Annonce
Debat

Hurra for Linde: Tabuer er til for at blive brudt og jeg håber at MeToo ikke bliver tiet ihjel igen

"Jeg tager hatten af for Sofie Linde, som har rejst en væsentlig debat i ligestillingen mellem kønnene og taget hul på et tabu, som af en eller anden grund nærmest er blevet tiet ihjel, skriver Karina Winkler i lørdagsklummen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce

Inger Støjberg forstår det ikke. Pia Kjærsgaard forstår det heller ikke. Det gælder også Morten Østergaard og Frank Jensen, de har det samme problem.

Karina Winkler er klummeskribent på Dagbladet. Foto. Jørgen Kirk

Jeg synes, det er et problem, når to kvindelige toppolitikere stiller op til interviews og advarer om, at man er gået for vidt i #MeToo bevægelsen.

De har selvfølgelig ret til deres holdninger, men bliver de ikke en del af problemet, når de sammenligner grænseoverskridende adfærd mod kvinder og med kvinder, der ikke forstår at tage imod et kompliment. Måske de aldrig har oplevet det på egen krop, men de må da have observeret, at det sker eller hørt om det fra andre kvinder.

Stine Bosse og Lone Kühlmann er to stærke kvinder, som har delt deres viden og erfaring (hvis man kan kalde det det) om #MeToo.

Stine Bosse har blandt andet beskrevet, hvordan hun som HR Chef, til firmafester skulle holde øje med andre chefer, når de blev for kærlige og lagde an på praktikanterne og så var hendes opgave at tage fat i dem - altså cheferne.

Jeg har også hørt mænd sige - med udgangspunkt i udsagn fra Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg - at debatten er gået alt for langt - men den er jo kun lige begyndt. Så den præmis køber jeg ikke, og jeg tager hatten af for Sofie Linde, som har rejst en væsentlig debat i ligestillingen mellem kønnene og taget hul på et tabu, som af en eller anden grund nærmest er blevet tiet ihjel.

Det er tankevækkende hvor mange kvinder, der efterfølgende har brudt tabuet, stillet sig frem og fortalt om deres oplevelser i deres respektive brancher.

Andre mænd har fortalt om, hvordan kvinder er gode til at advare mod mandlige kollegaer, der ikke kan lade være med at overskride og som har svært ved at respektere kvinders grænser.

Her kan jeg godt tænke mig, at flere mænd kommer på banen og er med til at ændre adfærden hos deres eget køn, så vi sammen går til kamp mod en uønsket adfærd.

Alle mænd har enten mødre, søstre, kærester, ægtefæller eller døtre, som kan komme i samme situation, hvor de skal forholde sig til en mandlig kollega eller leder, der ikke respekterer deres grænser og nej, der er ikke tale om, at manden giver kvinden et kompliment.

For hvad ligger der egentlig i et kompliment? Ja, det er vel meget individuelt. Det, Inger opfatter som et kompliment, gælder måske ikke for andre. Men slår man det op i Den Danske Ordbog, så betyder det: rosende eller smigrende bemærkning rettet til en person, evt. i form af en høflighedsfrase eller udtryk for anerkendelse.


Tabuer er til for at blive brudt og jeg håber, at #MeToo ikke bliver tiet ihjel denne gang, så vilkårene for næste generation af kvinder bliver ændret.


Jeg tror ikke, at kvinder vil blive fornærmet over at få et kompliment. Det samme gælder vel mænd? Det, kvinder oplever, er tilbud om hjælp til karrieren mod seksuelle ydelser eller uønsket berøring. Det kan da aldrig være acceptabelt?

Tabuer er til for at blive brudt og jeg håber, at #MeToo ikke bliver tiet ihjel denne gang, så vilkårene for næste generation af kvinder bliver ændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Ringkøbing-Skjern

Lucas fra Hvide Sande er frustreret: Hans efterskole ligger 10 kilometer på den forkerte side og må ikke åbne på mandag

Annonce