Videbæk

Husejere på giftgrunde i Videbæk vil få kompensation

Eejerne af Guldregnallé 9 kan nu se frem til at få kompensation af kommunen. Foto: Lars Kryger

Økonomiudvalget er enig om at se positivt på økonomisk kompensation til fire husejere på Guldregnallé.

Videbæk: Borgmester Hans Østergaard har netop meddelt, at ejerne af forurenede grunde på Guldregnallé i Videbæk vil modtage en kompensation.

Det har et enigt økonomiudvalg afgjort tirsdag formiddag.

- Vi har forståelse for, at det er en ulykkelig sag, og den unge familie vil gerne videre i deres liv. For 37 år siden var det den gamle Videbæk Kommune, som solgte grunden, så vi føler et ansvar. De er jo bragt uforvarende i denne ulykkelige situation, siger Hans Østergaard.

Det var Dagbladet, der den 3. november afslørede, at fire familier på Guldregnallé står med huse, som nærmest er umulige at sælge. Grundene er forurenede med kræftfremkaldende opløsningsmidler, der blev dumpet i den fyldplads, som Videbæk Kommune i 1974 udstykkede til byggegrunde.

Et ungt bosat på Guldregnallé 9 fortæller i november om deres ulykkelige situation:

- Vi er et ungt par, der i februar 2010 overtager ejendommen med en drøm om, at vi i 2015 vil udvide huset med en tilbygning på cirka 50 kvadratmeter og endvidere renovere og modernisere huset. Vi kan på dette tidspunkt se os selv sammen med vores kommende børn bo her i mange år.

I oktober 2013 modtager parret et brev fra Region Midtjylland, der agter at foretage jordforurenings-undersøgelser på grunden.

Undersøgelserne konkluderer, at deres grund og tre andre er forurenet, hvorpå der bliver sat sug under husene, der skal afskærme indeklimaet fra afdampningen fra forureningen.

- Hele vejen igennem det lange forløb har der været rigtig mange frustrationer, idet vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, og hvor lang tid, der vil gå inden dette er overstået og med hvilket resultat. Frustrationer over at bruge så mange penge på en ejendom, som slet ikke er det værd, og som formentlig aldrig bliver ren. Alle vores drømme er væk, og lige meget hvad vi gør, vil vi aldrig få lov til at låne penge til at realisere vores drømme, fortæller parret i Dagbladet.

Parret beder kommunen overtage deres hus med den begrundelse, at det kommunens ansvar, da den i sin tid solgte grunden.

Økonomiudvalget behandler i august 2017 parrets henvendelse - og siger nej til deres krav. Begrundelsen lyder, at kommunen ikke mener at være ansvarlig for forureningen og derfor ikke har mulighed for at tilbyde økonomisk kompensation. Kommunen har heller ikke mulighed for at købe ejendommen, da en kommune kun har mulighed for at købe ejendomme, der skal anvendes til kommunale formål.

Parret har engageret advokat Paul Johansen, som stævner kommunen og gentager parrets krav.

- Det betyder, at den retssag må gå sin gang. Men økonomiudvalget er enig i, at når den sag er kørt til ende, er vi positive over for at genoptage drøftelserne om en eventuel kompensation. Det er jo i første omgang til det unge par, men der er jo lighedsprincippet, så når vi kommer dertil, kan det meget vel gælde alle på vejen, siger borgmester Hans Østergaard.

Kommunen har bedt en ekstern advokat om at se på de juridiske muligheder for at tilbyde kompensation.

- Den dag vi skal diskutere kompensation, skal vi have et godt grundlag at diskutere ud fra, så der skal stadig foretages noget afklarende. Essensen er, at vi lader sagen køre, og udvalget er enig om, at vi vil være positive over for at tilbyde kompensation, siger Hans Østergaard.

Han tilføjer, at uanset, om kommunen vinder eller tabe den retssag, som parret har anlagt, er politikerne positivt indstillet over for at yde kompensation.

Niels Olsen, Egeris, som er far til kvinden, der ejer Guldregnallé 9, og har stået frem og talt deres sag siger til Dagbladet:

- Jeg er glad ved, at kommunen har flyttet sig, og så må vi se, hvad det ender med.

0/0
Annonce
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Ringkøbing

Kom til sommerspinning under åben himmel i Ringkøbing

Skjern

Det er for børn: Skovlykke indvier træværksted

Erhverv For abonnenter

Hvide Sande-rejernes talsmand: En reje, der er fanget i Danmark, skal man da smage

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven