Annonce
Erhverv

Hurtig omstilling: Fra 0 til 5000 corona-visirer i døgnet

Idé-Pro har købt den største fem-akslede fræser, som producenten nogensinde har leveret. Det giver mulighed for at fremstille egne værktøjer til serieproduktion. Foto: Idé-Pro
Idé-Pro gik fra nul til 5000 corona-visirer i døgnet på kun fem arbejdsdage. Det usædvanlige er, at det faktisk ikke er usædvanligt.
Annonce

SKIVE: Victor Borges motto var, at ”smilet er den korteste afstand mellem mennesker”.

Hvis man skulle måle den korteste afstand fra idé til produktion, så kunne linealen nemt stoppe hos Idé-Pro i Skive, hvor 200 medarbejdere er eksperter i udvikling, design og serieproduktion.

Kan det støbes i plast, så kan Idé-Pro sandsynligvis fixe det – hurtigt. Det fandt Region Midtjylland ud af, da man stod og manglede beskyttelsesvisirer til sundhedspersonalet for at beskytte mod coronavirus.

- Vi blev kontaktet af Region Midtjylland om tirsdagen. Fredag havde vi printet den første prototype, og mandag var vi klar til at producere 5000 visirer i døgnet. Nu har vi indtil videre fremstillet 1,2 millioner visirer og eksporterer dem til hele EU, fortæller Morten Nors, administrerende direktør og medstifter af Idé-Pro.

Forklaringen på den hurtige omstilling er enkel.

- De fleste køber værktøjet til serieproduktion i Kina, hvor man har specialiseret sig i det. Vi er atypiske, fordi vi har alt in-house: Design, udvikling, værktøjsproduktion og selve produktionen. Derfor kunne det lade sig gøre, forklarer Morten Nors.

Idé-Pro Skive A/S

Idé-Pro arbejder med idéudvikling, produktudvikling og produktion af stort set alt, hvad der kan støbes i plast, særligt til fødevarer, landbrug, bilindustrien og energisektoren.

Virksomheden blev etableret i 1994 af brødrene Tommy og Morten Nors. I april 2019 blev halvdelen af virksomheden solgt til den danske kapitalfond Blue Equity for at skaffe kapital til et vækstboost.

Foruden hovedafdelingen i Skive er der en software-afdeling i Indien og en nystartet produktion i Glyngøre. Til sammen med cirka 200 ansatte.

Idé-Pro har modtaget en række hæderspriser, blandt andet DI’s Initiativpris og Skive Kommune Integrationspris og Ærespris.

Seneste årsregnskab blev offentliggjort i efteråret og viser et resultat før skat på 20,4 millioner kroner og en solid egenkapital på lidt under 30 millioner kroner.

Hjemmeside: www.ide-pro.dk

Annonce

Fra software til produktion

Den eneste gren af virksomheden, som er i udlandet, er software-programmering, som foregår i Indien, hvor 75 mand er beskæftiget.

- Det blev nødvendigt, fordi vi simpelthen ikke kunne finde de rigtige folk i Danmark. Det gælder om at finde nogen, som har en baggrund som værktøjsmager, og så har en teknisk overbygning på uddannelsen. Dem er der ikke ret mange af herhjemme, siger Morten Nors.

Oprindeligt var software til CAD/CAM-systemer (produktions-maskiner) kerneopgaven hos Idé-Pro. De udarbejdede løsninger til andre virksomheder, men efter først at have købt en 3D-printer, fik virksomheden blod på tanden og etablerede sit eget værktøjsmageri og sprøjtestøbning.

Det gav mulighed for at hjælpe med prototyper, produktudvikling og fremstilling af mindre serier.

- Vi fremstiller serier til eksempelvis vindmøller og stort set alle bilmærker i Sverige og Tyskland. Jeg har selv en Volvo XC90 Excellence – altså en specialudgave, hvor nogle af standarddelene er skiftet ud, og nogle af de dele, har vi selv været med til at fremstille, siger Morten Nors.

Annonce

Bundet til Skive

De mange lokale arbejdspladser har styrket hans og virksomhedens samarbejde med Skive Kommune, som har hædret Morten Nors med kommunens ærespris. Og for den indfødte skibonit er der nu heller ingen tvivl om, at Idé-Pro vil forblive loyal over for lokalområdet.

- Der er rigtig god arbejdskraft på Salling. Her er folk vant til at bestille noget. Og vi har fået et rigtig godt samarbejde med kommunen, som har udviklet sig meget positivt på erhvervsvenlighed de senere år, for eksempel ved at udpege en key account manager for de større virksomheder, så vi kun har én indgang. Vi føler os meget velkommen og får god vejledning, når vi for eksempel lufter tanker om at udvide, siger Morten Nors.

Den lokale tekniske skole, Skive College, har formentlig også Idé-Pro med i aftenbønnen.

- Skive College er en af de eneste skoler i Danmark, der uddanner værktøjsmagere. Vi har 10 lærlinge, så det er endnu en god grund til, at vi er her i Skive, siger Morten Nors.

For nylig har Idé-Pro åbnet en ny afdeling i Glyngøre, nord for Skive, hvor man har Europas største plaststøbe-maskine. Den kan fortære 4000 tons rå plast i én mundfuld og spytte færdigstøbte plast-emner på op til 40 kilo ud.

- Vi har store forventninger til afdelingen, hvor der lige nu er 15-16 mand beskæftiget. Planen er, at det skal vokse med yderligere 20 mand, helst inden året er gået, fortæller Morten Nors.

Idé-Pro arbejder desuden på etablering af salgskontor i Sverige og flere andre europæiske lande i forventning om yderligere vækst de kommende år.

Adm. direktør Morten Nors har modtaget Skive Kommunes Ærespris, blandt andet som tak for de mange arbejds- og lærepladser. Foto: Idé-Pro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce