Annonce
Videbæk

Husejere på giftgrunde i Videbæk vil få kompensation

Eejerne af Guldregnallé 9 kan nu se frem til at få kompensation af kommunen. Foto: Lars Kryger

Økonomiudvalget er enig om at se positivt på økonomisk kompensation til fire husejere på Guldregnallé.

Videbæk: Borgmester Hans Østergaard har netop meddelt, at ejerne af forurenede grunde på Guldregnallé i Videbæk vil modtage en kompensation.

Det har et enigt økonomiudvalg afgjort tirsdag formiddag.

- Vi har forståelse for, at det er en ulykkelig sag, og den unge familie vil gerne videre i deres liv. For 37 år siden var det den gamle Videbæk Kommune, som solgte grunden, så vi føler et ansvar. De er jo bragt uforvarende i denne ulykkelige situation, siger Hans Østergaard.

Annonce

Det var Dagbladet, der den 3. november afslørede, at fire familier på Guldregnallé står med huse, som nærmest er umulige at sælge. Grundene er forurenede med kræftfremkaldende opløsningsmidler, der blev dumpet i den fyldplads, som Videbæk Kommune i 1974 udstykkede til byggegrunde.

Et ungt bosat på Guldregnallé 9 fortæller i november om deres ulykkelige situation:

- Vi er et ungt par, der i februar 2010 overtager ejendommen med en drøm om, at vi i 2015 vil udvide huset med en tilbygning på cirka 50 kvadratmeter og endvidere renovere og modernisere huset. Vi kan på dette tidspunkt se os selv sammen med vores kommende børn bo her i mange år.

I oktober 2013 modtager parret et brev fra Region Midtjylland, der agter at foretage jordforurenings-undersøgelser på grunden.

Undersøgelserne konkluderer, at deres grund og tre andre er forurenet, hvorpå der bliver sat sug under husene, der skal afskærme indeklimaet fra afdampningen fra forureningen.

- Hele vejen igennem det lange forløb har der været rigtig mange frustrationer, idet vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid, der vil gå inden dette er overstået og med hvilket resultat. Frustrationer over at bruge så mange penge på en ejendom, som slet ikke er det værd, og som formentlig aldrig bliver ren. Alle vores drømme er væk, og lige meget hvad vi gør, vil vi aldrig få lov til at låne penge til at realisere vores drømme, fortæller parret i Dagbladet.

Parret beder kommunen overtage deres hus med den begrundelse, at det kommunens ansvar, da den i sin tid solgte grunden.

Økonomiudvalget behandler i august 2017 parrets henvendelse - og siger nej til deres krav. Begrundelsen lyder, at kommunen ikke mener at være ansvarlig for forureningen og derfor ikke har mulighed for at tilbyde økonomisk kompensation. Kommunen har heller ikke mulighed for at købe ejendommen, da en kommune kun har mulighed for at købe ejendomme, der skal anvendes til kommunale formål.

Parret har engageret advokat Paul Johansen, som stævner kommunen og gentager parrets krav.

- Det betyder, at den retssag må gå sin gang. Men økonomiudvalget er enig i, at når den sag er kørt til ende, er vi positive over for at genoptage drøftelserne om en eventuel kompensation. Det er jo i første omgang til det unge par, men der er jo lighedsprincippet, så når vi kommer dertil, kan det meget vel gælde alle på vejen, siger borgmester Hans Østergaard.

Kommunen har bedt en ekstern advokat om at se på de juridiske muligheder for at tilbyde kompensation.

- Den dag vi skal diskutere kompensation, skal vi have et godt grundlag at diskutere ud fra, så der skal stadig foretages noget afklarende. Essensen er, at vi lader sagen køre, og udvalget er enig om, at vi vil være positive over for at tilbyde kompensation, siger Hans Østergaard.

Han tilføjer, at uanset, om kommunen vinder eller tabe den retssag, som parret har anlagt, er politikerne positivt indstillet over for at yde kompensation.

Niels Olsen, Egeris, som er far til kvinden, der ejer Guldregnallé 9, og har stået frem og talt deres sag siger til Dagbladet:

- Jeg er glad ved, at kommunen har flyttet sig, og så må vi se, hvad det ender med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce