Annonce
Hvide Sande

Hun har skrevet sin doktorafhandling i første klitrække: Stilheden giver plads til fordybelse

- I denne stilhed; i denne natur, der har jeg kunnet fordybe mig til at skrive sådan en lang bog på 400 sider. Det har krævet fokus og koncentration, og den har man ikke, når man sidder i en lejlighed i en storby, hvor man hører alle naboer og trafik og hele tiden skal noget. Her kunne jeg sige, at i to år har jeg skrevet intenst hver dag, fortæller Brigitte Knipp.
Det er de færreste, der vælger at skrive en doktorafhandling, når alderen nærmer sig de 70 år. Men på Klitvejen lidt syd for Hvide Sande bor Brigitte Knipp, der netop har udgivet sin afhandling på 400 sider. På tysk.
Annonce

Lige bag første klitrække ligger et fint hvidkalket hus med tagsten af røde tegl. I vinterens dunkle eftermiddagslys kan forbipasserende måske lige ane et varmt lys fra et af husets vinduer. Brigitte Knipp sidder på sit kontor og arbejder. Som hun har gjort det intensivt de seneste to år. Kontoret er langt og smalt og fyldt med bøger på væggene til begge sider. For enden står skrivebordet ved vinduet med udsigt til klitterne og sømærket syd for Sønder Haurvig.

Men i virkeligheden begynder historien om Brigittes lidenskab for litteratur et sted i Ruhr-distriktet i Tyskland midt i 1950’erne. Den seksårige Brigitte har fået kighoste og må derfor ikke komme i skole. Hendes mor gør sit bedste for at underholde pigen med oplæsning af H.C. Andersens eventyr, men skal også passe meget andet. Derfor begynder den lille pige selv at kigge i bøgerne.

- Jeg var syg i tre måneder, hvor jeg ikke kunne komme i skole. Men jeg havde H.C. Andersens eventyr, som min mor jo ikke kunne læse højt for mig hele tiden, og så måtte jeg jo selv forsøge. Og det gik til sidst, så da jeg kom i skole igen, der var jeg på omgangshøjde med mine kammerater, når det gjaldt læsning, fortæller Brigitte Knipp.

Hun lærte sig selv at læse, og det gav den lille pige en stor portion selvværd og lyst til at lære mere. Når hun kom i uvante og nye situationer, så syntes hun bare, at det var spændende, at her var der et nyt område, som hun gerne ville lære noget om og opdage.

En af mine veninder sagde: 'Jamen Brigitte, hvad vil du da i den ørken?' Og i første omgang kunne jeg kun svare, at det vidste jeg ikke. Men det ved jeg nu.

Brigitte Knipp, doktor i litteratur

Annonce

Fra Hamborg til Hvide Sande

Brigitte Knipp nøjedes ikke med eventyr af den danske forfatter. Gennem ungdomsårene blev det til mange pigebøger fra Norge og Danmark. Beskrivelser og eventyr fra lande, hun aldrig havde besøgt. Indtil hun mødte Henning fra Danmark. Efter nogle år sammen i Hamborg besluttede de sig for at flytte til Hvide Sande.

- En af mine veninder sagde: 'Jamen Brigitte, hvad vil du da i den ørken?' Og i første omgang kunne jeg kun svare, at det vidste jeg ikke. Men det ved jeg nu. For i denne stilhed – i denne natur, der har jeg kunnet fordybe mig til at skrive sådan en lang bog på 400 sider. Det har krævet fokus og koncentration, og den har man ikke, når man sidder i en lejlighed i en storby, hvor man hører alle naboer og trafik og hele tiden skal noget. Her kunne jeg sige, at i to år har jeg skrevet intenst hver dag, fortæller Brigitte Knipp.

Brigitte og Henning flyttede til Hvide Sande i 1998 sammen med deres søn Elia. Brigitte lærte sig sproget og fik kort efter job på skolen i Hvide Sande. Ti år som underviser i tysk. År, som hun var begejstret for. Hun elsker at undervise og gik meget op i at arbejde kreativt med tyskfaget. Selv om det måske ikke var tysk, eleverne i 7. til 9. klasse var mest tændte på.

- Det er ikke kun stoffet, man skal formidle. Elever skal også lære at lære. Man skal give dem lysten – når man synes, at noget er dybt kedeligt, så gider man ikke. I folkeskolen er de jo så unge, at man ikke kan regne med, at de har interesse for tysk. Der har jeg skrevet rap, for eksempel, for at udvikle deres sproglige færdigheder. Og jeg har inddraget bevægelser. Når man bevæger sig, så bliver man glad, når man er et ungt menneske, siger Brigitte Knipp.

Annonce

Dannelse

Ilden i brændeovnen i huset bag første klitrække er ved at dø ud, men den forhenværende tysklærer er ved at have talt sig varm. Hun har ikke bare en lidenskab for litteratur, men også for at skabe gode værdier, når man har med unge mennesker at gøre. Det man i gamle dage kaldte dannelse:

- Almen dannelse er meget vigtig. Jeg har også undervist i musik, og der var forældre, som spurgte om, hvad barnet fik ud af det? Kan han optræde med det? Alting skal i dag kunne omsættes i resultater og gerne store penge. Efter min mening kommer det ikke så meget an på, hvad der kommer ud af det. Det kommer an på, hvad der kommer ind, og hvordan det kommer ind. Det er altså input, det handler om, og ikke kun hvad kommer der som output!

Brigitte Knipp har været ekstern underviser på både Syddansk Universitet og senest Århus Universitet. Hun ærgrer sig over, at der bliver skåret ned på de humanistiske fag, fordi de ikke giver penge i kassen og jobs lige med det samme. Efter hendes mening skal der være plads til de fag, der blot gør folk klogere på livet og på hvordan, livet leves forskellige steder i verden.

Det er også derfor, at den snart 70-årige kvinde fra Hvide Sande har brugt de seneste to år på at skrive en doktorafhandling om en for længst afdød tysk digter. 400 sider, som hun helt sikkert ikke kan tjene penge på, men som måske kan give en dybere forståelse og dermed dannelse for dem, der læser den.

Annonce

Ernst Meister

De fleste danskere er helt blanke, når talen kommer på tysk litteratur. Man kan måske svinge sig op til at genkende navne som Günther Grass og gamle Goethe. Men Ernst Meister kender de færreste danskere - og faktisk også de færreste tyskere. Han var en prisbelønnet og anerkendt digter, men uden den store folkelige udbredelse. Måske fordi han blev kaldt dødens digter.

- Jeg har valgt ham, fordi der er forbindelse mellem os. Jeg mødte ham i 1976, da jeg selv læste tysk på universitetet. Da kom han og læste digte og diskuterede med os, og det gjorde et stort indtryk på mig. Han var ikke bare et tilfældigt menneske, der skrev nogle ord. Han var det, han skrev. Han var en virkelig overbevisende person. Alt hvad han skriver, det mener han, fortæller Brigitte Knipp.

Hun har været på et stort detektivarbejde for at skrive sin afhandling. Afhandlingen forsøger at afmontere nogle faste myter omkring Ernst Meisters forfatterskab. Og Brigitte Knipp har undervejs fundet hidtil uopdaget litteratur om Meister. Ting, der efter hendes mening beviser, at Ernst Meister ikke var en så dyster og lukket digter, som folk tror.

Hun har fået hjælp af mange mennesker, og været begejstret for, at det har kunnet lade sig gøre at sidde i Hvide Sande og få sendt store gamle bøger fra Det kongelige Bibliotek og fra tyske biblioteker til det lille bibliotek i Hvide Sande. Den største forhindring har nærmest været at få bøgerne fragtet hjem til huset, fordi de var så tunge. Men der har hendes mand Henning været en stor hjælp.

- Det har været utroligt spændende. Jeg mødte også nogle af Ernst Meisters venner fra gamle dage i forløbet, fortæller Brigitte Knipp.

Ernst Meister døde i 1979. To dage før fik han at vide, at ville få den største anerkendelse for sit forfatterskab, nemliger Büchner Preis. Den mest anerkendte litteraturpris i Tyskland.

Annonce

Litteratur åbner verden

Brigitte Knipp forsvarede sin doktorafhandling ved universitetet i Göttingen til topkarakter og kan nu kalde sig doktor i filosofi. Næste opgave ved skrivebordet er rettet mod en helt anden målgruppe. Det er en kalenderbog om julen til hendes barnebarn, der også bor i Hvide Sande. Men den pensionerede tysklærer har ikke tænkt sig at stoppe med at skrive nu.

- Jeg har altid skrevet. Som ung skrev jeg digte, og jeg har skrevet skuespil for mine elever og meget andet. Litteratur er godt – både når man skriver det og når man læser det. Nogle gange skal man tage nogle chancer og læse de ting, der ligger en fjernt, for at udvide sin horisont, mener Brigitte Knipp.

Litteraturen gør, at man kan se ting fra flere sider. Den unge Brigitte opdagede Danmark gennem bøgerne som barn. Nu bor hun i yderste klitrække mod Vesterhavet og har opdaget lidt af sit gamle hjemland gennem sin doktorafhandling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

World Cleanup Day i Troldhede

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Ringkøbing-Skjern

Ansat smittet med corona: Skole og børnehave opfordrer forældre til at hente børnene

Annonce