Annonce
Erhverv

Hun sætter tingene i system: Akademikeren Janet har været med til at skabe vækst hos Strandbygaard

Janet Fredensborgs opgave er at have styr på Strandbygaards miljøindsats, blandt andet brugen af FSC mærket papir. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordenlig sikkerhedsudstyr og løn. Foto Poul Osmundsen.
Den store grafiske virksomhed i Skjern har nu to akademikere ansat, og det kan mærkes på bundlinjen. Den 7. november afgøres det, om virksomheden vinder Akademikerprisen 2019.

SKJERN: Akademikere kan være guld værd for en virksomhed.

Det kan direktør Ole Strandbygaard, Strandbygaard A/S, skrive under på.

Den 1. maj 2018 ansatte den store grafiske virksomhed Janet Fredensborg, der har en master i teknisk miljø- og arbejdsmiljøledelse, med den opgave at videreudvikle Strandbygaard i forhold til cirkulær økonomi, bæredygtighed og effektivitet.

Lige siden har hun især arbejdet med certificeringer og miljømærker, og virksomheden ligger nu langt foran konkurrenterne på de områder.

- Den grafiske branche har tidligere haft et dårligt ry, når det gælder miljø. Vi vidste, at for at kunne overleve i markedet, og skulle vi kunne kigge os selv i øjnene, skulle vi have en grøn profil; det har blandt andre Janet hjulpet os med, siger Ole Strandbygaard.

Hvad er det så, Janet Fredensborg kan?

- Hun kan først og fremmest stille de "dumme" og irriterende spørgsmål - og blive ved med at stille dem, siger han med et smil, og tilføjer så:

- Akademikere har den egenskab, at de er strukturerede. Vi kan trygt lægge tingene over i Janets hænder, og så ved vi, at tingene bliver gjort!

Annonce
Direktør Ole Strandbygaard fastslår, at ansættelsen af Janet Fredensborg har sat sig positive spor på bundlinjen i virksomheden.

Videreuddannelse

Janet Fredensborg, der bor i Tarm med mand og børn, lagde egentlig ud et helt andet sted end miljøområdet: Hun har en bachelor i ergoterapi.

- Men jeg fik interesse for området, da jeg havde et job på Velux, hvor jeg arbejdede med miljø og arbejdsmiljøforhold; jeg sad i HS & E-afdelingen, fortæller Janet Fredensborg.

Da hun fik mulighed for at læse en master i teknisk miljø- og arbejdsmiljøledelse på Danmarks Tekniske Universitet, greb hun straks chancen.

- Jeg kan godt lide at sætte ting i system, og er ret god til at organisere og sætte ting i system; det ville jeg gerne have papir på, siger hun.

I starten af 2018 fik hendes forgænger i stolen hos Strandbygaard nyt job, og hun gav Janet Fredensborg et tip om, at her var en stilling, som måtte interessere hende.

Janet Fredensborg havde da stilling på en produktionsvirksomhed i Sdr. Felding, men syntes at jobbeskrivelsen lød spændende, og efter en samtale med ledelsen hos Strandbygaard, endte det med, at hun fik jobbet.

Koordinator

Lige siden har hun haft forrygende travlt, for det er et omfattende område, hun sidder med.

Miljøledelse er en systematisk og dokumenteret måde at håndtere virksomhedens miljøforhold på, og er en fortløbende proces, der blandt andet indebærer, at virksomheden kortlægger sine miljøforhold, formulerer en miljøpolitik, fastsætter et ambitionsniveau i form af miljømål og udarbejder handlingsplaner.

- Hos Strandbygaard arbejder jeg især med kvalitets- og miljøcertificering og miljømærker. Jeg er koordinator, og skal blandt andet sørge for, at ledelsens ideer bliver ført ud i livet, og at vores ledelsessystem effektivt hjælper os i dagligdagen til at efterleve kunde- og lovkrav, fortæller Janet Fredensborg.

Det kan måske lyde noget abstrakt, men er det bestemt ikke i praksis. Janet Fredensborg sidder ikke dagen lang bag sit skrivebord, men er ofte ude i produktionen for at se, hvordan arbejdet udføres, og for at snakke med de ansatte om, hvordan virksomhedens kvalitets- og miljømål føres ud i livet, og hvordan tingene kan gøres endnu bedre.

Til prisoverrækkelse

Og Janet Fredensborgs indsats virker, fastslår Ole Strandbygaard.

Ikke nok med, at den har skærpet Strandbygaards grønne profil; den har også gjort virksomheden mere effektiv, og det kan læses på bundlinjen.

Strandbygaards erfaringer med at ansætte en akademiker er så gode, at virksomheden lige har ansat én til.

- Vi er ikke gode til at markedsføre os selv; så nu har vi ansat en akademiker, der sammen med en sælger skal sætte struktur på egen markedsføring og sætte tingene i system, siger Ole Strandbygaard.

Det er selvfølgelig noget, der skaber begejstring hos Akademikernes A-kasse, der den 3. september i år udpegede Strandbygaard til at repræsentere Region Midtjylland i finalen, når Akademikerprisen 2019 skal uddeles. Denne har til formål at sætte fokus på de job- og vækstmuligheder, der ligger i at ansætte akademikere i små og mellemstore virksomheder.

Kåringen finder sted ved en prisuddeling den 7. november 2019, og Ole Strandbygaard og Janet Fredensborg skal selvfølgelig af sted.

- Men vi sender også en sælger med. Det kunne jo være, det resulterede i en kunde, tilføjer Ole Strandbygaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];