Annonce
Danmark

Hullerne i sikkerhedsnettet er blevet for store

Annonce

Debat: Over de seneste år er forskellen på løn- og dagpengeniveauet blevet større og større. Det betyder, at den forsikring, lønmodtagere tegner ved at melde sig ind i en A-kasse, bliver mindre og mindre værd. Hvad du før fik på 10 måneder, skal nu række til 12. Det betyder, at mange bliver nødt til at skære ned på vigtige ting, som har betydning for deres hverdag. Det rammer de ledige hårdt - på pengepungen, på fritidsaktiviteter og ferie. Det viser en ny undersøgelse fra Danske a-kasser.

Det føles helt urimeligt, at ledige, der hver måned betaler til dagpengesystemet, ikke er stillet bedre. At vi ikke i fællesskab tager bedre vare på hinanden. At vores berømte sikkerhedsnet ikke længere er så sikkert. For det er fortsat let at hyre og fyre. Der er simpelthen kommet ubalance i vores berømte flexicuritymodel. Det skal der rettes op på. For vi risikerer, at det kommer til at handle om, hvor gode forsikringer du selv har, hvis du bliver ledig. Hvor meget du selv har opsparet og hvor rige venner og familie, du har. Der skal vi ikke hen. For dagpengene er en kollektiv forsikringsordning, og den skal stille ledige ordentligt.

Især oplever enlige forældre det som ekstra hårdt, at dagpengenes værdi er forringet betydeligt. De nye sko til børnene eller den planlagte familieweekend bliver igen udskudt. Det tærer på kræfterne. Det stresser de ledige, der jo om nogen har brug for at få ro. Ro til at koncentrere sig om jobsøgningen, komme sig over en opsigelse og til at være sociale med familie og venner. For der er jo ikke mulighed for at være sammen med kollegaer. Det kan vi ikke være bekendt. Børnenes og fællesskabets statsminister må komme på banen. Der er brug for et dagpengeløft her og nu.

Vi har bred opbakning til dagpengesystemet i dag. 2,2 millioner er medlem af en a-kasse. Men vi bliver nødt til at få dagpengene til at følge lønudviklingen også. Politikerne bliver ved med at skære på de mest komplicerede måder, så den almindelige dansker knapt nok ænser det. Først når de står med deres første dagpengeudbetaling, rammer virkeligheden dem. Så skal de søge om hjælp til børnenes fritidsaktiviteter, måske flytte fra lejligheden og vende og dreje hver eneste krone. Det er nok nu. Det er nu vi skal have et dagpengeløft. Det er nu, at regeringen må vise, at den tænker på en fælles forsikringsordning, der er et sikkerhedsnet for alle. Et sikkerhedsnet, der er sikkert. Så kære regering. Kig på undersøgelsen. Kig på virkeligheden. Et dagpengeløft er nødvendigt. Nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vandsporten bandt Jakob Sally til Vestjylland - nu kunne han ikke drømme om at flytte

Annonce