Annonce
Indland

Hpv-vaccination bliver gratis for drenge

Fred Tanneau/Ritzau Scanpix

Fra den 1. september bliver hpv-vaccination gratis for drenge, som er fyldt 12 år efter den 1. juli i år.

Både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes hpv-virus, og derfor bliver hpv-vaccination nu gratis for drenge fra 1. september.

Det skriver Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Vaccinen bliver et gratis tilbud til drenge, som fyldte 12 år efter den 1. juli i år, og det er en glædelig nyhed, mener overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Villemoes Bigaard.

- For pigerne har der været bekymring om vaccinen, men efter at bekymringen er dalet, er der mange forældre, der har efterspurgt vaccinen til drengene.

- Det er ikke kun piger, der får kræft, hvor årsagen er hpv. Der findes også kræftformer, der rammer mænd. Det er analkræft og kønsvorter, som især rammer de yngre.

Flere store mediehistorier skabte i 2015 frygt for, at vaccinen mod livmoderhalskræft - hpv - gav svære bivirkninger.

Historierne antydede en sammenhæng mellem vaccinen og svære bivirkninger, på trods af at der ikke var videnskabeligt belæg for det.

Janne Villemoes Bigaard mener ikke, der er grund til bekymring, men det er vigtigt, at forældrene ved, hvorfor drenge skal vaccineres.

- Der har været meget fokus på livmoderhalskræft blandt piger, men siden er man blevet klogere på, at vaccinen også forebygger analkræft hos drenge.

- Der kan også være flere kræftformer, som vi kan forebygge, men den viden har vi ikke endnu, og det skyldes jo, at det her er en ny vaccine, siger hun.

Kræft tager lang tid at udvikle, så det kan vare længe, før man kan se, at vaccinen betaler sig, siger Janne Villemoes Bigaard.

Forekomsten af kønsvorter kan man dog hurtigt måle.

- Forekomsten er faldet ved alene at vaccinere pigerne, og det beskytter også drengene.

- Så hvis drengene også vaccineres, kommer der endnu mindre hpv i omløb, og det beskytter dermed dem, som enten ikke kan tåle at blive vaccineret eller dem, der ikke får det gjort, forklarer hun.

I Norge har drenge i 7. klasse fået tilbudt vaccinen gratis siden sommeren 2018, og hele 87 procent af dem er blevet hpv-vaccineret.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Urimeligt gebyr på affald fra genbrugsbutikker

Læserbrev: Så blev der endelig offentligt røre omkring gebyr til genbrugspladsen for frivillige organisationer. Da vi i Kirkens Korshær Genbrug blev præsenteret for gebyret, var vi af den opfattelse, at det måtte bero på en misforståelse. Så vi sendte en ansøgning om fritagelse med henvisning til vores organisations formål, nemlig at indsamle midler til gavn for udsatte mennesker i Danmark blandt andet ved drift af varmestuer og væresteder. Desværre blev vores ansøgning om fritagelse ikke bevilget. Vi er cirka 40 frivillige, som hver uge gør et stort arbejde i den gode sags tjeneste med sortering og salg af donerede effekter fra borgere, som kunne have afleveret direkte til genbrugspladsen, som de har betalt gebyr for. Vi er meget taknemlige for det, som vi modtager til videresalg. Men vi er også nødt til at bruge genbrugspladsen i forbindelse med sortering, og altså nu betale gebyr for at kunne aflevere. Hvilket vi synes er urimeligt i vores situation. Vi i Kirkens Korshær Genbrug tilslutter os fuldt ud argumenterne fremført i læserbreve fra Blå Kors Genbrug og Plejehjemmets Venner vedrørende emnet og ønsker også, at dette gebyr for genbrugsbutikker med videre genbehandles i udvalg og byråd.

Annonce