Annonce
Skjern

Hundredvis med handicap vandrede, dansede og krammede: Det er bare det hele værd

Løvfaldsmarchen begyndte med zumbadans som opvarmning. Humøret var i top på dansegulvet. Foto: Jørgen Kirk
Smil på læben og sved på panden fyldte, da mere end 440 mennesker fra dagtilbuddene i det tidligere Ringkjøbing Amt holdt aktivitetsdag.
Annonce

SKJERN: Socialpædagogen havde knapt nok sagt, at gruppen kunne begynde, før Dorthe Frost satte benene i gang og armene i sving for at tage fortroppen. Nu var Løvfaldsmarchens rute på tre kilometer endelig i gang.

- Jeg kan godt lide, at vi får gået noget, siger 51-årige Dorthe Frost.

Til daglig er hun bruger på dagtilbuddet Skovbrynet i Skjern. Her arrangerer personalet alverdens aktiviteter for brugerne, som typisk har et udviklingshandicap. Hver uge er der eksempelvis en gåtur, så Dorthe Frost er vant til at vandre. Men denne onsdag var alligevel lidt speciel. Her mødtes mere end 440 mennesker fra dagtilbud i det tidligere Ringkjøbing Amt for at gå Løvfaldsmarch.

Allerede da gåturen begyndte, var humøret i top blandt deltagerne. Inden da havde man kunnet se folk kramme, danse i armkrog og grine under opvarmningen inde i Skjern Bank Arena.

I hallen havde Dorthe Frost mulighed for at hilse på kammerater fra Lemvig Kommune. Netop det sociale på tværs af institutioner og kommunegrænser er en af hovedårsagerne til, at institutionerne fra det tidligere Ringkjøbing Amt holder fast i traditionen med Løvfaldsmarchen, som går på tur én gang om året.

- Brugerne møder kammerater, som bor et andet sted, og som de i hverdagen ikke har mulighed for at komme ud at sige hej til, siger Charlotte Svarrer, som er daglig leder for Å-Center Syd, der i år arrangerede Løvfaldsmarchen.

Brugerne møder kammerater, som bor et andet sted, og som de i hverdagen ikke har mulighed for at komme ud at sige hej til.

Charlotte Svarrer, daglig leder, Å-Center Syd

Annonce

Deltager: Skjern er en smuk by

Foruden fokus på at holde venskaber ved lige skal Løvfaldsmarchen bidrage til, at brugerne holder sig fysisk i gang. Det skete på en sjov måde med zumba, dans og en vandretur i Den Grønne Korridor.

Ude på gåturen gjorde Skjerns grønne midtpunkt indtryk.

- Jeg synes, Skjern er en smuk by, siger 43-årige René Rejsenhus, som bor i Holstebro.

Han har tidligere boet i Tarm og Skjern og har gået på Projektskolen i Skjern. Men de seneste mange år har han ikke været ude at gå i byen.

Til daglig er han i beskyttet beskæftigelse som skovarbejder, hvor han også har gartneropgaver. Så Den Grønne Korridor fanger hans interesse, samtidig med dagen er en god anledning til at bevæge sig.

Annonce

71 år dyrker sport tre gange om ugen

Motion er også noget af det, som 71-årige Kaj Rask fra Ringkøbing sætter pris på. Fire dage om ugen arbejder han på det beskyttede værksted Me-Tri i Skjern. Han ”pakker 43 skruer i poser og hjælper med at vaske op, ” som han formulerer det. Efter arbejde dyrker han al den sport, han kan komme i nærheden af.

Tirsdag indtager han målet, når Skjern Håndbolds hold for mennesker med handicap, træner. Onsdag spiller han badminton i Lem, og torsdag dyrker han gymnastik i Ringkøbing.

- Hvis jeg ikke får mig rørt, bliver jeg hurtigt gammel, siger Kaj Rask.

Benene er lidt stive, når han står op om morgenen, og der onsdag skulle der også være energi i tanken til badminton om eftermiddagen, så onsdag havde Kaj Rask valgt en af dagens kortere ruter – tre kilometer. Men som vi nærmede os Skjern Bank Arena på vej hjem fra Skjerns grønne områder, begyndte han at gruble lidt over, om han nu har valgt den rette rute.

- Det kan godt være, jeg kunne have taget fem kilometer, men det ville nok være skrapt, siger han med et smil.

Socialpædagog Lilian Nørgård Pedersen glædede sig over at se så mange glade brugere under Løvfaldsmarchen. Sammen med nogle af brugerne skulle hun stå for musikunderholdningen efter marchen. Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Socialpædagog: Alle har en fest

Smilene er der nok af, når man efter gåturen returnerede til Skjern Bank Arena. Det glædede socialpædagog Lilian Nørgård Pedersen fra Skovbrynet. Hun var en del af fortroppen på trekilometerruten og har kunnet mærke på brugerne hos Skovbrynet, at de virkelig har glædet sig de seneste uger til Løvfaldsmarchen.

Mens hun fortæller, kommer flere brugerne hen for at give et kram og at sige tak for gåturen.

- Det er da fedt, at både de og vi har haft en god oplevelse. Vi kan se, at alle er glade og har en fest. Det er bare det hele værd, siger socialpædagogen.

Den daglige leder hos Å-Center Syd, Charlotte Svarrer, ser Løvfaldsmarchen som en vigtig måde at pleje brugernes fysiske og sociale sundhed. For de får både rørt sig og får muligheden for at hilse på udenbys kammerater. Foto: Jørgen Kirk
Flere end 440 mennesker var samlet til Løvfaldsmarchen, som i år blev holdt i Skjern. Foto: Jørgen Kirk
Flere end 440 mennesker deltog onsdag i Løvfaldsmarchen i Skjern. Foto: Jørgen Kirk
Flere end 440 mennesker deltog onsdag i Løvfaldsmarchen i Skjern. Foto: Jørgen Kirk
Flere end 440 mennesker deltog onsdag i Løvfaldsmarchen i Skjern. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce