x
Annonce
Indland

Hpv-vaccination bliver gratis for drenge

Fred Tanneau/Ritzau Scanpix

Fra den 1. september bliver hpv-vaccination gratis for drenge, som er fyldt 12 år efter den 1. juli i år.

Både mænd og kvinder kan få kræft, som skyldes hpv-virus, og derfor bliver hpv-vaccination nu gratis for drenge fra 1. september.

Det skriver Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Vaccinen bliver et gratis tilbud til drenge, som fyldte 12 år efter den 1. juli i år, og det er en glædelig nyhed, mener overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Villemoes Bigaard.

- For pigerne har der været bekymring om vaccinen, men efter at bekymringen er dalet, er der mange forældre, der har efterspurgt vaccinen til drengene.

- Det er ikke kun piger, der får kræft, hvor årsagen er hpv. Der findes også kræftformer, der rammer mænd. Det er analkræft og kønsvorter, som især rammer de yngre.

Flere store mediehistorier skabte i 2015 frygt for, at vaccinen mod livmoderhalskræft - hpv - gav svære bivirkninger.

Historierne antydede en sammenhæng mellem vaccinen og svære bivirkninger, på trods af at der ikke var videnskabeligt belæg for det.

Janne Villemoes Bigaard mener ikke, der er grund til bekymring, men det er vigtigt, at forældrene ved, hvorfor drenge skal vaccineres.

- Der har været meget fokus på livmoderhalskræft blandt piger, men siden er man blevet klogere på, at vaccinen også forebygger analkræft hos drenge.

- Der kan også være flere kræftformer, som vi kan forebygge, men den viden har vi ikke endnu, og det skyldes jo, at det her er en ny vaccine, siger hun.

Kræft tager lang tid at udvikle, så det kan vare længe, før man kan se, at vaccinen betaler sig, siger Janne Villemoes Bigaard.

Forekomsten af kønsvorter kan man dog hurtigt måle.

- Forekomsten er faldet ved alene at vaccinere pigerne, og det beskytter også drengene.

- Så hvis drengene også vaccineres, kommer der endnu mindre hpv i omløb, og det beskytter dermed dem, som enten ikke kan tåle at blive vaccineret eller dem, der ikke får det gjort, forklarer hun.

I Norge har drenge i 7. klasse fået tilbudt vaccinen gratis siden sommeren 2018, og hele 87 procent af dem er blevet hpv-vaccineret.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce