

Det var en sort, sort dag for havnebyen Ringkøbing, da Nordsøværftet gik konkurs. Mange hundrede stod uden job, og ingen kunne på det tidspunkt forudse, at Vestas faktisk var i stand til at opsuge så mange værftsarbejdere og skabe så mange job, som møllefabrikken gjorde. Derfor er det egentlig meget passende, at billederne på denne side er i sort-hvid.

Annonce
1250 besøgende så nybygning nummer 200, »Lone Terkol«, der blev søsat 26. marts 1990.

SE ALLE BILLEDERNE HER

Foto fra reportage fra Nordsøværftet i Dagbladet i 1988.

Nordsøværftet blev stiftet af Erik Falslev Jacobsen, P. E. la Cour, Egon Sørensen og Ole Homann Pedersen den 12. august 1958, og eksisterede til konkursen den 4. september 1997.

Her er Helga Jacobsen gudmor for »Arktis Pearl«. Bag hende er det direktør Bent Johansson.

I begyndelsen var der seks mand med hamre, lidt svejseværktøj og en kran. De første år var Erik Falslev Jacobsen bud, arbejder, arbejdsleder, konstruktør, regnskabschef og daglig leder af værftet. Om dagen var han på arbejdspladsen, om aftenen sørgede han for regnskaberne og forhandlede med købere, og om natten konstruerede han værftets største succes, coasteren, som i mange år var eksistensen for 100 familier i Ringkøbing, Holmsland, Videbæk og Ulfborg-Vemb kommuner.

Byens største arbejdsplads

Da Erik Jacobsen i 1981 fyldte 60 år, var Nordsøværftet byens største arbejdsplads. Værftet havde ry for kvalitetsarbejde, og så kunne det konkurrere prismæssigt.

Da coasterslusen i Hvide Sande blev udvidet i 1977, lagde værftet sin produktion om til større skibe, og det lykkedes altså at overleve med det de næste 20 år.

Værftsarbejdere på »Visund Sakorn«, der blev søsat i april 1986.

Ved konkursen havde Nordsøværftet ca. 400 medarbejder, og den store arbejdsplads midt i Ringkøbing var gennem årene ophav til et hav af gode historier. De blev for nogle år siden samlet i bogen »Som vi husker det«, der blev udgivet af A. Rasmussens Bogtrykkeri. Bogtrykkeriet har stadig nogle få eksemplaer af bogen til salg.

Søsætning fra Hvide Sande i 1993. Skroget blev lavet i Ringkøbing. Den sidste aptering i Hvide Sande.

Billederne på disse side er taget af Jørgen Kirk, HAK, Brian Dixen og Bendt Christiansen.

»Ingrid Terkol« blev søsat 22. september 1989 af gudmor Ingrid Gormsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce