Annonce
Debat

Husk lige udsynet: Vi skal stadig orientere os mod verden uden for Danmarks grænser

Kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, Ringkøbing Skjern Kommune. Foto Jørgen Kirk
Annonce

Læserbrev: Danmark har som samfund og nationalstat klaret sig flot i forhold til håndteringen af corona-krisen. Og hvis man skeler til andre lande, tror jeg, at det er de færreste, vi har villet bytte med. Så langt så godt.

Der har dog i corona-krisen været en tendens til, at landene har lukket sig lidt om sig selv. Og hver for sig håndteret udfordringen i forhold til egne borgere.

På den ene side logisk nok, da man jo er sine egne nærmest.

På den anden side er det lidt paradoksalt i og med at vira – på samme måde som for eksempel forurening og klimaudfordringer – jo ikke kender landegrænser, hvorfor denne type af problematikker jo ideelt bør håndteres mellemnationalt.


Historien har lært os, at hvis vi ønsker ikke alene vækst og udvikling, men også mellemfolkelig forståelse, inspiration og innovation, så skal vi som samfund have et perspektiv, der rækker ud over nationalstaten.


Det er et ikke usandsynligt resultat af corona-krisen, at danske virksomheder begynder i højere grad at fokusere på leverancesikkerhed ved at få produceret flere varer tættere på udgangspunktet – det vil sige, at underleverandører i for eksempel Kina udskiftes med europæiske/danske underleverandører. Det vil nok både være naturligt og nok også fornuftigt – corona eller ej.

Men jeg mener, at historien har lært os, at hvis vi ønsker ikke alene vækst og udvikling, men også mellemfolkelig forståelse, inspiration og innovation, så skal vi som samfund have et perspektiv, der rækker ud over nationalstaten. Særligt for en lille åben økonomi som den danske.

I Ringkøbing-Skjern Kommune står det i vores vision, at ”udsyn, uddannelse og handlekraft er roden til naturlig vækst” og dette uddybes med, at ”Vi har udsyn og forsøger hele tiden at skabe bevægelse ved at dele viden og danne partnerskaber – også internationalt”.

Dette har vi formuleret i erkendelse af, at en stor del af vores virksomheder – og dermed grundlaget for vores vækst og velstand i kommunen – er baseret på samhandel med hele verden. For at forstå vores virksomheders situation og for at kunne understøtte dem, må vi derfor også forholde os aktivt til omverdenen.

Men det er også baseret på en tro på, at vi som kommune og kommunal organisation kan lære meget af verden omkring os. Og at vi grundlæggende kan bidrage med vores positive resultater indenfor energi og velfærdsområderne til udviklingen af en bedre verden. Som I sidste ende jo også vil komme os til gode.

Vi snakker dog ikke kun om udsyn i Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi handler også på det.

Sidste år var Erhvervs- og Vækstudvalget i Bruxelles og fik her etableret kontakter, der nu udmønter sig i en uddannelseskonference på Christiansborg med international deltagelse – med henblik på at sætte fokus på uddannelse udenfor de store byer – uddannelse også på nye måder.

Vi benytter os i høj grad af det medlemskab, vi har af det fælleskommunale EU-kontor i Bruxelles. Her har vores aktive indsats betydet, at vi har hentet projektmidler hjem, der mangefold overstiger det bidrag, vi betaler hertil. Det er en god forretning.

Vi er med i finalen om den grønne internationale pris Green Leaf, hvor alene det at deltage i konkurrencen har givet os inspiration til vores videre arbejde med energi og klima. Uagtet, at vi er blandt de aller fremmeste på området.

Jeg er medlem af den verdensomspændende kommunaldirektørforening ICMA, hvor jeg til efteråret, ved en stor international konference – som i år på grund af  coronasituationen afholdes virtuelt – skal fortælle om Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med vedvarende energi og energipolitik. Det er et lille bidrag til den fortælling om kommunen, som vi gerne vil ud over rampen med.

Derudover er byrådet i fuld gang med at drøfte FN’s 17 verdensmål og udpege, hvilke af dem vi vil arbejde med specifikt i vores kommune.

Dette blot nogle enkelte eksempler, som for mig er med til at understrege, at det er af afgørende betydning, at vi sideløbende med genåbningen af det danske samfund også husker at orientere os såvel fysisk som mentalt mod den verden, der ligger udenfor grænserne. For det er heri, at en stor del af fundamentet for vækst, udvikling, innovation, tolerance og forståelse ligger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce