Annonce
Tarm

Husholdningsforening besøger Skjern Bykirke

Præsten Jens Lomborg fortæller om Bykirkens alterparti. Foto: Bodil Kronborg

Ådum: Ådum Husholdningsforening har været på tur til Skjern Bykirke. Præsten Jens Lomborg tog imod i aulaen. En hvid flisevæg stod som minde om, at her var Slagteriet indtil for fire år siden. Alle fandt sig en plads, og Jens Lomborg fortalte om Bykirken, der tidligere holdt gudstjenester i Skjern kirke kl. 15.30, når den var ledig.

Bykirken blev startet i 2006 og var på udkig efter at få sit eget, og da Slagteriet blev sat til salg, manglede samtidig Seniorcentret i Skjern et nyt sted. Handelen lykkedes ved, at centret og kirken delte og fik 6-700 kvadratmeter hver. Arkitektfirmaet Bo Christensen har lavet tegningerne til Bykirken og udnyttet køle- og fryserum med 6-8 meter til loftet til et flot kirkerum. Der er ikke kun højt til loftet, men også balkon med siddepladser, så der er plads til 500, og der er fyldt til konfirmation og jul. Forneden er der 320 siddepladser, og udgang til to rum i hver side. De bruges under prædikenen til ’søndagsskole’ i tre grupper efter alder. Der er cirka 50 børn med, og de kommer op foran til sidst, hvor gudstjenesten sluttes af med lovsange til flyglet og andre instrumenter.

Annonce
Den hvide flisevæg i aulaen er bevaret fra Slagteriets tid. Foto: Bodil Kronborg

Frivilliges medvirken

Præsten gjorde opmærksom på de afrundede vægge med lameller af træ, som skaber en rolig ramme om kirkerummet. Han fortalte, at det arkitekttegnede alter er lavet på produktionsskolen, og en smed i menigheden har lavet både alterkorset og rækværk rundt om hele alterpartiet. Det imponerende alterbillede af ’stormen på søen’ er malet af kunstneren Arnt Uhre og udlånt af ham på ubestemt tid.

Kirken har cirka 450 voksne medlemmer og 200 under 18 år. Medlemmer er fritaget for kirkeskat og betaler i stedet en procentsats af skattepligtig indkomst til hele kirkeprojektet, som har kostet 10,5 millioner.

Samværet sluttede med kaffe ved bordene og mulighed for at stille spørgsmål til Jens Lomborg. Han og kollegaen Morten Rugager Kristensen er i øvrigt de eneste på lønningslisten. Alt andet arbejde gøres af frivillige. /Bodil

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce