Videbæk

Husker du Hanne-drabet? Pårørende fortæller om sagen i ny TV-dokumentar

Hanne Pedersen levede et stille liv på ejendommen i Nr-. Vium, hvor hun dyrkede sin passion for mohair-geder. Billedet er taget af Jørn Deleuran, da Dagbladet besøgte hende i 2001.
Tredje afsnit i DR-serien "Når mænd slår kvinder ihjel", fortæller om drabet på Hanne Pedersen i Nr. Vium, som blev kvalt nytårsaften 2015, inden gerningsmanden satte ild til hendes hus.

NR VIUM: Drabet på den 54-årige Hanne Pedersen og den efterfølgende nedbrænding af hendes hus i Nr. Vium, rystede hele egnen, da det skete nytårsaften 2015. Nu fortæller en TV-dokumentar på DR1 torsdag aften om sagen. Det sker i serien "Når mænd slår kvinder ihjel", der ser på opklarede drab på kvinder og fortæller om de motiver, der ligger bag. Tidligere drabschef og forhenværende chef for Rigspolitiets Rejsehold, Bent Isager-Nielsen, er sammen med psykologerne Florence McLean og Charlotte Kappel dykket ned i sagsakterne for at se på, hvad der får en mand til at slå en kvinde ihjel.

- Vi har set på forskellige sager med forskellige motiver, og her er der tale om et rovmotiv. Der er flere aspekter i sagen. Den ene er, at vi gerne vil have vores eksperter til at analysere, hvad der sker, når folk slår ihjel flere gange, og så er der også et aspekt om netdating, hvor man kan skjule sin fortid, fortæller Birgitte Koefoed, partner i produktionsselskabet STV, som har produceret serien til DR.

I dokumentaren, som Dagbladet har set på forhånd, fortæller flere pårørende om sagen. Blandt andet fortæller Anders, der er tidligere ven med den drabsdømte Christian Andersen, hvordan de to fejrede nytårsaften få timer efter at, Christian Andersen havde slået Hanne Pedersen ihjel. Eva, der er kusine til Christian Andersen, fortæller om, hvordan hans barndom bød på tæsk fra forældrenes side, og så er der Lis Birgitte, der var veninde med Hanne Pedersen gennem 19 år. I dokumentaren er hun tilbage ved brandtomten og på besøg på kirkegården for at lægge en blomst ved gravstedet.

Hanne Pedersen boede på en landejendom på Karlsmosevej i Nr. Vium, hvor hun dyrkede sin store passion for mohair-geder. Hun var kendt som et fredsommeligt menneske, der levede en stille tilværelse. På netdating havde hun mødt Christian Andersen. Tilbage i 1996 havde han slået en kvinde ihjel, men havde udstået sin straf. Nytårsaften 2015 var han taget ud til Hanne Pedersen på ejendommen. Her kvalte han hende, overførte 3000 kroner fra hendes konto, og efterfølgende antændte han en brand, som raserede stuehuset. Dagen efter blev hendes lig fundet i ruinerne.

Christian Andersen blev ved byretten i Herning idømt livsvarig fængsel. En dom, som landsretten senere stadfæstede.

Dokumentaren vises på DR1 torsdag klokken 20.30 og kan også streames fra dr.dk

Dagen efter branden blev Hanne Pedersens lig fundet i ruinerne af ejendommen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce